Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocabaş: Asıl suçlular gıda spekülatörleridir

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, ekonomik olarak zor durumda olan çiftçinin, stok yapacak gücü olmadığını söyledi. Tarım sektöründe üretilenden çiftçinin değil, başkalarının para kazandığını ifade eden Kocabaş,...

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2014 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2014 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kocabaş: Asıl suçlular gıda spekülatörleridir
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, ekonomik olarak zor durumda olan çiftçinin, stok yapacak gücü olmadığını söyledi. Tarım sektöründe üretilenden çiftçinin değil, başkalarının para kazandığını ifade eden Kocabaş, "Çiftçi, tüm zararına rağmen üretime devam edebiliyorsa alından öpülmeyi hak ediyordur." dedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Başkanı Feyzi Topuz’un geçen hafta yaptığı, "Çiftçiye, köylüye milletin efendisi derler ama çiftçi milletin efendisi olmaktan çıkmış, spekülatörlerin, stokçuların efendisi olmuş." açıklamasına tepki gösterdi. Kocabaş, yaptığı açıklamada, “Sayın Kopuz, kamuoyuna doğru bilgi vermiyor. Tarımdaki üretici fiyatları haziran ayında yüzde 0,18, temmuz ayında yüzde 0.73 gerilerken Topuz’un başkanlığını yaptığı sektörün geçen ay itibariyle son bir yıldaki fiyat artışı yüzde 12,56’yı buldu. Kuraklık ve don nedeniyle rekolte kayıplarının daha çok yaşandığı buğday ve fındık fiyatlarındaki artıştan yola çıkarak tarım ürünlerinde, örneğin pamuktaki fiyat düşüşünün gerçeği ortadayken Topuz’un, yapılacak yüksek gıda zammını gerekçelendirme telaşı içinde faturayı çiftçiye kesmeye çalıştığını görüyoruz. Güneş balçıkla sıvanmaz. Türk çiftçisi, spekülatif oyunları bilmez. Çiftçinin stok yapacak gücü de yok. Çiftçi mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğine, ÖTV, KDV gibi vergilerin dayanılmaz yüküne karşı hâlâ üretmede direniyorsa çiftçiler suçlanmayı değil, alnından öpülmeyi hak eder. Asıl suçlular, ürünlerimizi en düşük fiyattan alıp stoklayarak katlama fiyatlarla satan gıda spekülatörleridir. Bugün domatesimizi 50 kuruştan alıp markete 2-3 TL’ye satanlar, karpuzu 30 kuruştan alıp markete 1-2’TL ye satanlar herhalde biz değiliz.“ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.