Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası kritik kararı açıkladı

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Banka politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmezken marjinal fonlama faizinde 25 baz puanlık indirime gitti. Uzmanlar faizde bir değişiklik beklemiyordu.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2016 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2016 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Merkez Bankası kritik kararı açıkladı
Dolar, Merkez Bankası'nın kararı sonrasında 2,9850 seviyesinin üzerine çıktı. Karar öncesinde dolar 2,9740 seviyesinden işlem görüyordu.

Merkez’den yazılı olarak yapılan açıklamada, “Marjinal fonlama oranı yüzde 9’dan yüzde 8,75’e indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuş, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuş, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 10,5’ten yüzde 10,25’e indirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşandığı belirtilerek, "Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur" denildi.

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirimle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti.

PİYASA NE DEDİ?

"ŞU ANDA DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUM"

Nomura Bank Gelişen Ülkeler Direktörü Tim Ash, hurriyet.com.tr için yaptığı yorumda, “Şu anda faiz politikası açısından bir değişim beklemiyorum. Eğer Türk Lirası stabil kalmaya devam ederse, o durumda yeniden büyümede büyük bir ihtimalle yavaşlayacağı için yeniden faiz indirimlerine başlayabilirler” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEYECEK”

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci bu sabah geçtiği notta, “TCMB'nin TSİ14.00 açıklayacağı PPK kararında faizleri sabit tutacağını tahmin ediyoruz. Ancak, makro ihtiyati çerçevede bazı adımlar gelebilir. TCMB bugün Temmuz ayı olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını düzenliyor. Normal şartlar altında TCMB'den 25-50 baz puan civarında bir faiz indirim kararı bekleniyordu. Ancak, başarısız darbe girişimi sonrasında piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalar ve TL'deki değer kaybı karşısında TCMB'nin bugünkü toplantısında faizleri sabit tutması beklenmeye başlandı. Biz de bu kategoride yer alıyoruz. TCMB'nin bu kararına ilave olarak likidite anlamında bazı adımlar daha atabileceğini, karşılık oranlarında bir miktar indirime gidebileceğini de düşünüyoruz. TCMB'nin faiz indirimi yönünde bir karar vermesi halinde bunun TL üzerinde olumsuz etkisi olabileceğinden endişe ediyoruz” değerlendirmesini yapmıştı.

“MERKEZ HERHANGİ BİR AKSİYON ALMAYACAK”

Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk, ‘’Geçtiğimiz Cuma gününden bu yana ülke genelinde yaşanan gelişmeler sonrasında, tansiyon kısmen sakinleşirken artık söz konusu üzücü gelişmelerin ekonomiye etkilerini ele almaya başladık. Hafta sonu TCMB tarafından alınan önlemler finansal piyasalarda işleyişin sekteye uğramaması adına oldukça olumlu. Dünden bu yana da piyasalar rutin işleyişinde devam edecek mesajları devam ederken, bu hafta Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği ve faiz indirimi beklentisinin olduğu toplantıya ilişkin soru işaretleri mevcut. Brexit sancılarının yerine toparlanma emarelerine bırakmasıyla, küresel piyasalarda bahar havası hakim. Geçtiğimiz günlerde konuşmasına gündeme konu olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin dünya genelinde para politikalarının ayrışmasıyla ortada bir kazanç sağlama durumunun oluşmadığını belirtmesi ve Fed’in genişlemeci adımlar atmaya davet etmesi birlikte dünya genelindeki genişlemeci para politikası akımına önümüzdeki toplantı için TCMB’nin de iştirak etmesi kuvvetli ihtimaller dahilindeydi. Ancak söz konusu gelişmeler sonrasında Merkez Bankası’ndan Temmuz ayı toplantısı için herhangi bir aksiyon almasını beklememekte olup, alınan ve başarılı bulunan tedbirlerin işleyişine ilişkin bekle ve gör politikası yürütülmesi gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuşmuştu.

"İNDİRİM BEKLEMİYORUZ"

TEB Başekonomisti Selim Çakır bu sabahki notunda şu ifadeleri kullanmıştı:

‘’.... Moody’s kredi derecelendirme kurumu Türkiye’nin Baa3 olan notu üzerine yeniden değerlendirmeye gideceğini belirtti. Nisan 2014’den bu yana Moody’s Türkiye’nin görünümünü ‘Negatif’ korumaktadır. ‘Negatif’ görünüm ülkenin kredi notunun yüzde 50 olasılıkla düşürüleceğine dair bir göstergedir. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 5 Ağustos’ta yapacağı ülke görünüm raporu ile değerlendirecekti, ancak başarısız darbe girişimi sonrası Moody’s değerlendirmeyi öne çekti. Moody’s kurumundan gelen dünkü açıklama sonrası, bugün TCMB’den faiz indirimi beklemiyoruz.’’

"50 BAZ PUAN İNDİRİM GELEBİLİR"

Piyasada faiz indirimi beklentilerini devam ettiren uzmanlar da var.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Darbe girişimi sonrasında piyasaların üzerindeki tedirgin havayı atamadığnı görmekteyiz. İlk ciddi işlem gününde Türk varlıklarına gelen yabancı satışları fiyatların seviyelerini, darbe girişimi öncesindeki olumlu konjonktürden çok daha farklı seviyelere çekmiştir. Bu bağlamda gelinen fiyat seviyeleri açısından, bugünkü hareketlerin ne yöne doğru olacağı ilerleyen dönem piyasa eğilimi için önem arz etmektedir. Bugün yurtiçinde en önemli gelişme Merkez Bankası’nın Temmuz PPK toplantısı olacak. Hafta sonu yaşanan gelişmeler, piyasanın baz senaryosunu üst bantta 25 baz puanlık indirim üzerine kurdurttu. Biz ise Merkez Bankası’nın bugün gecelik borç verme faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,50 seviyesine getireceği beklentimizi koruyoruz" diyerek genel beklentiden farklı bir değerlendirmesini yapmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.