Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maliye Bakanı Naci Ağbal: “Damga Vergisi, Bu Dünyaya Ait Vergi Değil”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, damga vergisinin bu dünyaya ait bir vergi değil, eski dünyanın vergisi olduğunu söyledi.Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maliye Bakanı Naci Ağbal, damga vergisinin bu dünyaya ait bir vergi değil, eski dünyanın vergisi olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı. TİM binasında düzenlenen toplantıda açılış konuşması yapan Bakan Ağbal, son günlerde Avrupa’da ve Türkiye’de yaşanan terör saldırılarına değinerek, “Gittikçe daha büyük sıkıntıların içerisine çeken ve global hale gelen terörü kınadığımı bunun bir insanlık suçu olduğunu ifade etmek isterim. Ülkemiz bu anlamda terör olaylarının yaşandığı ülkelerden bir tanesi. Yüreğimiz yanıyor, içimiz sızlıyor ama ülke olarak terörle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu millet olarak devlet olarak hepimizin ortak sorumluluğu. Son yaşanan olaylar terörün global bir sorun olduğunu ortaya koydu. En son Brüksel’de yaşanan olayın gösterdiği şu, bu bir global mesele ve bu çözülecekse bütün medeni toplumların birlikte çözmesi gereken bir konu. İnşallah bu konu da ülkemiz üzerine düşen sorumluluğu yapmaya devam edecektir” dedi.
“YAPISAL REFORMLAR GİTTİKÇE DAHA ÖNCELİKLİ HALE GELECEK”
Global büyümenin önündeki en büyük engellerden birisinin yapısal reform ihtiyacı olduğunu ifade eden Bakan Ağbal, “Gerek uluslararası finans sistemindeki yapısal reformlar gerek iş gücü piyasalarındaki katılıklar, gerek ise özellikle verimlilik önündeki engeller, dolayısı ile bugün ülkelerin tek tek yapmaları gereken ev ödevlerinden ziyade global anlamda yapısal reformlar gittikçe daha öncelikli hale gelecek. İnşallah bu süreçte alınacak yapısal önlemler sayesinde tek tek büyüme trendinin öne çıkmasını ümit ediyoruz. Bu süreçte ortaya çıkan önemli gelişmelerden bir tanesi de Petrolun ve emtia fiyatlarının aşağı gelmesi ilk başlarda bu olumlu bir gelişme olarak nitelendi. Özellikle petrol ve emtia ithalatçısı ülkelerde iç talebi arttıracak bir unsur olarak görüldü ama zamanla bakıldı ki bir taraftan bu gelişmesi ülkelerde çok ciddi ekonomik sorunlara neden oldu. Hem de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde beklenen iç talep artışına katkıyı vermedi. Burada da yavaş yavaş emtia fiyatlarında yukarıya yönlü büyüme olumlu bir beklenti olarak hepimiz tarafından ifade ediliyor” diye konuştu.
“BÜTÇE AÇIĞINDA, AVRUPA KRİTERLERİ ALTINDAYIZ”
Siyasi ve ekonomik istikrar sonucu Maliye Politikası’nda başarılar elde edildiğini söyleyen Ağbal, “En çok iftihar ettiğimiz konulardan bir tanesi maliye politikasında geldiğimiz seviyelerdir. Bütçe açığı biliyorsunuz ki tarihi seviyelerden aşağıya geldi. Bugün Türkiye’nin 2016 için öngördüğümüz bütçe açığı yaklaşık yüzde 1.3, 2015 yılını yüzde 1.2 ile kapattık. Birçok ülkenin gıbta ederek takdir ettiği bütçe açığı seviyelerindeyiz. Eskiden ifade ederdik 2004 yılında, biz de bir gün kriterleri yakalayacağız ve Avrupa Birliği’nin meşhur yüzde 3 bütçe açığını standarttı vardı. Türkiye için bu 2002’de geldiğimizde yaklaşık bütçe açıkları yüzde 11 seviyelerindeydi. Ama biz şu anda yaklaşık 9 yıldır bütçe açığı noktasında, Avrupa Birliği kriterleri altındayız. Yüzde 3 olan bu oranı biz yaklaşık bugün yüzde 1.2, 1.3 seviyelerinde realize etmiş durumdayız” şeklinde konuştu.
“KİMSEDEN BİR KURUŞ FAZLA VERGİ İSTEMİYORUZ”
Vergilerin dolaysız olarak toplanması gerektiğini ifade eden Ağbal, “İşlem vergilerinde, işletmeyi o işe girişmekten alıkoyan kayıttan alı koyan uygulamalar. Vergileri dolaysız vergilerden toplamamız lazım. Hepimizin ne kadar kazanıyorsak o kadar vergi ödeyeceğiz bir düzeni yakalarsak, o zaman Türkiye’de her şey bence yoluna girecek. Ben hep söylüyorum kimseden bir kuruş fazla vergi istemiyoruz.  Mükellef kazancına göre ne kadar vergi vermesi gerekiyorsa o kadar vergi vermeli. Vergi denetiminde mükellefin, üzerine gri alanlardan gidip mevzuatın belirsiz olduğu alanlarda mükellefin aleyhine yorum yaparak burada vergi vardır anlayışını kökten ortadan kaldırmamız lazım. Bizim vergi denetimden mutlaka ve mutlaka vatandaşın gerçekten vergiye gönüllü uyumunu destekleyecek bir denetim iklimini üretmemiz lazım” dedi.
“DAMGA VERGİSİ BU DÜNYAYA AİT VERGİ DEĞİL"
Kamu yöntemindeki verimsizliklerin ve bürokrasinin ortadan kalması gerektiğini ifade eden Ağbal, “İşlem süreçlerini kısaltmamız lazım, gereksiz yetkileri ve hele de aynı yetkinin farklı kurumlarda mükerrer bir şekilde oluşturan yetki düzenini ortadan kaldırmamız lazım. Daha sade daha hızlı çalışan karar alma inisiyatifine sahip bir kamu yönetimini hep beraber inşa edeceğiz. Kamu maliyesi önemli reform alanlarından bir tanesidir. Bugüne kadar kamu maliyesine bakıldığından özellikle mali disiplinin sağlanması konusunda önemli başarılar elde ettik. Kamu maliyesinin kalitesinin arttırılması lazım. Kamu maliyesi kalitesi, kamu gelirlerinin daha fazla dolaysız yönden elde edilmesidir. Sayın başkanın ifade etti damga vergisini. Evet damga vergisi bu dünyaya ait bir vergi değil eski dünyanın vergisi. Dolaylı vergilerde işlem vergilerinde işletmeyi o işe girişmekten alıkoyan uygulamalar var bunlarla mücadele etmemiz lazım. Vergiyi dolaysız vergilerden toplamamız lazım” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.