Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lüks taksi dönemi başlıyor!

Hükümetin açıkladığı paket, yeni ve lüks taksilerle seyahatin yolunu açtı. ÖTV muafiyeti ile taksiciler, Mercedes sahibi olmak için 43 bin lira avantaj elde etti. Lüks taksilerle seyahat için gözler şimdi kampanyalarda...

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2016 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2016 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Lüks taksi dönemi başlıyor!
Başbakan Binali Yıldırım’ın arife günü açıkladığı Ekonomik Müjdeler Paketi, tüm kesimlere ikinci bayram yaşatırken en çok sevinenler taksi ve dolmuş gibi ticari araç sahipleri oldu. star'dan Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre, ÖTV muafiyeti ile birlikte taksiciler, normal bir araçta 20 bin lira, Mercedes gibi lüks araçlarda ise 43 bin lira avantaj elde etti. Şayet bu araç sahipleri ÖTV’siz araç almayı tercih ederlerse yollarda artık Almanya’daki gibi Mercedes marka ticari taksileri görmek mümkün olacak. Şu anda ticari araçlar için yüzde 45 ÖTV ödediklerini söyleyen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Başkanı Fevzi Apaydın “BMV ve Mercedes kampanya yaparsa, taksici lükse dönebilir” dedi.

FİRMALARA ÇAĞRI

Taksilerden alınan yüzde 45’lik ÖTV’nin taksilerin yenilenmesi ve segmentinin yükselmesi için büyük avantaj sağlayacağını belirten Apaydın “Şu anda tercihimiz bize 20 bin TL’ye kadar fiyat avantajı sağlayan yerli dediğimiz Fiat ve Hyundai gibi markalardan yana. Onların bakım onarım masrafları taksiciler için daha uygun görünüyor. Zaten taksicilerin 5-7 yıl arasında kullandıkları araçlarını da yenilemeleri gerekiyor. Türkiye yollarında Almanya’nın yerli araçları Mercedes, BMW gibi lüks segment araçlardan taksiler görülecekse bunun için hükümetin yaptığı atağı firmaların da yapması lazım. Şehir içi trafikte çabuk yıpranacak araçlar için bu firmalar bakım onarım desteği sağlarsa, taksiciler lüks tercih yapabilirler” diye konuştu.

Şoför camiası olarak yaşı geçmiş, havayı kirleten ve belediyeler tarafından çalışma yaşı sınırlaması getirilen ticari araçlarını uzun zamandan beri yenilemek isteyen ancak fiyatların yüksekliği sebebiyle bir türlü yenileyemeyen sürücüler için 65’inci Hükümetin aldığı bu kararın iyi bir fırsat olduğunun anlatan Fevzi Apaydın “Camiamız içerisinde en çok taksici, dolmuşçu, halk otobüsçüsü, kamyoncu, kamyonetçi ve servis aracı olmak üzere tüm ticari araçların yenilenmesinde şoför esnafımızın belini büken ÖTV alınmayacak. Bunun alınması devlete zarar sağlamadığı gibi vergi gelirlerinde artış olacaktır. Araçların yenilenmesi ile üretimde artış olacaktır. Fabrikalar talebe cevap vermek için fazla mesai yapacaklar. Bu da istihdamın artması, işsizliğin azalması demektir. Böyle bir kararı alarak camiamıza iki bayramı bir arada yaşatan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’a ve tüm kabine üyelerine, şoför esnafı adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MERCEDES’İ 43 BİN LİRA UCUZA ALACAKLAR

Hükümetini açıkladığı ÖTV muafiyeti ile birlikte FİAT ve Hyundai marka araç alan taksiciler ÖTV indirimiyle 15-20 bin TL avantaj sağladı. Almanya yollarında taksi olarak kullanılan Mercedes C180 gibi araç almaya gelince KDV ile 95 bin TL olan araç, ÖTV’li satış fiyatı 138 bin TL’ye göre 43 bin TL ucuza mal olacak.

İŞ DÜNYASI: BAYRAM HEDİYESİ ALDIK

Şoför esnafına ÖTV mufiyetinden Bağ-Kur’luya 5 puanlık indirime, ihracatçıya yeşil pasaporttan prim ertelemeye kadar geniş bir yelpazeden oluşan paketi değerlendiren iş dünyası temsilcileri ekonominin daha da canlanacağını söylediler. İş dünyası temsilcileri “Bu paket iş dünyası ve vatandaşlar açısından bir bayram hediyesi oldu” görüşünde.

- Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak: Bu paket, bir anlamda iş dünyasına bir bayram hediyesidir. MÜSİAD olarak, başta taşınabilirlerin teminat olarak gösterilebilmesi, damga vergisine yönelik kolaylaştırıcı düzenlemeler, ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi, turkuaz kart, şirket kurmanın yanında tasfiyesinin de kolaylaştırılması, imalatçı KOBİ’lerin kredi faizlerinin karşılanması ve yerli makina alımı için faizsiz kredi, Varlık Barışı gibi iş ve ticaret hayatında atılan önemli adımlardan memnuniyet duyuyoruz. Bu adımların yürürlüğe girmesi ticaret hayatını büyük ölçüde hareketlendirecek.

- İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Dile getirmiş olduğumuz ihracata, üretime ve yatırıma yönelik, çözüm önerilerimizin; yeni ekonomi paketine, tatmin edici bir şekilde alınarak değerlendirildiğini görüyoruz. Bunları, Sayın Başbakanımızdan duymuş olmaktan ayrıca çok mutluyuz. Özellikle uzun süredir üzerinde durduğumuz ‘Yeni Kalkınma Bankacılığı Modeli’ ve Eximbank ile ilgili taleplerimizin karşılık bulmasını, hükümetimizin üretim ekonomisi söylemlerinde ne kadar samimi ve gerçekçi olduğunu göstermesi açısından çok değerli buluyoruz.

- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Eximbank kredileri, ihracatçıya yeşil pasaport ve banka kredilerinde kolaylık başta olmak üzere paketin sanayimiz ve ihracatımız için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz Türkiye ekonomisinin tek yolu üreterek büyümek: daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla ihracat, daha fazla istihdam... Hükümetimizin bu anlayışla atacağı her adımın yanında ihracatçıların da adımı olacak. İnanıyoruz ki bizim attığımız her adımın yanında da devletin varlığını ve desteğini hissedeceğiz. Şimdi sıra ihracat destek paketine geldi.

- Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci: Ülke olarak hem ekonomimizi geliştirmek ve büyütmek hem de arkadan gelen genç nüfusa istihdam alanları açmak için yatırım, dolayısıyla üretim ortamını geliştirmek zorundayız. Bu paket yatırımcıya çok önemli destekler içeriyor.

- TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Uzun zamandan beri Bağ-Kur ve SSK’lılar arasındaki haksız uygulama kaldırılarak peşin ödeyen esnafımızın primlerinden yüzde 5 indirim sağlanması sevindiricidir. Karardan her iki kesim de kârlı çıkacaktır. Ticari araçlarını uzun zamandan beri yenilemek isteyen, buna karşın fiyatların yüksekliği sebebiyle yenileyemeyen sürücüler için de paketin iyi bir fırsat oldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.