Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MARBLE, Fuar İzmir ile dünyada ilk üçe girdi

İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen ve Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin (EMİB) desteklediği MARBLE-21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, dünyanın lider üreticileri ile Türk mermer sektörünü...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2015 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2015 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MARBLE, Fuar İzmir ile dünyada ilk üçe girdi
İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen ve Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin (EMİB) desteklediği MARBLE-21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, dünyanın lider üreticileri ile Türk mermer sektörünü biraraya getirdi. MARBLE fuarı, yeni açılan Fuar İzmir ile 21 yıllık tarihinde bin 500’ün üzerinde katılımcı firma ve 110 bin metrekareyi aşan alanı ile bir rekora imza attı. Fuar İzmir, MARBLE’ı dünya mermer fuarları liginde ilk üç arasına taşıdı.

EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, fuarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de doğaltaş sektörünün geçmişi çok uzun yıllara dayanmıyor. Bugün İzmir MARBLE fuarının 21. yılını kutluyoruz. Sektörün geçmişi de yaklaşık 26-27 yıl. Bu nedenle mermer sektörünü genç olarak nitelendirebiliriz. Öncesi elbette var ama o zamanlar dünya ile irtibatı olmayan, ihracat yapamayan, teknolojiyi takip edemeyen kapalı bir sektör konumundaydı. Artık yarattığımız istihdam hacmi, üretimimiz ve ihracatımız ile dünya sıralamasında üst basamaklarda yer alıyoruz. Bazı eksikliklerimize rağmen bugün fuarımız da dünyanın en büyük üç fuarı arasına girdi. Hedefimiz elbette birincilik.” dedi. Son dönemde düzenlenen ve dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Verona ve Xiamen ile MARBLE'ı karşılaştıran Kaya, Çin’de satın alma potansiyelinin daralması neticesinde son fuarlarda katılımcı memnuniyetinin yüzde 75-80’lerde kaldığını ancak İzmir’de bu oranın yüzde 80-85’lere yükseldiğini aktardı.

İŞLENMİŞ MERMERE TALEP ARTIYOR, İHRACATTA ABD LİDERLİĞE ADAY

EMİB Başkanı Kaya, sektörün gelişimi açısından bu yıldan ziyade 2016’dan umutlu olduklarını söyledi. Son katıldıkları Xiamen Fuarı’nda sektör temsilcilerinin özellikle işlenmiş ürün talepleri aldığını kaydeden Kaya, “Özellikle ABD, Kanada, Avustralya, Malezya, Singapur, Dubai ve Irak gibi ülkeler, Türkiye’yi parlayan bir yıldız olarak görüyor ve fuarlarda Türk mermer sektörü temsilcilerine ulaşmaya çalışıyor. Talep, ağırlıklı olarak işlenmiş ürün konusunda, bu da ihracatımızın değer olarak artışına önemli katkı sağlayacaktır. Önemli pazarlarımızdan Çin ve Hindistan’da yaşadığımız gerilemeyi, bu ülkelerle kapatmamız mümkün. Özellikle geçmiş dönemlerde ihracatımızda ilk sıralarda yer alan ABD’de belirgin bir canlanma olduğunu gözlemliyoruz.” diye konuştu.

‘MERMER SEKTÖRÜ İÇİN FUARIN ÖNEMİ DAHA YÜKSEK’

Mevlüt Kaya, mermer fuarının önemine de dikkat çekerek, “Mermer dokunarak, görerek ticareti yapılan bir ürün. Mermeri sanal âlemde resimlerle, kataloglarla satamayız. Ürün çok pahalı olduğu için de büyük miktarda numune göndermek, hem maddi hem de lojistik olarak mümkün değil. İşte tam bu noktada, fuar kavramı çıkıyor karşımıza. Dünya çapındaki fuarların hacim olarak bu kadar büyük olmasının sebebi de zaten bu. Burada yaklaşık 110 bin metrekarelik fuar alanının net 58 bin metrekaresi, tümüyle sergi alanına ayrılmış durumda. Yeni trendler, yeni taşlar, yeni türler çoğaldıkça herkesin her ürününü sergileme ihtiyacı da doğal olarak arttı ve fuarların büyümesi gerekliliği ortaya çıktı. Fuarlarda uluslararası boyutta alıcı ve satıcılar, aynı ortamda biraraya gelebiliyor ve büyük ticari anlaşmalar fuar ortamlarında sonuca bağlanıyor.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.