Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nihat Ergün: Kamu ihalelerinde bazı şartnameler adrese teslim

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, orta ve ileri teknolojili ürünlerinin yüzde 15 fiyat avantajı konusunda değerlendirirken ”Biz takip ettik. ’Kamu ihaleleri konusunda yerli ürünlere nasıl bakıyorlar’ diye. Bir kamu kurumu iş...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nihat Ergün: Kamu ihalelerinde bazı şartnameler adrese teslim
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, orta ve ileri teknolojili ürünlerinin yüzde 15 fiyat avantajı konusunda değerlendirirken ”Biz takip ettik. ’Kamu ihaleleri konusunda yerli ürünlere nasıl bakıyorlar’ diye. Bir kamu kurumu iş makinası ihalesi yapıyor, şartnameye bakıyoruz, adrese teslim mi şartnameler diye bazen gözden kaçıyor adrese teslim şartnameler oluyor. Hiç kimse anlamıyor ama sonra ihaleye girenler görüyor ki oradan başka bir yere gitme imkanı yok. Yani sadece bir firmadan, adeta o ürün tanımlanmış teklif verecek olanlar teklif bile veremiyor.” dedi.

Nihat Ergün, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve heyetini kabul etti. Kabulde gazetecilerin yerli ürünlerle ilgili “Plan Bütçe Komisyonu’nda orta ve yüksek teknolojili ürünlere yüzde 15 fiyat avantajı getiriyorsunuz. Daha önce bu konuda yapılan genelgelerin beklenen sonucu getirmediği söyleniyor ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Bakan Ergün şunları söyledi:

“Türkiye’de kullanılan ürünlerin ihaleye girmesine engelleyici olduğunu görüp bunları engelliyoruz. Ya da ihaleye girdiğinde yüzde 15 pahalı vermeyi bırakın yüzde 15 daha ucuz vermiş ama adam da yabancı hayranlığı var. Veya bir markaya tutkun. Kafasında bir şey oluşmuş. Kardeşim sen kamusun böyle diyemezsin. Sen 18 yaşında bir genç olsan ben bu ayakkabıdan başkasını giymem. Kaç para olursa olsun. Diyebilirsin ama sen kamusun onu diyemezsin. Bu konudaki bir takım düzenlemelerle kamuda yerli kullanımlarıyla ilgili kullanımlar arttı. Ama şimdi orta ve ileri teknoloji ürünler konusunda bu adımı atıyoruz. Bu konudaki kanun tasarımız yarınki plan bütçe komisyonunda görüşülecek ve herhalde parlamentodaki bütçe görüşmelerinin tamamlanmasından sonra da hızlı bir şekilde bunlar gelir.”

Üretim yapan sanayicilerin sadece üretim aşamasında değil tüketim aşamasında da desteklenmesi gerektiğini belirten Nihat Ergün, “Vatandaşları bu ürünleri kullanmaya mecbur edecek bir düzenleme yapamayız. Vatandaşları da ancak onların tüketim eğilimini etkileyecek kampanyalarla bir şeyler yapabiliriz. Buna Sanayi odalarımız da ticaret odalarımız da destek verir. Türkiye’de üretilen ürünleri kullanmak için az önce de sanayicilerimize söyledim, niye kampanya yapmıyorsunuz. Türkiye’deki mesela diyelim ki güvenlik yazılımı yapan şirketler var tüm bilgisayarlarımızda güvenlik sertifikamız yok mu? Peki bu güvenlik yazılımlarını yapan Türkiye’de birçok firmalar var. Niye sanayiciler kendi bilgisayarlarında bu güvenlik yazılımını kullanmıyorlar?” diye konuştu.

Bakanlık olarak her yıl ocak ayında orta ve yüksek teknolojili ürünleri yayınlayacaklarını vurgulayan Ergün, bu listedeki ürünlerin yüzde 15 daha pahalı olması halinde bile kurumların satın almak zorunda olacağını kaydetti. Söz konusu ürünlerin piyasa fiyatlarından en fazla yüzde 15 pahalı olması halinde kamunun almaya mecbur olduğunu bildiren Ergün, bu sayede kamuda yerli ürünlerin kullanımının artacağını aktardı.

ARGE MERKEZİ AÇMA ŞARTLARI ARASINDA 50 ÇALIŞAN SAYISI 30’A İNECEK

Kamu ihalelerinde yerli alımları mecbur edecek olan yasa ile birlikte başka projelerin de olduğunu açıklayan Bakan Nihat Ergün, “Başka tasarılarımız da var mesela ARGE merkezlerinin kuruluşu konusunda 50 Ar-Ge çalışan sayısı zorunluluğu var. Bu sayının 30’a kadar indirilmesi konusunda bir çalışmamız var. Yakın zamanda parlamento gündemine gelecek. Yeni yeni teşvikler getirmek gerekiyor yeni teşvikleri de arkadaşlarımızla sırası geldikçe paylaşacağız.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.