Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kozan'da arı ölümlerinin önüne geçilemiyor

Adana'nın Kozan ilçesi ve çevresinde yaklaşık 20 gün önce başlayan toplu arı ölümlerinin önüne geçilemiyor. Bölgede arıcılık yaparak geçimini sağlayan yüzlerce kişi tedirgin.Sayıları bine yaklaşan Kozanlı bal üreticileri, bilinçsiz...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2015 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2015 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kozan'da arı ölümlerinin önüne geçilemiyor
Adana'nın Kozan ilçesi ve çevresinde yaklaşık 20 gün önce başlayan toplu arı ölümlerinin önüne geçilemiyor. Bölgede arıcılık yaparak geçimini sağlayan yüzlerce kişi tedirgin.

Sayıları bine yaklaşan Kozanlı bal üreticileri, bilinçsiz zirai ilaçlamaya bağlı toplu arı ölümlerinden dolayı zor günler geçiriyor. İlçenin narenciye merkezi olan ve en çok arı ölümünün yaşandığı Bucak, Çobanpınarı, Acarmantaş, Ilıca ve Ferhatlı mahallelerindeki yaklaşık 500 arıcı, son iki günde artan arı ölümleri sebebiyle tedirgin oldu. Bölgeye çağrılan Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Kılıçkaya, Acarmantaş Mahallesi'nde arıcılarla biraraya geldi. Kovanları gezerek tespit yapan Kılıçkaya, yaklaşık 20 gün önce başlayan ve son iki günde artışa geçen ölümlerin sebebinin, yabani otlar ve haşerelere karşı bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları olduğunu söyledi. Mersin’den Osmaniye’ye kadar uzanan bölgede zirai ilaçlamanın başlamasıyla arı ölümlerinde de artış olduğunu ifade eden Kılıçkaya, “Süzme bal üretiminde Türkiye birincisi olan Adana arıcısı, çözüm bulunamazsa ve toplu arı ölümleri devam ederse 50. sıraya gerileyecek. Normal şartlarda 22 kg. bal aldığımız bir kovandan, bugün sadece 2 kg. bal alabiliyoruz. Konuyu Tarım Bakanlığı'na kadar ilettik ama herhangi bir çözüm üretilmedi. Arıcılarımızın, arıdan başka bir geliri yok ve ödemesi gereken banka kredileri var. Gelinen noktada arıcılarımız, kredisini ödeyemeyecek duruma geldi. Devlet büyüklerimizden, bu soruna bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz.” dedi. Çobanpınarı Mahallesi'nde arıcılık yapan Ramazan Bozkurt ise avuçlarına aldığı ölmüş arıları göstererek, bilinçsiz zirai ilaçlamadan dolayı iki günde binlerce arısının öldüğünü, tedbir alınmadığı takdirde hiç kalmayacağını söyledi. 15 gün önce bir kovanda sekiz çerçeve bal bulunduğunu, iki gün içinde beş çerçeveye düştüğünü söyleyen Bozkurt, “Sayın bakanım, sayın devlet büyüklerim, bizim tek geçim kaynağımız bu arılar. Sizden yardım bekliyoruz. Kovanlarımız her geçen gün boşalıyor. Türkiye’nin bal ihtiyacının yüzde 30’unu Kozanlı arıcılar sağlıyor. Her geçen gün zararımız artıyor.” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.