Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın TBB’ye yaptığı sunum yayımlandı

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, yaptığı sunumda çekirdek enflasyondaki gelişim trendinin sürdüğünü ve enflasyonda maliyet yönlü baskıların geçtiğimiz aylarda hafiflediğini söyledi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, yaptığı sunumda çekirdek enflasyondaki gelişim trendinin sürdüğünü ve enflasyonda maliyet yönlü baskıların geçtiğimiz aylarda hafiflediğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın, Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) yaptığı sunum TCMB’nin internet sitesinde yayınlandı. Sunumda, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam ederken, gelişmiş ülke para politikalarındaki destekleyici duruş sürdüğü belirtildi. Türkiye’de milli gelir ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilen sunumda, cari işlemler dengesindeki olumlu görünümün devam edeceği öngörüldüğü kaydedildi.
Son aylarda çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme devam ederken gıda fiyatları oynak bir seyir izlediği, para politikasında sadeleşme yönünde adımlar atıldığı ve etkin likidite yönetimine ilişkin düzenlemeler yapıldığı bildirildi.
Küresel gelişmeler
Küresel finans piyasalarında oynaklıklar devam etti. Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları dalgalı bir seyir izlerken risk primi göstergeleri yatay seyretti. Küresel büyüme zayıf seyrederken; Türkiye olumlu yönde ayrıştı. Gelişmiş ülke para politikalarındaki destekleyici duruş devam etti. Gelişmiş ülkelerde uzun vadeli faiz oranları tarihi düşük seviyelere geriledi.
İktisadi faaliyet ve dengelenme
GSYİH ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korudu. Sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürdü. İstihdamdaki istikrarlı artış devam ederken işsizlik oranı yakın dönemde geriledi. Türkiye gelişmekte olan ülkelere göre güçlü bir istihdam performansı sergiledi. Yapısal reformların uygulamaya geçirilmesi büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceği kaydedildi. Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının ihracat üzerindeki olumlu etkisi devam etti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklendi. Cari işlemler dengesindeki olumlu görünümün devam edeceği öngörüldü. Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlandı.
Enflasyon
Son aylarda çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme devam ederken gıda fiyatları oynak bir seyir izledi. Çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileşme sürdü. İthalat girdi fiyatlarındaki düşük seviyeler, son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafifletti. Enflasyon beklentileri son aylarda bir miktar iyileşti.
Finansal ve parasal koşullar
Yıllık kredi büyümesi, sıkı parasal ve finansal koşullara bağlı olarak makul düzeylerde seyretti. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha güçlü seyretti. Alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle ticari krediler göreli olarak güçlü seyrini sürdürdü. Hanehalkı tasarrufları kredilerden daha hızlı arttı. Kredi ve mevduat faiz oranlarında yakın dönemde sınırlı düşüş gözlendi. Tahsili gecikmiş alacak oranlarında gözlenen artış eğilimi yerini son dönemde yataylaşmaya bıraktı.
Bankacılık sektörünün kaynaklarında çekirdek yükümlülükler en büyük paya sahip oldu. Bankacılık sektörü dış borçlarının ortalama vadesi uzadı. Kredi/mevduat oranları son dönemde yatay bir seyir izledi. Reeskont kredileri rezervlere pozitif katkı yapmaya devam ederken son dönemde günlük ihalelerde döviz satışı gerçekleştirilmedi.
Sadeleşme ve likidite yönetimi adımları
Para politikasında sadeleşme adımları atıldı. TL likidite politikasındaki öngörülebilirliği artırmak amacıyla miktar ihalesi günlük tutarları dengeli dağıtılmaya başlandı. Türk lirası likidite yönetiminde etkinliği ve öngörülebilirliği artırmak amacıyla adımlar atıldı. Reeskont kredilerinde düzenlemeler yapıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.