Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maliye Bakanı Ağbal’dan önemli açıklamalar

Maliye Bakanı Naci Ağbal 7’nci İstanbul Finans Zirvesi’nde Türkiye ve küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Ağbal zirvenin açılış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.İstanbul Finans Zirvesi’nin 7’ncisi Maliye Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2016 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2016 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maliye Bakanı Naci Ağbal 7’nci İstanbul Finans Zirvesi’nde Türkiye ve küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Ağbal zirvenin açılış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbul Finans Zirvesi’nin 7’ncisi Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ağbal konuşmasında Türkiye ve küresel ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu. 2016 yılında hala global büyümenin ciddi bir sorun olarak durduğunu söyleyen Ağbal” Burada ilk başlarda gelişmekte olan ülkeler global ekonomik büyümeye önemli bir katkı sağlasa da özellikle 2013 sonrasında gelişmekte olan ülkelerin büyümelerinde de aşağı yönlü hareket gözlendi. Ekonomik büyümenin yeterince olmamış olması sosyal problemleri de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla jeopolitik riskler bağlamında tartışılması gereken en önemli sorunlardan bir tanesi sosyal içerme dediğimiz yani toplumda meydana gelen ekonomik büyümeden toplum kesimlerinin en azında hak ettikleri derece pay almaları sorun olarak karşımıza çıkıyor. ABD nispi olarak büyüme bakımında daha iyi gidiyor. AB’de son dönemde iyileşme görülse de hala beklenen ölçüde değil. Çin dönüşüm yaşıyor. Çin’de meydana gelen her olay dünya ekonomisini etkiliyor” dedi.
“FED faiz artırabilir”
ABD’deki son dönemde ortaya çıkan veriler bağlamında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gidebileceğini belirten Ağbal, “Hepimiz FED’in faiz kararına odaklandık. 2015’in sonunda bir faiz artırım kararı geldi. Ancak sonrasında özellikle Ocak Mart aylarında faiz artırımı konusu ciddi bir bulmacaya da dönüşmüş durumda. ABD’de son dönemde ortaya çıkan veriler faiz artışına işaret ediyor. Ama global kırılganlıklarında devam etmiş olması da faiz artışının önünde duran ciddi bir konu” şeklinde konuştu.
2016 ve sonrasında büyüme oranlarının artmasının devam edeceğini dile getiren Ağbal, “Ekonomi hem büyüyor hem de istihdam yaratıyor. Son bir yılda Türkiye ekonomisi, 800 bin kişiye yeni istihdam sağladı. Global kriz sonrası dönemde 7.2 milyon kişiye istihdam sağladı. Dolayısıyla istihdamla büyüyen bir görünüm var. Bu da bizi mutlu ediyor. Enflasyon gelişmeleri gıda fiyatlarına bağlı olarak aşağı ve yukarı yönlü devam ederse ortaya konan hedeflerin etrafında bir enflasyon gelişmesini görüyoruz” dedi.
“Merkez Bankası işini biliyor”
Merkez Bankası’nın faiz politikasıyla ile ilgili sorulan soruya da “Merkez Bankası işini biliyor biz de üzerimize düşenleri yapacağız” şeklinde cevap veren Ağbal, “Merkez Bankası kendi tanımlanmış görev sınırları içerisinde kendi değerlendirmelerini yapacak. Biliyorsunuz bir süredir para politikalarında sadeleştirme adımlarını atıyor. Merkez Bankası işini biliyor. Bize düşen kamu maliyesinde sıkı duruşa devam etmek yapısal reformları sürdürmek. Merkez bankası zaten diyor ki biz işimizi yapıyoruz Maliye Bakanlığı da mali disiplinden vazgeçmesin biz de ondan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.
“Büyüme rakamları tahminlerin altında kalacak”
2016 yılında Türkiye için büyüme rakamlarının tahminlerin altında kalacağını bildiren Ağbal şunları söyledi: “2016 yılına ilişkin olarak ilk çeyrek gayet güzel geldi. Yüzde 4,8’lik bir büyüme yakaladık. İkinci çeyrek tabi öncü göstergeler bunun bir miktar daha ılımlı hale geldiğini ortaya koyuyor. İkinci yarı biliyorsunuz 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu global kırılganlıklarında devam ettiği bir süreç. Hükümet olarak ikinci yarıda da ekonomik büyümenin yukarı yönlü olası noktasında hem tüketim tarafında hem de yatırım tarafında gerekli adımları atıyoruz. 2016 yılı için bizim büyüme hedefimiz yüzde 4.5 ancak yıl içerisinde meydana gelen gelişmelere baktığımızda büyüme oranlarının bunun bir miktar altında kalacağını görüyoruz. Ama önemli olan Türkiye bütün bu olumsuz gerçekleşmelere rağmen güçlü bir büyüme momentumlarını yerine getiriyor. Bugün Türkiye için kendi ölçeğinde büyüme oranları nispi olarak aşağıya geliyor ama global büyüme oranlarıyla mukayese ettiğimiz zaman Türkiye gerçekten büyüme oranlarını devam ettirebilen bir ülke görünümündedir”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.