Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MESİAD Başkanı Erkek: Ahilik, eşyaya teslim olmayan ahlaktır

Merzifon Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hayati Erkek, Türk insanının kişiliğini, mesleğini, marifetlerini, mertlik ve cömertlik anlayışıyla bütünleştiren Ahilik kültürünün, asırlar boyu milli birlik, toplumsal dirlik...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MESİAD Başkanı Erkek: Ahilik, eşyaya teslim olmayan ahlaktır
Merzifon Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hayati Erkek, Türk insanının kişiliğini, mesleğini, marifetlerini, mertlik ve cömertlik anlayışıyla bütünleştiren Ahilik kültürünün, asırlar boyu milli birlik, toplumsal dirlik ve düzenin güç kaynağı olduğunu söyledi.

Merzifon ilçesinde MESİAD tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Ahilik Haftası' programında, ilçe esnafından 4 kişi 'Yılın Ahisi' seçilerek şed kuşandı. Merzifon Akif Gülle Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Belediye Başkanı Alp Kargı, belediye başkan yardımcıları Arif Gürkan ve Mustafa Atak, Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Altınay, Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgin, Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Kani Karakollukçuoğlu, Merzifon Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hayati Erkek, Amasya ve Merzifon'daki diğer esnaf ve sanatkârlar odalarının başkanları, iş adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu, istiklal Marşı okunması ve TUSKON'un tanıtım filmiyle başlayan program, 'Ahilik' tanıtım filmiyle devam etti. Ardından çeşitli slâyt ve videoların gösterildiği programda, minik çocukların Ahilik nasihatlerinin yazılı olduğu pankartları sahnede taşımaları izleyenlerden büyük alkış aldı.

"AHİLİK BİR GÜNDE DEĞİL HER GÜN SÜRDÜRÜLMELİ"

MESİAD Başkanı Hayati Erkek, Ahiler Haftası'nın, toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan, sosyal, ekonomik, kültürel hayatın düzenlenmesinde rol oynayan, Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdüren ahilik anlayışını sadece belli gün ve haftalarda kutlamak yerine günümüzde sürdürülebilirse, ticari ve toplumsal ilişkilerde yaşanan birçok sorunun ortadan kaldırılabileceğine inandığını ifade etti. Erkek, "Milli kimliğimizi oluşturan değerlerden biri olan Ahilik geleneğinin asıl amacı toplumsal dayanışmayı yardımlaşmayı ortaya çıkarmak, bu anlayışla meslek erbapları yetiştirmek. Doğruluktan, dürüstlükten ödün vermeden, iş ve meslek hayatında saygılı, şefkatli, cömert, güler yüzlü ahilik geleneğini esas alan esnaf ve sanatkârlarımızın yetişmesi dileğiyle, tüm esnaf ve sanatkâr arkadaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum.” dedi.

"SEÇİLEN YILIN AHİLERİ BULUNDUKLARI NOKTAYI HAK EDİYOR"

Merzifon Belediye Başkanı Alp kargı da programda yaptığı konuşmada, “Burada bulunan veya bu ahilik noktasında bulunmayı hak eden bütün arkadaşlarımızı temsilen duygularımı ifade etmek istiyorum. Dün ahilik programı için seçilen arkadaşlarımızın iş yerlerini ziyaret ettik. Ziyaret esnasında mütevazı 35 metrekarelik bir demir doğrama atölyesinde bir baba ve oğlu, demir doğrama atölyesinde omuz omuza vermişler ve bu mütevazı dükkanda babasının izinden giden kardeşimiz, mesleğini layıkıyla icra ediyor. Ve bu dükkandan elde etikleri parayla dört tane torunu üniversitelerde okutup, meslek sahibi yapmışlar. İşte Ahiliğin Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesine getirme noktasına taşıyacağının fotoğrafıdır. Ben buradan tüm esnaf kardeşlerimizin Ahilik Haftası'nı kutlar, eşleriyle çocuklarıyla ve torunlarıyla sağlık ve mutlu bir hayat diliyorum.” diye konuştu.

Program, Ahi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, ahiliğin geçmişini, bir medeniyet hareketi olarak önemini ve günümüzdeki değerini anlatı. Program sonrası gelen misafirlere Ahilik pilavı ve Merzifon'a özel dev semaverde çay ikram edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.