Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin Serbest Bölgesi’nde Büyük Düşüş: 4 Aylık Kayıp Yüzde 21, Nisan Kaybı Yüzde 41

Mersin Serbest Bölgesi’nde kan kaybı sürüyor. Bölgede 2016’nın ilk 4 ayında ticaret hacmi yüzde 21 azalırken, Nisan ayındaki düşüş ise yüzde 41’e ulaştı.Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Aylık Göstergeler Nisan Bülteni’nde...

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2016 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2016 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin Serbest Bölgesi’nde Büyük Düşüş: 4 Aylık Kayıp Yüzde 21, Nisan Kaybı Yüzde 41
Mersin Serbest Bölgesi’nde kan kaybı sürüyor. Bölgede 2016’nın ilk 4 ayında ticaret hacmi yüzde 21 azalırken, Nisan ayındaki düşüş ise yüzde 41’e ulaştı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Aylık Göstergeler Nisan Bülteni’nde yer alan veriler, Mersin Serbest Bölgesi’nde geçen yıldan bu yana devam eden azalmanın giderek arttığını ortaya koydu. Özellikle Nisan ayındaki büyük düşüş, Serbest Bölge’de tehlike çanlarının çalmaya başladığını gözler önüne serdi. Bültende yer alan verilere göre, 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde bölgedeki toplam ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 azalarak 1 milyar dolara geriledi. Yılın ilk 4 aylık döneminde ticaret hacmindeki gerilemede meyveler ve demir çelik sanayi mamullerinin payı oldu.
NİSAN AYINDAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 41’E ULAŞTI
Serbest Bölge’nin ticaret hacmi 2016 yılı Nisan ayında ise önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41 gerileyerek yaklaşık 216 milyon dolara düştü. Nisan 2016’da ticaret hacminin geçen yılın altında kalmasında demir çelik sanayi mamulleri, meyveler, kimya sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünleri etkili oldu.
Aylık bazda bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde, yılın ilk ayında bir önceki aya göre azalış, Şubat ve Mart aylarında yerini artışa bıraksa da Nisan ayında tekrar yön değiştirerek rekor bir düşüş gerçekleştiği görüldü. Mart ayı haricindeki üç aydaki ticaret hacmi, geçen yılın altında kaldı.
2016 yılı Ocak-Nisan döneminde bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde, geçen yıla göre yüzde 21’lik azalışla yaklaşık 979 milyon dolara, 2016 yılı Nisan ayında ise önceki yıla göre aylık bazda yüzde 44 azalarak yaklaşık 197 milyon dolar olarak geriledi. Söz konusu dönemler için ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel bazda incelendiğinde, hem yılın 4 aylık döneminde hem de aylık bazda ticaret hacminin geçen yılın altında kalmasında meyveler ve demir çelik sanayi mamulleri sektörleri etkili olurken, Nisan 2016’da kimya sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünleri ticaret hacmindeki azalışta etkili olan diğer sektörler oldu.
Yılın 4 aylık döneminde Serbest Bölge’deki ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Asya, Afrika ve Amerika ülkelerinde azalış kaydedilirken, Avrupa’da artış olduğu gözlendi.
İSTİHDAM DA YÜZDE 5 AZALDI
Öte yandan, Serbest Bölgede istihdamda da gerileme yaşandı. 2016 yılının Nisan ayı sonu itibariyle Mersin Serbest Bölgesi’nde toplam 8 bin 283 kişi istihdam edilirken, 2015 yılı aynı dönemine göre bölgedeki istihdam yüzde 5 azaldı. 315’i yerli, 95’i yabancı ve 37’si yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 447 firmanın faaliyette bulunduğu bölgede, firma sayısı ise geçen yıla göre yüzde 1 düştü. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında ise yüzde 85’inin Türkiye’den bölgeye, yüzde 15’inin ise yurt dışından bölgeye yapıldığı görüldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.