Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmarabirlik 50 bin ton hedefine yaklaşıyor

Ürün alım kampanyasında bugüne kadar 45 bin ton ürün alımı gerçekleştiren Marmarabirlik, 50 bin ton alım hedefine yaklaşıyor. Marmarabirlik, 14 Aralık’ta yapılacak ödeme ile ürün bedellerinin yüzde 80’inin karşılığı olan 180 milyon...

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2017 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2017 18:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Marmarabirlik 50 bin ton hedefine yaklaşıyor

Ürün alım kampanyasında bugüne kadar 45 bin ton ürün alımı gerçekleştiren Marmarabirlik, 50 bin ton alım hedefine yaklaşıyor. Marmarabirlik, 14 Aralık’ta yapılacak ödeme ile ürün bedellerinin yüzde 80’inin karşılığı olan 180 milyon TL’yi ödemiş olacak.

2017-2018 ürün alım kampanyasında 50 bin ton ürün alımı hedefiyle yola çıktıklarını belirten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Marmarabirlik tarihinde bir ilk yaşanmaktadır. Kampanya başında 50 bin ton ürün almayı hedefledik, bugün itibariyle de bu rakama ulaşmak üzereyiz. Ürün alım kampanyamız devam etmekle birlikte alınan ürün miktarı 45 bin tona ulaşmış olup, ortaklarımızdan alınan rekolte beyanında yüzde 90 civarında gerçekleşme olmuştur. Kampanya süresince ortaklarımızın kooperatifine sahip çıktığını görmekteyiz. Birlik ve kooperatif yönetim kurullarımız adına ortaklarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Son günlerde bazı çevrelerde alım kalibreleri ile ilgili spekülatif açıklamalar yapıldığına işaret eden Asa, "2000 yılında 200 taneden başlanarak alım yapılmasına rağmen, kamuoyunda sanki bizim dönemimizde uygulanmış gibi bir algı oluşturmaya çalışıldı. Ayrıca bunun ortaklarımızın elinden alınmış bir hak olduğu ifade edilmektedir. Alımlara hangi kalibreden başlanırsa başlansın, bu bir hak verip alma durumu değildir, bir alım kriteridir. Alım kriterlerimiz de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarınca oluşturulmuş ambalaj sınıflarına göre belirlenmektedir. Dolayısıyla bizler de bu ambalajlara uygun ürün alımı yapmak zorundayız. Örnek verecek olursak, TSE standartlarına göre mega (x large), hiper (large) ürünlerimizin içerisine, 180-190 tane zeytin alınıp, fireden sonra havuzdan 230 tane çıkan ürün konulmaktadır. Alımlara 200 kalibreden başlandığında, bu ürün olgunlaştıktan sonra firesi ile birlikte havuzdan ortalama 240-250 tanelerde çıkmaktadır. Dolayısıyla bu kalibredeki ürün TSE standartlarına göre bir alt kalibre olan hiper ambalajın içerisine konulmaktadır. Bu da demektir ki TSE standartlarınca belirlenmiş olan 201-230 kalibre ürün alınmadığında toplam satışlarımızın yüzde 20’sini oluşturan iri kalibreli ürünü alamamış ve satamamış olacağız. Bu da Marmarabirlik’in genel satış toplamına baktığımızda büyük bir satış kaybına uğraması demektir" dedi.

Tüketici iri taneli ürün istiyor

Asa, geçmişte Marmarabirlik’in satışlarını artıramamış olmasının en büyük sebeplerinden birinin küçük ve orta taneli ürünün Marmarabirlik’e, iri taneli ürünün özel sektör temsilcilerine verilmesi olduğuna işaret etti. Piyasanın arz ve talep dengesini gözetmek zorunda olduklarını belirten Asa, son yıllarda değişen tüketici taleplerinin iri kalibreli üründe yoğunlaştığını, Marmarabirlik’in 2010 yılına kadar yer almadığı şarküteri reyonuna girerek satışlarını her geçen yıl artırdıklarını kaydetti.

Toplam 180 milyon lira peşin ödeme

Başkan Asa, kampanya sonunda en az 50 bin ton ürün alımı beklediklerini vurgulayarak, bunun karşılığında 300-310 milyon TL civarında bedel oluşacağını söyledi. 2010 yılından bugüne kadar olduğu gibi bu yıl da ürün bedeli ödemelerinin 1 TL dahi kredi kullanılmadan yapıldığını kaydeden Asa, ürün bedellerinin yüzde 80’inin haftalık dilimler halinde peşin ödendiğini vurguladı. Asa, "14 Aralık Perşembe günü yapılacak ödemeyle birlikte bugüne kadar üreticiye toplam 180 milyon TL ürün bedeli ödenmiş olacak. Ürün bedellerinin kalan yüzde 20’lik kısmının ödemesi ise kampanya bitiminden sonra yapılacaktır" diye konuştu.

Asa, bir yandan ürün bedeli ödemeleri devam ederken, diğer yandan üreticiye gübre dağıtımına başlayacaklarının da müjdesini verdi. Asa, "Üreticilerimizin kaliteli üretim yapmalarına katkı sağlamak amacıyla 2010 yılından bugüne kadar her yıl gübre dağıtımı yapmaktayız. Yönetim Kurulumuzun bugün aldığı karar doğrultusunda, öncelikle ortakların alacaklarından mahsup edilmek üzere, kampanya bitiminde ise ortakların teslimat miktarı belirlendikten sonra kredi limitlerinin belirlenmesiyle bedeli bir sonraki hasat döneminde kesilmek üzere gübre ve zirai ilaç desteği verilecektir. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.