Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Köylerimiz İle Dünya Pazarları Arasında Ticaret Köprüsü Kurduk"

Pm/sabancı Ve İş Ortaklarının 2009 Yılında Başlattığı 'tütün Tarımı Ve Kalkınma Programı', 7’nci Senesine Girdi. Pm/sabancı İlişkiler Direktörü Hayal Güneyman, Program Sayesinde Adıyaman İle Hatay’da Üretilen Ve İhraç Edilen Oryantal Tütün Tutarının Son 5 Yılda 50 Milyon Dolara Ulaştığını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2016 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2016 14:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Köylerimiz İle Dünya Pazarları Arasında Ticaret Köprüsü Kurduk"
PM/Sabancı ve iş ortaklarının 2009 yılında başlattığı ’Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’, 7’nci senesine girdi. PM/Sabancı İlişkiler Direktörü Hayal Güneyman, program sayesinde Adıyaman ile Hatay’da üretilen ve ihraç edilen oryantal tütün tutarının son 5 yılda 50 milyon dolara ulaştığını söyledi.
PM/Sabancı ve iş ortaklarının Adıyaman ve Hatay illerinde 2009 senesinde hayata geçirdikleri ’Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’ bu yıl 7’nci senesine girdi. İhracata uygun kalitede oryantal tütün yetiştirilmesini destekleyen program sayesinde, ihracat miktarı artarak devam ediyor. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yapan PM/Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü Hayal Güneyman, "Bugün dünya üzerinde 128 ülkede 4,3 milyon hektar alanda yaklaşık 7,5 milyon ton tütün üretimi yapılıyor. Dünya genelindeki ‘oryantal tütün’ üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiren ve bu alanda ‘dünya lideri’ konumunda bulunan Türkiye için, tütün tarımı ekonomik anlamda büyük önem taşıyor. Ülkemizin ihracat potansiyelini değerlendirmek amacıyla, 2009’da Güney ve Güneydoğu’da bazı illerde ’Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’nı başlattık. Program, iki temel hedefle yola çıktı. Bunlardan ilki, ihraç edilebilir kalitede oryantal tütünün bölgede yetiştirilerek Türk tütününün dünyadaki rekabetçiliğinin artırılması; diğeri ise, tütünün yeniden geçim aracı haline getirilerek, yöre insanlarına doğup büyüdükleri topraklarda ekmeklerini kazanma fırsatının sunulmasıdır" dedi.
Program kapsamında iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırdıklarını ve teknoloji transferiyle verimi artırdıklarını vurgulayan Güneyman, "Tütünün kalitesini ve ihracat miktarlarını yıllar itibarıyla artırdık. 2010-2014 yılları arasında bölgeden alınan tütünün büyük bölümü ihraç edildi. Bu dönemde ihraç edilen tütünün değeri 50 milyon dolara ulaştı. ‘Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’ ile birlikte Adıyaman ve Hatay’daki köylerimiz ile dünya pazarları arasında bir ticaret köprüsü kuruldu. Zaten proje kapsamında bölgede üretilen tütün ağırlıklı olarak ihracata yöneliktir" ifadelerini kullandı.
ÖRNEK ÇİFTLİKLER İÇİN YATIRIM YAPILDI
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yaptığı araştırmayla programın ekonomik ve toplumsal etkilerinin de ölçüldüğünü belirten Güneyman, araştırmaya ilişkin bulguları da paylaştı: "Program kapsamında yaklaşık 5 bin çiftçiden tütün alır hale geldik. Milyonlarca dolarlık tütün alımının yanı sıra; bölgedeki tütün üretimine ilişkin Ar-Ge faaliyetleri, eğitim programları, ekipman ve örnek çiftlikler için yaklaşık 4,5 milyon dolar yatırım yapıldı. Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’nın başlaması ile birlikte, tütün üretimi, hane geliri ve istihdam yeniden artmış; genelde göç azalmış ve hatta özellikle gençlerin göçü azalmış, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması sağlanmış ve tütün kalitesinin artmasına katkıda bulunulmuştur. Bu anlamda, bölgede tütün üretiminin yeniden canlanmasında 2009 yılından beri yürütülen ’Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’nın önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Ayrıca, bu programın önümüzdeki dönemde de ekonomimizi daha da güçlendireceğine inancımız tamdır".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.