Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mutlu Makarna A.ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen:

Gaziantep’te üretim yapan Mutlu Makarna A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen, Türkiye’nin, dünya makarna pazarında büyük oyunculardan birisi olduğunu, makarna ihracatında İtalya’dan sonra 2. ülke olarak listelere girdiğini belirtti.Aykut...

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2015 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2015 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep’te üretim yapan Mutlu Makarna A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen, Türkiye’nin, dünya makarna pazarında büyük oyunculardan birisi olduğunu, makarna ihracatında İtalya’dan sonra 2. ülke olarak listelere girdiğini belirtti.
Aykut Göymen, “Burada Türkiye’nin önünün açık olabileceğini düşünüyorum. Ama biliyorsunuz ki Avrupa Birliği’nde, Türkiye’nin ürettiği makarnaya kota var. Uygulanan kota nedeni ile 3. ve 4. aydan sonra fazla ihracat yapamıyoruz. Bunun sonucunda haksız bir rekabet oluşuyor" dedi.
Aynı zamanda Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi de olan Aykut Göymen, makarna sektörüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekstra vergi ile makarna fiyatlarının Avrupa ülkelerine çok yüksek geldiğini, dolayısıyla Avrupa Birliği kotaları artırıldığında Türk makarnasının önünün daha açık olacağını düşündüğünü söyledi. Göymen, bunun dışında Amerika’da Türk makarnalarına uygulanan anti damping olduğunu, bu uygulama biraz daha yumuşatıldığında veya kaldırıldığında Türkiye’nin makarna ihracatında daha iyi yerlere geleceğine inandığını belirtti.
Türkiye Makarna pazarının mevcut durumunu da değerlendiren Aykut Göymen şöyle konuştu:
"Türkiye’de makarna tüketimi yaklaşık 550 bin ton ve bu da kişi başına 7 kilograma denk gelmektedir. Bu miktar Avrupa ve ABD ile kıyasladığımızda çok düşük. Avrupa, Amerika ve diğer gelişmiş ülkelere baktığımızda makarna pazarının daha büyük olduğunu görüyoruz. Örneğin, İtalya’da bu miktar 23-24 kilo, ABD’de ise yaklaşık 13-14 kilo, Almanya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde kişi başı 10 kilonun üzerinde bir tüketim görüyoruz. Türkiye makarnayı ana yemek olarak görmeye yeni yeni başladığı için, makarna tüketimi çok gerilerde kalıyor."
Makarna pazarının en büyük sorununun, ihracatla ilgili bazı ülkelerle yaşanan sorunlar ve Türkiye’de tüketimin yeterli seviyede olmaması olduğunu ifade eden Aykut Göymen, "Benim de yönetim kurulu üyesi olduğum Makarna Sanayicileri Derneği olarak makarna tüketiminin düşük olması nedeniyle sürekli basın bültenleriyle makarnayı ön plana çıkartacak çalışmalar yapıyoruz. Halkımız makarnayı ana yemek olarak kabul etmeye yeni yeni başladı. Bunun sonucunda da makarna tüketiminde bir artış bekliyoruz. Günümüzde eşlerin yoğun çalışma temposundan dolayı hem pratik hem de lezzetli bir yemek olan makarnaya taleplerinin artacağını düşünüyoruz. Bu konuda bize düşen görev, makarnanın besleyici bir gıda olduğu ve bir insanın günlük ihtiyacı olan karbonhidrat ve proteine sahip gıda maddesi olduğu konusunda halkımızı bilgilendirmek" diye konuştu.
Makarnada kaliteyi belirleyen unsurun makarnanın diri kalması ve önemli olanın makarnanın kazanda pişme kalitesi olduğunu anlatan Aykut Göymen, "Makarna kazana atıldıktan sonra da diri kalmalıdır. Birbirlerine yapışmamalıdır. Makarnanın sarı renkte olması onun çok kaliteli olduğu anlamına gelmez. Makarnanın kehribar renginde, koyu sarı olması gerekir" ifadelerini kullandı.
Ülkemizde yurt içi için üretilen makarnaların, makarnalık buğdaydan üretildiğine dikkat çeken Göymen, şunları anlattı:
"Bunları özellikle belirtmemiz gerekiyor. Ancak, başka ülkelerde durum buğdayından da, yumuşak buğdaydan da üretilmiş makarnalar var. Çünkü onların pazarları öyle. Mesela Brezilya, İran, Mısır da başka ülkelerde üreticiler makarnayı yumuşak buğdaydan üretiyorlar. O bölgenin insanları ve Afrika kıtasında bu lezzete alışkınlar. Başka ülkelerin üretim ham maddesinde farklılıklar olabiliyor. Araplar, Çinliler ve İtalyanlar, İtalya’nın anavatan gibi görünmesinin sebebi, makarna üretiminin ve tüketiminin çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Türk makarnası ile İtalyan makarnasını karşılaştırdığınızda Türk makarnasının en az İtalyan makarnası kadar kaliteli olduğunu görmek mümkün. Teknoloji düzeyimiz üst düzeylerde."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.