Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manisa Tarımının Yükselen Yıldızı: Çilek

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "2015 yılı itibariyle Manisa’da 4 bin 200 dekar alanda yapılan çilek üretiminden 15 bin 692 ton verim alınmıştır" dedi.Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi,...

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "2015 yılı itibariyle Manisa’da 4 bin 200 dekar alanda yapılan çilek üretiminden 15 bin 692 ton verim alınmıştır" dedi.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, yaklaşan çilek hasadı öncesinde çilek yetiştiriciliği ve Manisa’nın çilek üretimi hakkında bilgi verdi. Çebi, çilek yetiştiriciliğinin son yıllarda dünyada ve Türkiye’de giderek önem kazanmasında en büyük etkenin, değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilmesi olduğuna vurgu yaptı.
Çileğin pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajına sahip olduğunu anlatan Çebi, şunları söyledi:
"Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamince zengin bir meyvedir. Çilek yetiştiriciliği, yatırımların kısa zamanda geriye dönmesi nedeniyle küçük aile işletmeciliğine de uygundur. Bunun yanında çilek yetiştiriciliğinde birim alandan elde edilen gelir de öteki ürünlere göre daha fazladır. Manisa’da son yıllarda üretim konusunda önemli bir gelişme gösteren çilek, Manisa çiftçisinin iş gücünü en iyi şekilde değerlendirdiği bir ürün haline gelmiştir. Çilek, meyve türleri içinde meyvesi en nazik olanlardan biridir. Bu nedenle kısa zamanda bozulabilen, hızla tüketilmesi gereken bir meyvedir. Meyvenin nazik olmasının en büyük nedeni meyve kabuğunun dayanıklı olmamasıdır. Hasat, günün erken saatinde yapılmalıdır. Uzak pazarlara gönderilecek çileklerde meyveler 3/4 oranında kızardığı zaman hasat edilmelidir.”
898 BİN 750 KİLOGRAMLIK İHRACAT
Manisa’da tarımsal alanda gelişme gösteren ürünlerden birinin de çilek olduğunu kaydeden Çebi, şunları söyledi:
“Özellikle Köprübaşı ve Kula ilçeleri ile Osmancalı mahallesinde artış gösteren çilek üretimi, bu bölgelerin kaderini değiştirmiştir. 2015 yılı itibariyle Manisa’da 4 bin 200 dekar alanda yapılan çilek üretimden 15 bin 692 ton verim alınmıştır. Köprübaşı’nda 3 bin 400 dekar alandan 12 bin 920 ton verim, Kula’da 500 dekar alandan bin 722 ton verim ve Yunusemre ilçemizde 300 dekar alandan bin 50 ton verim elde edildi. 2015 yılında ilimizden yurt dışına 898 bin 750 kilo çilek ihracatı gerçekleşmiştir. Bu durum ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Yeni sezonun üreticilerimiz için hayırlı bir yıl olmasını diliyor, ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.