Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin ihracatta 298 milyon dolar kaybetti

Mersin İhracatinda 2016’nın İlk 7 Ayında Düşüş Sürerken, Temmuz Ayında İse Bir Önceki Aya Göre Yüzde 28’lik Büyük Azalma Yaşandı. Mersin Hinterlandından Yapılan İhracat Geçen Yıla Göre Yüzde 7 Azalarak 4 Milyar 456 Milyon Dolardan 4 Milyar 158 Milyon Dolara Gerilerken, 298 Milyon Dolarlık Kayıp Yaşandı. Mersin Firmalarının Ocak-temmuz 2016 Döneminde Gerçekleştirdikleri İhracat İse Yüzde 6 İle Türkiye Genelinin Üzerinde Gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin ihracatta 298 milyon dolar kaybetti
Mersin’de ihracatta 2016’nın ilk 7 ayında yaşanan düşüş sürüyor. Mersin hinterlandından yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 7 azalarak 4 milyar 158 milyon dolara gerilerken, 298 milyon dolarlık kayıp yaşandı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aylık Göstergeler Temmuz Bülteni yayınlandı. Bültende yer alan ve TÜİK tarafından açıklanan geçici veriler, gerek Mersin hinterlandı kapsamında gerekse Mersin firmaları tarafından yapılan ihracatın Türkiye genelinde ilk 7 ayda görülen yüzde 4’lük düşüşün üzerinde olduğunu ortaya koydu. Buna göre 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat önceki yıla göre yüzde 7 azalarak 4 milyar 456 milyon dolardan 4 milyar 158 milyon dolara geriledi. İhracatçılar, bu düşüşle 298 milyon dolarlık kayıp yaşadı. İthalatta da yüzde 6 düşüş kaydedilirken, hinterlanttan geçen yılın ilk 7 ayında yapılan 7 milyar 589 milyon dolarlık ithalat bu yılın aynı döneminde 7 milyar 118 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde dış ticaret açığı ise yüzde 6 azalarak yaklaşık 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Belirtilen dönemde Mersin hinterlandı kapsamında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 1 puan azalış göstererek yüzde 58 olarak gerçekleştirilirken, Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5,1’i, ithalatın ise yüzde 6,2’si Mersin hinterlandından yapıldı.
Mersin firmalarının ihracatı yüzde 6 geriledi
Ocak-Temmuz 2016 döneminde Mersin firmalarının gerçekleştirdikleri ihracat ise yüzde 6 ile Türkiye genelinin üzerinde bir azalışla 796 milyon dolardan 751 milyon dolara düştü. Mersin firmalarının 7 aylık ihracat kaybı 45 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde Mersin firmalarının ithalatı da yüzde 8 azalarak 743 milyon dolardan 684 milyon dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 3 puan artış göstererek yüzde 110 olarak gerçekleşirken, dış ticaret fazlası ise yüzde 26 artarak 67 milyon dolara yükseldi.
Mersin firmaları dış ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel olarak incelendiğinde yılın 7 aylık döneminde hem ihracat hem de ithalat hacminde geçen yıl gözlenen azalışın 2016 yılında da devam ettiği görüldü. Söz konusu dönemde ihracat hacmindeki daralmada tarım ve hayvancılık, gıda ürünleri ve içecek ile makine ve teçhizatı hariç metal eşya sanayi, ithalattaki azalışta ise kimyasal madde ve ürünler, gıda ürünleri ve içecek ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat sektörleri etkili oldu.
Mersin ihracatında Temmuz’da yüzde 28’lik büyük düşüş
Mersin firmalarının Temmuz ayı ihracatında ise bir önceki aya göre büyük bir düşüş yaşandı. Haziran 2016’da 11 milyon 202 bin dolar ihracat gerçekleştiren Mersin firmaları, Temmuz 2016’da ise 80 milyon 418 bin dolarda kaldı. Mersin firmalarının bir ayda yaşadıkları ihracat kaybı 30 milyon 784 bin dolar oldu. Temmuz 2016’da önceki aya göre ihracattaki azalışta tarım ve hayvancılık, gıda ürünleri ve içecek ile makine ve teçhizatı hariç metal eşya sanayi etkili oldu.
Mersin firmalarının Temmuz ayı ithalatı ise Haziran ayına göre yüzde 20 artarak 74 milyon 170 bin dolardan 88 milyon 895 bin dolara yükseldi. Bu artışta başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizatındaki belirgin artışın payı oldu.
Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre azalış yüzde 11
Mersin firmalarının ihracatı, Temmuz 2016’da geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 11 gerileyerek, 90 milyon 450 bin dolardan 80 milyon 418 bin dolara düştü. Ekonomi çevrelerinde Temmuz 2016’da ihracat hacminin hem geçen yılın aynı ayına göre hem de aylık bazda azalış kaydetmesinde bayram tatili kaynaklı baz etkisi olduğu görüşü dile getirilirken, ihracatta geçen yılın aynı ayına göre azalışta tarım ve hayvancılık, makine ve teçhizatı hariç metal eşya sanayi ile plastik ve kauçuk ürünleri sektörleri etkili oldu.
Mersin firmalarının ithalatında da Temmuz 2016’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16’lık azalış meydana geldi. İthalat, söz konusu dönemde 106 milyon 341 bin dolardan 88 milyon 895 bin dolara geriledi. İthalattaki düşüşte gıda ürünleri ve içecek, tarım ve hayvancılık ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar sektörlerinin payı oldu.
İhracat daralmasında Avrupa ve Asya ülkelerinin payı büyük
2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen toplam ihracat hacminde geçen yıla göre daralmada Avrupa ve Asya ülkelerinin önemli payı oldu. Söz konusu dönemde Avrupa ve Asya ülkelerinin ihracat hacminde geçen yıla göre yaşanan daralma, Mersin ihracatına da yansıdı. Yılın ilk 7 aylık döneminde Avrupa ülkelerinde Rusya Federasyonu, Asya ülkelerinde Irak, İsrail, İran ve Çin geçen yıla göre ihracat azalışında etkili olan ülkeler oldu.
Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ithalatta ise 2016 yılı Ocak- Temmuz döneminde Avrupa ve Amerika ülkelerindeki azalış, ithalatta geçen yıla göre daralmada etkili oldu. Belirtilen dönemde Avrupa ülkelerinde Rusya Federasyonu, Bosna-Hersek ve Ukrayna, Amerika ülkelerinde ise Meksika ve Ekvator ithalat azalışında etkili olan ülkeler olarak öne çıktı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.