Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nitrat Gübrelerin Yasaklanması

Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, 26 ve 33 nitrat gübrelerin bir an önce satışlarının serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcılarda...

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2016 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2016 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nitrat Gübrelerin Yasaklanması
Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, 26 ve 33 nitrat gübrelerin bir an önce satışlarının serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı belirlenen amonyum nitratlı gübrenin satışını dün itibariyle resmen yasakladı. Bayilerdeki gübreler yediemine alınırken, bayilere gelen üretici ise eli boş döndü. Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olan Bafra Ovası’nda ziraat odası ve gübre bayileri yasağın kaldırılmasını veya başka bir çözüm yolu bulunmasını istiyor.
Tosuner yaptığı açıklamada, “Tarımla uğraşan çiftçilerin yüzde 80’inin kullandığı 26 ve 33 nitrat gübrenin satışları bütün bayilerde durduruldu. Güneydoğu’da gübrelerden sıkıntı yaşanıyor ama Karadeniz Bölgesi’nde, İç Anadolu’da, Ege’de bu durumlar yaşanmıyor. Çiftçilerin mağdur olmamaları için bir an önce satışlarına başlanmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’ndan istiyoruz. Bafra Ovası’nda sebze ekiliyor. Bu gübre kullanılmadan bu sebzenin olma şansı çok zayıf. Bu gübrenin fiyatları düşü, öbür gübrelerle bu gübreler arasında yüzde 70 fiyat farkı var. 26 ve 33 nitratların sebzede yeşillik ve büyümede çok büyük faydası var. Tarım Bakanlığı bizim sesimizi duyar bölge bölge bu gübrelerin satışlarına serbestlik tanır” dedi.
“DEVLETİN BİR ÇÖZÜM BULMASI LAZIM”
Gübre Bayisi Çetin Akça, “Yasaklama çözüm değil. Şimdi esnaf mağdur oldu. Bize yazık değil mi? Bizim ödemelerimiz var. Nasıl ödeyeceğiz, nasıl çözeceğiz? Çiftçinin alternatif olarak kullanacağı üre gübresi var. O da pahalı. Hem de herkes o gübreyi kullanmıyor. Diyorlar ki ‘üre gübresi ürünü yakıyor’. Sabahtan beri müşterileri geri gönderdik. Organik gübre konusunda çiftçilerimiz bilgilendirilmedi. Topraklarımız daha buna hazır değil. Organik gübreyi nasıl atacak, damlama suyla karpuz ekmiş insan bunu nasıl verecek? Çiftçimiz henüz buna hazır değil. Biz de devletimizle beraberiz. Polisimize, askerimize yapılacak herhangi bir şeyi tavsif etmiyoruz. Yasaklansın ama bu işe devletin bir çözüm bulması lazım” ifadelerini kullandı.
Gübre Bayisi Okay Tural ise, “Gübreler devlet tarafından emirle yasaklandı. İkinci bir emre kadar kesinlikle satılmayacak. O yüzden gelen çiftçilerle zor durumda kalıyoruz. Burada biz de mağdur kalıyoruz. Çiftçi artık üreye ağırlık vermek zorunda kalır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.