Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maliye Bakanı Ağbal’dan Taşeron Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin yeni bir statü ile kadroya alınacaklarını ve bunun ’özel sözleşmeli personel’ statüsü olacağını söyledi.Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV canlı yayınına katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun...

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin yeni bir statü ile kadroya alınacaklarını ve bunun ’özel sözleşmeli personel’ statüsü olacağını söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV canlı yayınına katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıkladığı taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin detayları anlatan Ağbal, düzenleme 1 Kasım’dan önce kamu kurumlarında çalışan ve halen çalışmaya devam eden işçileri kapsadığını belirterek, “1 Kasım sonrası işe başlayanlar ve SGK sistemine göre emeklilik yaşını geçenler kapsam dışı olacak. Kadroya alınan işçiler, özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilecek ve 3’er yıllık dönemde, iş performanslarına bakılarak, sözleşmeleri yenilenecek. İşçiler, çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa o ücret üzerinden kamuda o ücreti almaya devam edecekler” dedi.
Maliye Bakanlığı olarak kamuda çalışan işçiler için Bakanlar Kurulu kararı çalışması yaptıklarını vurgulayan Maliye Bakanı, o dönemde de kamuda çalışan personel sayılarına ilişkin verileri derlediklerini söyleyerek, “Bugün 720 bin olarak ifade ettiğimiz sayılar kurumlardan aldığımız verilere dayanıyor. Bu kanuni düzenleme bu personeli kapsıyor. Biz seçim beyannamemizde ve hükümet programımızda asıl işlerde çalışan personeli kamuya alacağız dedik ama bunu genişleterek yardımcı işlerde çalışanları da kapsayacak hale getirdik. Dolayısıyla kamuda istihdam edeceğimiz kişileri özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edeceğiz. Yeni bir statü getiriyoruz. Bundan sonra kamuda özellikle yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü bu. Dolayısıyla geleceğe dönük olarak yeni bir sistem kuruyoruz. Bir defa da bu yeni sisteme mevcut çalışan işçilerin geçişini düzenliyoruz. Onun için cevap olarak burada kişileri kamuya alıyoruz ama almış olduğumuz statü özel sözleşmeli personel statüsü olacak” diye konuştu.
Kanun kapsamında kamuya alınacak çalışanların 1 Kasım’dan önce kamu kurumlarında çalışıyor olması gerektiğini ve bugünde halen kamu kurumlarında çalışan bir kişi olacağını bildiren Ağbal, “Dolayısıyla 1 Kasım tarihinden sonra ilk defa işe girenler yararlanamayacak. Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşını geçmişse bu yasadan yararlanamayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Burada kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alacağız. Dolayısıyla 720 bin kişi sayı olarak ifade edilse de bunlardan sadece bu koşulları yerine getirenleri alacağız” ifadelerini kullandı.
Yapılan yasal düzenleme hazırlığında 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanları öngördüklerini söyleyen Bakan Ağbal, 6 aylık bir çalışma dönemi için 3 aylık geçici bir çalışma süreci olabileceğini söyleyerek, o kişiler yararlanamayacaklarını belirtti.
Özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edileceklerinden dolayı bu yeni bir statünün, kişilerin halihazırda kendi çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa o ücret üzerinden kamuya geçeceklerini vurgulayan Ağbal, “Emeklilik bakımından da bizim 4A’lı dediğimiz SSK’lı dediğimiz işçiler bakımından haklara sahipler. 4A kapsamında emeklilik yaşına sahipler. Dolayısıyla kişi yaşı ve ödediği prim tutarına göre örneğin 52 yaşında emekli olması gerekiyorsa bu statüye atadığımız kişiler o yaşa geldiklerinde emekli olacaklar. Emeklilik yaşına 2 yıl kalmışsa 4A’nın aynı koşulları geçerli” dedi.
Kanunda ve bakanlar kurulunda belirlenen koşullarda, iş performansına bakılacağını bildiren Bakan Ağbal, “Hizmetten beklenen fayda sağlanmış mı ona bakılacak ve 3’er yıllık sözleşmeler yenilenecek. Dolayısıyla bu statüye atanan kişiler emekli oluncaya kadar sürekli istihdam edilecek gibi bir değerlendirmeden ziyade sözleşmeleri yenilenecek. Şu anda bu kişiler taşeron firma yanında çalışırken sözleşmeleri yıllık ya da 3 yıllık. Dolayısıyla biz bu kişiler bakımında sözleşmelerini yıllıktan 3 yıllığa çıkarmış oluyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.