Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Konut satışlarındaki azalma maliyetlerdeki artışlardan kaynaklanıyor"

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, konut satışlarındaki azalmanın maliyetlerdeki artışlardan kaynaklandığını bildirdi.Gökçadır, TÜİK tarafından açıklanan konut...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2016 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2016 13:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, konut satışlarındaki azalmanın maliyetlerdeki artışlardan kaynaklandığını bildirdi.
Gökçadır, TÜİK tarafından açıklanan konut satış verileri ile konut fiyat endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ağustos ayı itibariyle ülke genelinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2’lik artışla 114 bin 751 adet konut satıldığını, Bursa’da ise yine Ağustos ayında 4 bin 449 adet konut satıldığını belirten Gökçadır, “2015’de ülke genelindeki konut satışları 2014’e göre yüzde 10.6 artarken, aynı dönemde Bursa’da yüzde 18.1 artış gözlenmişti ve Bursa’daki konut satışı artış oranı Türkiye genelinin neredeyse 2 misli olmuştu. Bu sene ise en çok konut satılan iller arasında 5. sıradaki yerini koruyan Bursa’daki konut satışları Türkiye genelinin altında kalmıştır” dedi.
İMSİAD olarak Bursa’daki konut satışının düşüş nedenlerini incelediklerini söyleyen Gökçadır, “Bize göre Türkiye geneli ve Bursa’da konut satışlarındaki düşüşün ana nedenleri, 2013 yılında getirilen yeni düzenleme ile KDV oranlarındaki artış ve konut kredi faizlerindeki artış olmuştur. Maliyetlerdeki ve dolayısı ile fiyatlardaki yükselme konut satışlarındaki azalmanın ana nedenidir. Bursa özelindeki nedenlerden biriside yüksek arsa maliyetleri olmuştur. Yeni arsa üretilmemesi, kentsel dönüşüm çalışmalarında bir türü bir ivme sağlanamaması, Bursa’da gerek konut üretimi, gerekse satışını önemli oranda düşürmüştür. Elbette özellikle son aylarda ülkemizdeki gelişmeler ile de ekonomik motivasyon etkilenmiştir” şeklinde konuştu.
Konut fiyatlarında son 12 ayda meydana gelen artışlara bakıldığında özellikle maliyetlerdeki yükselmenin konut satışlarını etkilediğinin kanıtı olduğunu söyleyen Gökçadır, “Konut satışlarında ilk beş sırada olan İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da konut fiyatlarının ortalaması alınarak yapılan hesaplamaya göre, bu 5 ilde son 12 ayda konutların m2 satış fiyatları ortalama yüzde 19 artarak 2 bin 630 TL/m2 olarak gerçekleşmiş ve amortisman süresi 12 yıla çıkmıştır” şeklinde konuştu.
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, 2016 Ağustos itibarı ile son 12 aylık konut satış fiyatlarının İstanbul’da yüzde 29 artışla 4 bin 197 TL/m2’ye çıkarak amortisman süresinin 16 yıl, Ankara’da yüzde 12 artışla bin 700 TL/m2’ye çıkarak amortisman süresinin 15 yıl, İzmir’de yüzde 17 artışla 2 bin 344 TL/m2’ye çıkarak amortisman süresinin 17 yıl, Antalya’da yüzde 14 artışla bin 907 TL/m2’ye çıkarak amortisman süresinin 17 yıl ve Bursa’da da yüzde 20 artışla bin 602 TL/m2’ye çıkarak amortisman süresinin 15 yıl olarak hesaplandığını da söyledi.
Gökçadır, Bursa’daki konut satışlarındaki azalmanın yabancılara satışlara da yansıdığını ve Bursa’da yabancılara yapılan konut satışlarında Ağustos ayı itibariyle yüzde 9.84 düşüş gözlendiğini açıklamasına ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.