Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Kurda dalgalanma 4,6 milyar lira vergi kaybına neden olabilir’

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder, devletin kurda dalgalanma nedeniyle 4,6 milyar lira vergi kaybına uğrayabileceğini dile getirdi.Önder, Merkez Bankası’nın bu aralar atacağı adımların; 24 Aralık’ta alacağı kararların önemli...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Kurda dalgalanma 4,6 milyar lira vergi kaybına neden olabilir’
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder, devletin kurda dalgalanma nedeniyle 4,6 milyar lira vergi kaybına uğrayabileceğini dile getirdi.


Önder, Merkez Bankası’nın bu aralar atacağı adımların; 24 Aralık’ta alacağı kararların önemli olduğunu belirtti.


Önder, konu ile ilgili şunları ifade etti:


“Geçenlerde USDTRY kurunda artış en çok ele alınan konulardandı. Dün de FED kararlarında ‘kayda değer dönem’ ifadesi yerine FED’in faiz artırımında sabırlı olacağı ifadesi gelirken 2015 sonu fonlama faiz oranı tahmini indirildi. Bu açıklamalardan sonra değer kaybeden dolar FED Başkanı Janet Yellen’ın açıklaması sonrası değerlendi. Yellen, istihdamda toparlanmaya işaret ederken, birkaç toplantıda faiz artırımının muhtemel olmayacağını ve FED üyelerinin hemen tamamının 2015’te faiz artırımı beklediğini dile getirdi. Yani çalkantılı bir dönem bizi bekliyor. Geçenlerde ülke içinde artan stres ortamıyla 2,41 seviyelerinin aşmış olan USDTRY paritesinde 2,40 seviyesi psikolojik seviye olarak akıllara yer etti.

2014 Eylül sonunda bilançolarda BIST’ta yer alan tüm şirketlerin 2,27 TL seviyesinden değerlenmiş olan kur ile söz konusu şirketlerin net döviz açığı 67,8 milyar lira tutarına denk geldi. 2014 sonunda USDTRY paritesinin 2,40 seviyesinden kapanacak olması varsayımı altında yaptığımız tahlilde bu şirketlerin net döviz açığının sene sonunda 71,5 milyar lira tutarına geleceği öngörüsündeyiz. BIST’ta yer alan tüm şirketlerin gelir tablosunda döviz açığında artışın 3,6 milyar TL kur oynaması zararı olarak yansımasını, buna istinaden BIST’ta bulunan tüm şirketlere dair devletin uğrayacağı vergi kaybının 731 milyon lira tutarında olacağını tahmin ediyoruz.

Merkez Bankası’nın 2014 Eylül dönemine ait açıklamış olduğu verilere göre Türkiye’de finansal kesim dışında firmaların net döviz pozisyonu 179 milyar ABD Doları’na dayandı. Varsayımlar altında 2014 Eylül ayı sonu itibariyle 2,27 lira olan USDTRY paritesinin sene sonunda 2,40 lira seviyesinden bir kapanması durumunda söz konusu kesimin kur nedeniyle zararı 23 milyar lira olacak. Kurda artışın bir diğer karşılığı da devletin vergi kaybına olarak karşımızda. Burada devletin uğrayacağı vergi kaybının 4,6 milyar lira civarında olabileceğini tahmin ediyoruz.“
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.