Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası Faiz Üst Bandını İndirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit bıraktı. TCMB koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinden yüzde 10,50’ye indirdi.Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit bıraktı. TCMB koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinden yüzde 10,50’ye indirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2016 yılı Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını; gecelik faiz oranlarında, marjinal fonlama oranı yüzde 10,75’ten yüzde 10,50’ye indirildi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tuttu. Borç verme faiz oranı yüzde 12,25’ten yüzde 12’ye indirildiğini açıkladı.
Toplantıda açıklanan Merkez Bankası PPK kurul sonuçları şöyle: "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır".
ATAMA ÖNCESİ SON PPK
TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresi 19 Nisan’da dolacak ve yeniden atanmaması halinde Mart ayı toplantısı Başçı başkanlığındaki son PPK toplantısı olacak. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 20 Nisan günü gerçekleşecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.