Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Novak: Rusya petrol üretimini kısmayacak

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 2015’de petrol üretiminde herhangi bir kesinti planlamadıklarını, 2014 seviyesinde petrol üretimi gerçekleştireceklerini söyledi. Rusya 2014’de 525,3 milyon ton petrol üretimi gerçekleştirmeyi planlarken,...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Novak: Rusya petrol üretimini kısmayacak
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 2015’de petrol üretiminde herhangi bir kesinti planlamadıklarını, 2014 seviyesinde petrol üretimi gerçekleştireceklerini söyledi.

Rusya 2014’de 525,3 milyon ton petrol üretimi gerçekleştirmeyi planlarken, 2013’de bu rakam 525,3 milyon tonu bulmuştu. Rusya 2015 için de 525 milyon ton petrol üretimi yapmayı planlıyor.

Petrol varil fiyatlarının 80 dolar seviyesine inmesi ile ilgili gerekçeleri açıklayan Novak, bunun tamamen piyasa şartları ile ilgili bir konu olduğunu, üretimin artması, ABD’de kaya petrolünün devreye girmesi, doların diğer döviz kurlarına göre güçlenmesi ve bazı ülkelerden planlanmayan üretim artışlarının fiyatları etkilediğini belirtti.

2014’ün 3 ve 4’üncü çeyreklerinde günlük 700 bin varil arz artışı olduğunu ifade eden Novak, “Petrol fiyatları yüksek olduğu dönemde yeni yatırımlar yapıldı. Şimdi bunlar devreye girdi. Irak, İran ve Libya’dan planlanmayan günlük 1,2 milyon varil üretim artışı oldu. Sektöre yatırım artınca, arz talepten fazla olunca fiyat düşer.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni yatırımlarla birlikte arz ve talep dengesinin oluşacağını vurgulayan Novak, “Herkes için adil fiyat piyasada oluşacak. Bu tamamen piyasa şartları ile ilgili bir konu. Fiyatlar düştükçe pahalı projeler erteleniyor. Son 2 yılda 200 milyar dolarlık proje donduruldu. Fiyatlar düşük devam ederse buna eklemeler olur. Projelerin ekonomik fizibilitelerini etkiliyor.” dedi.

Petrol varil fiyatının 80 dolara inmesinin Rusya açısından kriz olmadığına değinen Novak, OPEC zirvesinden üretimin düşürülmesi yönünde bir karar çıkmasını beklemediğini ifade etmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.