Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milyonlarca çalışanın gözü bu haberde!

Yılbaşında net bin 300 lira olarak belirlenen asgari ücretin ekim ayında bir üst gelir dilimine dahil edilip edilmeyeceği tartışmaları milyonlarca çalışan tarafından merakla takip ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2016 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2016 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Milyonlarca çalışanın gözü bu haberde!
AK Parti'nin seçim vaadiyle yılbaşından itibaren net bin 300 liraya yükselen asgari ücrette "vergi dilimi" tartışmaları devam ediyor. Net bin 300 liralık asgari ücretin ekim ayından itibaren yüzde 15 yerine yüzde 20’lik vergi dilimine dahil edilmesi halinde milyonlarca çalışanın aylık ücretinin yaklaşık 70 lira azalması söz konusu olacak.

Çalışanlar gelecek ay ücretlerinin bir üst gelir dilimine dahil olup olmayacağını merakla takip ederken, sendikalar asgari ücretin ek vergi kesintisiyle düşmemesi için gerekli düzenlemenin yapılması talebinde bulundu.

Hükümetin asgari ücrette yıl boyu net bin 300 liralık seçim vaadinde durmasını isteyen sendikalar, zorunlu bireysel emeklilik sisteminin ardından asgari ücrette yapılacak yeni bir kesintinin milyonlarca çalışanı zor durumda bırakacağına dikkati çekti.

Talepler karşısında çalışmalarını yoğunlaştıran Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, ağustos ayında yapılan toplantılarda konuyu ele aldı. Toplantılar kapsamında sosyal tarafların da görüşünü alan iki bakanlık, belirsizliğin giderilmesi için maliyet tablosunu yeniden değerlendirmeye başladı.

"ÇALIŞMALARIN BAŞLAMASI MEMNUNİYET VERİCİ"
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri Türk-İş'in temsil ettiğini belirterek, asgari ücret belirlenirken komisyonda hükümetin kendilerine rakamın tüm yıl geçerli olmak üzere net bin 300 lira sözü verdiğini anımsattı.

Görüşmelerde kendilerinin vergi dilimi değişikliğini göz önünde bulundurarak net bin 300 liranın yılın son aylarından itibaren düşmeye başlayacağı uyarısında bulunduğuna dikkati çeken Atalay, şunları söyledi:

"O dönem başta dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere hükümet yetkililerine asgari ücretin vergi dilimine takılmaması için gerekli düzenlemeleri bir an evvel yapmaları uyarısında bulunduk. Ama hükümet yetkilileri maalesef bunu bugüne kadar erteledi. Hatta sayın Maliye Bakanı bir dönem kesintinin yapılacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Biz fazladan bir şey istemiyoruz. Hükümetin seçim döneminde ve asgari ücret görüşmeleri sırasında verdiği sözü tutmasını istiyoruz. Zorunlu bireysel emeklilik sistemi nedeniyle zaten dar gelirlinin ücreti düşüyor, vergi dilimiyle daha da düşmesi kabul edilemez."

Hükümetin talepler doğrultusunda asgari ücrette yeni vergi kesintisinin yapılmaması yönünde bazı çalışmalara başlamasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Atalay, çalışmaların bir an evvel sonuçlandırılmasını istedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.