Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

’Küçük İşletmelerde Kayıtlı İstihdam Teşviki Çalıştayı’

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, erkek ve kadınlarda kayıt dışılık oranının farklılık gösterdiğini belirterek, kadınlarda genel kayıt dışılık oranının yüzde 45.8 olduğunu, Türkiye geneli küçük işletmelere...

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2016 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2016 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, erkek ve kadınlarda kayıt dışılık oranının farklılık gösterdiğini belirterek, kadınlarda genel kayıt dışılık oranının yüzde 45.8 olduğunu, Türkiye geneli küçük işletmelere bakıldığında bu oranın 72.8’e çıktığını söyledi.
SGK tarafından ’Küçük İşletmelerde Kayıtlı İstihdam Teşviki Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Bir otelde düzenlenen programda konuşan SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, küçük boyutlu işletmelerin en önemli sorunlarından birinin kayıt dışı istihdam olduğuna vurgu yaparak, "Bununla mücadele için neler yapılması gerekiyor. Neredeyiz? Ne durumdayız? Bu hususları tartışacağız" ifadelerini kullandı. Bağlı, 27 milyon 500 bin kayıtlı istihdam olduğunu belirterek, bu rakamın 15 milyon 300 binin ise 10 ve daha az kişi çalıştıran iş yerleri olduğunu kaydetti.

"Küçük iş yerlerinde kadın istihdamındaki kayıt dışılık çok daha yüksek"
Erkek ve kadınlarda bakıldığında kayıt dışılık oranının farklılık gösterdiğine dikkat çeken Bağlı, "Kadınlarda genel kayıt dışılık oranı yüzde 45.8, Türkiye geneli küçük işletmelere baktığımızda bu oran 72.8’e çıkıyor. O zaman ikili bir problemle karşı karşıyayız. Bir; küçük iş yerlerinde kayıt dışılık yüksek iki; kadın istihdamında özellikle küçük iş yerlerinde kadın istihdamındaki kayıt dışılık çok daha yüksek. Kadın istihdamındaki kayıt dışılığı kontrol altına almak hem de genel kayıt dışılığı kontrol altına almak için KOBİ’lere yoğunlaşmamız gerekmektedir" şeklinde konuştu.

"Denetimde teftişlerde önceliğimiz rehberlik yapmak, danışmanlık yapmak"
Bağlı, SGK’ya kayıt dışılıkla mücadele için büyük görev düştüğüne vurgu yaparak, "Önümüzdeki hedef, rehberliğe dayalı danışmanlık eksenli, cezalandırma değil daha çok eğitim amaçlı bir denetim mekanizmasını ortaya koymak. Gördüğümüz, denetlediğimiz her yerde bir açığını bulalım, cezayı yazalım, teşvikten yararlanmasın mantığıyla belki kısa vadede kayıt altına alınabilir ama uzun vadede ekonomiye zarar verebiliriz. Onun için denetimde, teftişlerde önceliğimiz rehberlik yapmak, danışmanlık yapmak" diye konuştu.

"Bu tip uygulamalar, yasa ile yapacağımız uygulamalar"
"Hedef olarak baktığımızda önümüze 10 ve daha az işçi çalıştıran işçi yerlerine yoğunlaşmamız gerektiğini görüyoruz" diyen Bağlı, şunları kaydetti:
"Eğer burada ciddi bir mesafe kaydedebilirsek, karşılıklı olarak yapıcı öneriler getirilirse KOBİ’ler alanında ilerleme kaydedersek bizim hedeflerimizi gerçekleştirmemiz mümkün olacak. 2009 yılında getirilen 10 veya daha fazla çalıştıran iş yerlerinde ücretlerin banka aracılığı ile ödenmesi 5 işçiye kadar indirildi. Bu düzenleme 5 veya daha fazla çalışanı olan tüm iş yerleri için 1 Haziran 2016’da yürürlüğe girdi. Bu tip uygulamalar, yasa ile yapacağımız uygulamalar."

"Kayıt dışılığa sıfır tolerans"
Bağlı, kayıt dışılığa ilişkin çalışmalarla ilgili ise, "Tüm bunları yaparken kayıt dışılığa sıfır tolerans, kayıt dışılıkla mutlak mücadele ama bunu yaparken tabi ekonominin dinamiklerini dikkate almak, piyasanın dinamiklerini dikkate almak aynı zamanda sektörleri çökertmemek aynı zamanda ekonominin büyümesini sağlamak. Hem kayıt dışılıkla mücadele edeceğizi, hem ekonomimizi büyüteceğiz, hem istihdamı arttıracağız. Bunlar birbiriyle çelişen değil, birbiriyle uyuşan birbirini teşvik eden süreçler olarak tasarlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.
(BEN-MK-Y)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.