Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nazarbayev: Yoksullukla mücadele planı hazırlanmalı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen yedinci Astana Ekonomik Forumu Genel Kurul Toplantısı ve ikincisi düzenlenen Dünya Anti-Kriz Konferansı’nın açılışında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yoksullukla mücadele...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2014 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nazarbayev: Yoksullukla mücadele planı hazırlanmalı
Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen yedinci Astana Ekonomik Forumu Genel Kurul Toplantısı ve ikincisi düzenlenen Dünya Anti-Kriz Konferansı’nın açılışında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yoksullukla mücadele planının acil olarak hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Uluslararası ekonomik hayatta yaşanan değişikliklere değinen Nazarbayev, dünyanın çok ağır bir ekonomik kriz geçirdiğini ve bu krizin tekrar edebileceğini kaydetti.

-1.5 MİLYAR İNSAN GÜNLÜK 1 DOLARA YAŞIYOR
Dünyada yoksulluğun giderek arttığını ve 1.5 milyar insanın günlük 1 dolara ve 2 milyar insanın da 2 dolara yaşadığını vurgulayan Nazarbayev, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler’in ortaklaşa acil olarak bu yoksullukla mücadele için önlemler alması gerektiğini tekrarladı. Dünyada fakirliği yüzde 40’lara yaklaştığını ve yaklaşık iki yüz milyon kişinin işsiz olduğunu vurgulayan Nazarbayev, fakirliğin en çok olduğu Asya ve Afrika’da ekonomik kalkınmayı hızlandıracak projelerin hayata geçirilmesinin ehemmiyetli olduğunu dile getirdi.
Kazakistan’da yoksulluğun yirmi yıl zaman zarfında 13 kat azaldığını belirten Nazarbayev, izlenecek ilk yolun ekonomik kalkınma potansiyelinin artırılması ve ekonomik krizlere yol vermemek olarak belirtti.

-SORUNLAR DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜLÜR
Kazakistan’nın küresel nükleer güvenlik konusunda her zaman diyalogtan yana olduğunu ve özellikle de yıllarca çözülemeyen meselelerin diyalog yoluyla çözüldüğüne şahit olduklarını dile getiren Nazarbayev, Ukrayna’da ki sorunun çözülmesi için uluslararası örgütlerin devreye girmesinin elzem olduğunu vurguladı. Bununla beraber Ukrayna sorununda örgütün pasif kaldığını belirten Nazarbayev, bunun sebebi olarakta siyasi irade eksikliğine bağladı.
Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Petar Stayanov’un moderatörlük yaptığı genel kurul toplantısında Malezya Başbakanı Necip Tun Abdurrezzak, Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkanı Martin Sajdik ve 2006 Nobel Barış ödülü sahibi Yunus Center Yönetim Kurulu Başkanı Muhammad Yunus birer konuşma yaptı.
Üç gün süren ve 10 ülkeden yaklaşık 10 bin delegenin katıldığı yedinci Astana Ekonomik Forumu çerçevesinde 70 oturum yapıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.