Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Topdaş: “Asgari Ücretin Artması, Piyasayı Olumsuz Etkilemedi”

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Alipınar Topdaş, yeni asgari ücretin piyasayı olumsuz etkilemediğini ve bu yüzden şimdiye kadar işçi çıkarmalarının da söz konusu olmadığını belirtti.Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD),...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Alipınar Topdaş, yeni asgari ücretin piyasayı olumsuz etkilemediğini ve bu yüzden şimdiye kadar işçi çıkarmalarının da söz konusu olmadığını belirtti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 3 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 2 yıldır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuyla paylaşılan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri, MÜSİAD Kastamonu Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
Kastamonu Üniversitesi Mevlüt Beyribey Konukevi’nde düzenlenen toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Alipınar Topdaş, göç veren bir il olan Kastamonu’da SAMEKS verilerini açıkladıklarını belirterek, “Mart ayında 51,3 puanlık değeriyle, üst üste 8 ay 50 referans puanı üzerinde yer alan SAMEKS Bileşik Endeksi, ekonomik büyümenin devam ettiğine işaret ediyor” dedi.
"EKONOMİMİZ İYİ BİR PERFORMANS GÖSTERİYOR"
Türkiye’nin 2015 yılı büyüme rakamının yüzde 4 olarak açıklandığına dikkat çeken Topdaş, “Açıklanan rakam, beklentilerin üzerinde geldi. Son çeyrekte yüzde 5,7 olarak açıklanmış olan büyüme rakamlarımız 2015 yılının tamamını yüzde 4 olarak tamamlamıştır. Biz, başından itibaren MÜSİAD olarak 2015 yılının büyüme rakamının yüzde 4 olacağı konusunda öngörüde bulunmuştuk. İnşallah yüzde 4 rakamını önümüzdeki yıllarda yüzde 5 olarak revize etmeyi diliyoruz. Bu konuda çalışıp gayret edeceğiz inşallah. Ekonomimizin düşünüldüğü kadar kötü değil, iyi bir performans gösterdiğini de sizlerle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.
“ARTIK TÜRKİYE, GLOBAL BİR EKONOMİDİR”
Türk ekonomisinin artık global bir ekonomi haline geldiğini vurgulayan Topdaş, “Bildiğiniz gibi dünyanın bütün gözü, kulağı Amerika’nın açıklayacağı faiz indirimine artırımında iken Merkez Bankası bir açıklama yaptı. Şu anda ekonomik verilerin faiz artırımı konusunda müsait olmadığını açıkladı. Bizim gibi gelişmede olan ülkelerde bu durum çok ilgilendiriyor. İlgilendirmesinin temel arzusu bizde, döviz fiyatı düştü, faizler düştü, borsa ise yükseldi. Yani artık Türkiye, global bir ekonomidir. Dünyada olan her şey bizleri ilgilendiriyor. Sadece Türkiye’yi değil, dünyayı da takip etmek zorundayız” şeklinde konuştu.
“MÜLTECİ KRİZİ, AVRUPA İLE TÜRKİYE’Yİ YAKINLAŞTIRDI”
Mülteci krizinin Avrupa ile Türkiye’yi yakınlaştırdığına dikkat çeken Topdaş, “Avrupa’da son dönemde mülteci krizi sebebiyle yakınlaşmamız hem siyasi hem de ekonomik anlamda elimizi güçlendireceği kanaatindeyiz. Bunun da çok önemli bir argüman olduğunu düşünüyoruz. Avrupa ile Amerika’nın krizden yöntemi aynı değildi. Amerika, daha geniş para politikası uygularken, Avrupa daha statükocu davrandı. Daha tasarruf düşünceli bir politika izledi. Sonunda başaramayınca onlar da daha geniş para politikasına geçtiler. Geniş para politikası ile birlikte ülkemize pozitif bir etkisi olacaktır. Paranın bollaşması işlerimizi daha da kolaylaştıracaktır” ifadelerini kullandı.
“PETROL, DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZIN ARTMASINA NEDEN OLUYOR”
Petrol fiyatlarının artmasının dış ticaret açığının artmasına neden olduğunu belirten Topdaş, şöyle konuştu: “Petrol fiyatlarının makul seviyede seyrediyor olması bizimde en büyük kamburumuz olan dış ticaret açığımızın daralmasına sebep oluyor. Bu da netice olarak bizim ekonomimizin daha güçlü olması anlamına geliyor. Bir başka çevremizde olan siyasi gelişmelere bakacak olacak olursak İran’a uygulanan ambargonun kaldırıyor olmasıdır. Zor günlerde İran’a yardım eden bir ülke olarak ne yaparsak yapalım orada bizim işadamlarımıza iş düşecektir. Bu da bizim için pozitif bir durumdur. Ama son dönemde artık bir takım uzlaşma ya da uzlaşma arama haberleri gelmeye başladı. Zannediyorum ki yılın son çeyreğine doğru belli bir seviyeye gelecektir. Ülkemiz ekonomisi açısından olumlu bir yansıması olacaktır. Hiçbir zaman ekonomik kaygılar, siyasi kaygıların önüne geçememiştir ve geçemeyecektir. İsrail ile olan ilişkilerimiz var, yıllardır süren bir kriz var. En son Sayın Cumhurbaşkanımızla, Amerika’da bir temas gerçekleşti. Buradan anlaşılıyor ki artık sona geldik, bununda bizim için pozitif etkileri olacaktır. Suriye konusunda tarafların sonun başlangıcı aşamasındayız. Tarafların bir takım pozisyonları var. Bunların da kısa zamanda yapılacağını düşünüyoruz. Genç nüfusun getirdiği avantajlar sayesinde adaptasyon sorunu yaşamıyoruz. Geçişleri daha kolay sağlıyoruz. Bu da bizim daha hızlı hareket etmemizi sağlıyor. Bizim en büyük kamburumuz terör sorunudur. Belki bunların hepsini atlatacağız ancak terör sorunumuz bizim, en başlı sorunumuzdur. Bu sorunu da aşabilecek güçteyiz. İnşallah en kısa zamanda bu sorunu aşacağız.”
“ASGARİ ÜCRETİN ARTMASI, PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLEMEDİ”
"Yeni belirlenen asgari ücretten dolayı herhangi bir işçi çıkarımının basına yansımış ya da bizlere yansımış bir durum olmadı" diyen Topdaş, "Sadece söylemin ötesine geçebilmiş bir durum yok. Tekstil sektöründeki çıkarmalar ise, aslında Rusya ile yaşadığımız krizin etkilerinin olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye, ürettiği tekstilin büyük çoğunluğunu Avrupa’ya ve Rusya’ya ihraç ediyor. Şu anda Rusya ile yaşadığımız kriz nedeniyle buradaki Türk müteşebbislerimiz çeşitli yollarla bu ürünleri Rusya’ya sokmaya çalışıyorlar. Hatta bazıları, Avrupa üzerinden ürünleri faturalandırmaya çalışıyorlar. Çeşitli yollar deneniyor. Bunun olumsuz etkileri bulunuyor. Bu yüzden bunun yeni asgari ücret ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Birde bunun ekonomiye yüzde 2-3 puanlık bir etkisinden bahsediliyor. Bunun enflasyon rakamları açıklandığında tekrar değerlendiririz. Ben, etki ettiği kanaatinde değilim. Çünkü buradaki paranın da tekrar ekonomiye geri dönüş yaptığını, ekonomiye geri kazandırıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"EN BÜYÜK SORUNUMUZ MÜCADELE ETMEMEK"
Topdaş, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Sene başından beri perakende sektöründe ciddi bir artış var. Veriler sürekli bir artışı gösteriyor. Genel olarak yükseliş trendinde bulunuyor. Sanayi üretiminde bazı düşüşler var. Sanayici daha zor durumda, perakendeciler daha iyi durumda olduğu görülüyor. Şu anki veriler onu gösteriyor. Sene başında döviz 3 TL’nin üzerinde idi, şu anda 2,85 TL civarında seyrediyor. Bu yılın ortalamasını devlet, 2,95 TL olarak öngörüyor. Doların artmamış olması bir defa bizim paranın güçlü olmasını gösteriyor. Buda tüketici sektörü için pozitif bir işaret olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca biraz daha işlerimizi iyi yapmak için mücadele edeceğiz. Aslında en büyük problemlerimizden bir tanesi de mücadele etmemek, bu yüzden kendi işimize daha fazla odaklanmamız gerekiyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.