Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maden ihracatçılarından orman parası yerine ağaç dikme teklifi

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, işleri gereği ağaç kesmek zorunda kaldıklarını ve bunun için orman parası ödediklerini belirterek, bunun yerine ağaç dikme zorunluluğu getirilmesini...

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2014 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2014 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maden ihracatçılarından orman parası yerine ağaç dikme teklifi
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, işleri gereği ağaç kesmek zorunda kaldıklarını ve bunun için orman parası ödediklerini belirterek, bunun yerine ağaç dikme zorunluluğu getirilmesini istedi. Kahyaoğlu, yetkililere her seferinde, "Bizden orman parası almayın, bizden ağaç kesim parası almayın, bize bir tane kestiğimiz ağaç yerine 10 tane ağaç dikme mecburiyeti koyun." dediğini aktardı.

İMİB Başkanı Kahyaoğlu, İstanbul'da Kilyos ile Arnavutköy arasında eski bir kömür madeninin ağaçlandırılarak çevreye kazandırıldığı Milten Park'ta basın mensuplarıyla bir araya geldi. Programa katılanlara teşekkür eden Kahyaoğlu, ayrıca Milten Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Genç Madenciler Derneği (GEMAD) Başkanı Cemil Ökten'e de söz konusu araziye diktiği ağaçlar için teşekkürlerini sundu. Kahyaoğlu, "Ben kendi adıma söyleyeyim. Hakikaten çok mutluyum. Ben burayı ilk defa görüyorum. Bir madencinin yapabileceği en üst nokta burası. 25 sene büyük bir sahayı ağaçlandırıp, korumak da çok önemli. Hatta ben bunu maden yasasına da koyalım diye ısrarla da söyledim. Bizden orman parası almayın, bizden ağaç kesim parası almayın, bize bir tane kestiğiniz ağaç yerine 10 tane ağaç dikme mecburiyeti koyun dedim. Bunu her tarafta da söylüyorum. İşte örneği var. Cemil kardeşimi kimse zorlamadan, kendi iyi niyetiyle hiçbir etkide kalmadan böyle bir orman kazandırdı. İstanbul’a akciğer gibi oldu, nefes alacak bir yer oldu." dedi.

Milten Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Ökten de Türkiye'de maden alanlarının geri dönüştürülebileceğinin görülmesini ve kamuoyunda madencilere yönelik yanlış algının kırılabilmesi için bu ormanı oluşturduklarını söyledi. Söz konusu arazide 1950'den beri madencilik faaliyeti yürütüldüğünü söyleyen Ökten, "Burası Kilyos ile Karaburun arasında 40 kilometrelik bir bütün. Sahil hattı boyunca da 15-20 kilometre derinliği olan yaklaşık 200 kilometre derinliği olan bir alan. Burası İstanbul'un uzun yıllar enerji hammaddesi ihtiyacını kömür olarak karşılayan bir bölge. En önemli özelliği Türkiye'nin kendisine ait olan bir kaynağı. Uzun yıllar, herhangi bir dış kaynağa bağlı olmadan İstanbul bundan yararlandı. Bu madencilik faaliyetlerini esas anlamda 2'ye ayırmak lazım. Bir tanesi; madenciliğin endüstriyel boyutu var, bir de sahada üretim boyutu var. Sahadaki üretimi rezervin bulunduğu yerde yapmak zorunda olunması hepimizin malumu." şeklinde konuştu.

Ökten, 300 hektarlık alana yaklaşık 2 milyonun üzerinde ağaç diktiklerini de söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.