Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okullarda Kuru Üzüm Dağıtım Kararı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bakanlar Kurulu’nun okullarda kuru üzüm dağıtılmasıyla ilgili kararı sağlıklı beslenme açısından çocuklar, piyasanın hareketlenmesi açısından da üreticiler için...

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bakanlar Kurulu’nun okullarda kuru üzüm dağıtılmasıyla ilgili kararı sağlıklı beslenme açısından çocuklar, piyasanın hareketlenmesi açısından da üreticiler için önemli bulduklarını ve desteklediklerini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, “Bu kararla 2016 yılında anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması ile öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ve dağıtımı için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) görevlendirilmiştir. Alınan karar çerçevesinde 6,5 milyon öğrenciye 4 hafta boyunca 25’er gramlık paketler halinde kuru üzüm dağıtımı yapılacaktır. Bu uygulamayla toplamda 3 bin 250 ton kuru üzüm dağıtımı gerçekleşecektir. Özel öğretim kurumları, öğrencilerinin bu karar kapsamında dağıtımı yapılacak kuru üzüme eşdeğer miktarda kuru üzüm tüketmelerini sağlamaları halinde velilerin isteği esas alınarak dağıtım kapsamı dışında tutulabilecek. Uygulamada olan ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak her zaman desteklediğimiz ‘Okul Sütü Programı’nı olduğu gibi, başlatılacak kuru üzüm dağıtımı uygulamasını da sonuna kadar destekliyoruz.”
SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME
Gelecekte sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirilmesinin şart olduğunun altını çizen Bayraktar, “Okullarımızda uygulanan bu programlar, sağlıklı gelecek nesillerin oluşturulmasına büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
Kuru üzümün sağlığın korunması için gerekli olan önemli mineralleri içerdiği ve sindirim sorunlarına iyi geldiğinin uzmanlarca dile getirildiğini hatırlatan Bayraktar, “Kuru üzüm ayrıca sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Özellikle çocuklarımız için gün içerisindeki enerji azalmalarında tüketecekleri sağlıksız atıştırmalıklar yerine bir avuç kuru üzümle yeniden enerjilerini kazanmaları mümkün olacaktır” değerlendirmesini yaptı.
3 BİN 250 TON ÜZÜM DAĞITILACAK
Üzüm üreticilerinin son aylarda gerçekleşen fiyat düşüşlerinden dolayı yaşadıkları sıkıntılara işaret ederek, dağıtım kararıyla yapılacak 3 bin 250 ton kuru üzümle piyasaların da hareketleneceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 90’ı ihraç edilmektedir. Dünyadaki ihraç payımız ise yüzde 40-45 arasında değişmektedir. Ülkemiz ihracatının büyük bir bölümü Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm yıllık 400-500 milyon dolar döviz geliri ile tarımsal ürünler bazında ilk üç sıra içinde yer alan önemli ihraç ürünlerindendir. Dış ticarete konu olan ve ülkemizde genellikle kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz üzümün ülkemizdeki tüketimi düşük seviyelerde kalmaktadır. Yıllık kuru üzüm üretimimiz 955 bin 300 tondur. Ülkemizde kuru üzüm tüketimi yıllık 35-50 bin ton arasında seyretmektedir. Ancak dünyada bizim gibi üretici olan diğer ülkelerin iç tüketimleri 100 bin tonun üzerindedir. Okullarımızda uygulanacak kuru üzüm dağıtımı programıyla çocuklarımıza tüketim alışkanlığı kazandırarak, kuru üzüm tüketimimizi arttırmak adına önemli bir gelişme kaydedeceğimize inanmaktayız. Anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine okul sütü ve kuru üzüm dağıtımının önümüzdeki eğitim dönemlerinde de devam etmesi sağlanmalıdır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.