Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Makedonya’dan İzmir’e iş forumu daveti

Soldan Sağa : İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2016 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2016 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Makedonya’dan İzmir’e iş forumu daveti
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret eden Makedonya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, mevcut ticaret hacmini artırmak amacıyla iki ülke arasında bir forum düzenlenme teklifinde bulundu.
Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Başkanı Rebii Akdurak ile görüşen Büyükelçi Mucunski, iki ülke iş adamları arasında bir forum düzenlemek üzere İzmir Ticaret Odası’nı Makedonya’ya davet etti. Büyükelçi Mucunski’nin forum düzenlenmesi düşüncesini destekleyen Demirtaş, “İş fırsatlarını iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu nedenle tekrar Makedonya’ya gelmemizde yarar var. Oda başkanlarınızı ve Ticaret Bakanınızı da sizin aracılığınızla Uluslararası İzmir Fuarı’na davet etmek isteriz” diye konuştu.
Türkiye’nin 15 Temmuz’da kara bir gece geçirdiğini söyleyen Demirtaş, “Ama çok kısa sürede dengeler yerine oturdu ve Türkiye demokratik ve parlamenter rejim ile yönetilmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisi güçlü bir ekonomi. Güçlü bir devletimiz var. Dolayısıyla bu olayın etkilerini kısa sürede üzerimizden atacağımıza inanıyorum. Biz iş alemi olarak hiçbir endişe içerisinde değiliz” dedi.
"Ticaretimizi 1 milyar euroya çıkarmalıyız"
Türkiye ile son derece iyi ikili ilişkilerin olduğunu ancak buna karşın ekonomik ilişkilerde istedikleri seviyeye gelemediklerini belirten Büyükelçi Mucunski ise, “Türkiye ile ikili ilişkilerimiz mükemmel. Sadece bir sorunumuz var. Ekonomide istediğimiz seviyeye bir türlü gelemiyoruz. 400 milyon euro civarındaki ticaret hacminin çok az olduğunu düşünüyorum. Ama bu rakamı 1 milyar euro’a çıkartabiliriz. Bu hedefe ulaşmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. İlk resmi ziyaretimi İzmir’e gerçekleştiriyorum. Çünkü İzmir’in sanayi ve ticarette çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. İnanıyorum ki İzmir Ticaret Odası’na üye şirketler, mevcut ticaret hacmini 1 milyar euro değil, bunun iki katına çıkartacak güce ve potansiyele sahip. İzmir Ticaret Odası’nı en kısa zamanda ticari bir heyet ile yıl sonuna kadar Makedonya’yı ziyaret ederek, iki ülke arasında bir forum düzenlemeye davet ediyorum. Şirketleri bir araya getirerek, ticari ilişkilerimizi geliştirebiliriz” diye konuştu.
Türkiye’nin Makedonya için çok önemli ve stratejik bir ülke olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Mucunski, “Türkiye ile olan ilişkilerimiz, tarihi ve kültürel bağlarımız çok derin. İkili ilişkilerimiz çok iyi. Makedonya’da yaşanan halkın yüzde 4’ü Türk asıllı. Şunu da rahatlıkla ifade edebilirim ki, en hoşgörülü halk Türkler. Hem bürokrasi de hem de parlamentoda görevli Türk vatandaşlarımız var. Türkiye’de de aynı zamanda Makedonya ile ailevi bağlantısı olan vatandaşlar var. Dolayısıyla iki taraftan da çok iyi köprülerimiz olduğunu görüyoruz. Her iki ülke zor bir süreçten geçiyor. Ama yine de çalışmamız lazım” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.