Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KOBİ’lere Nokta Atışı İhracat Fırsatı Başladı

Türkiye’de ilk kez Çukurova Bölgesi’nde uygulanan KOBİ’lerin dış pazarlarda rekabet gücünü artıracak Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM) kurulum çalışmaları tamamlandı. Merkez, Eylül ayından itibaren aktif hizmetine başlayacak....

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de ilk kez Çukurova Bölgesi’nde uygulanan KOBİ’lerin dış pazarlarda rekabet gücünü artıracak Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM) kurulum çalışmaları tamamlandı. Merkez, Eylül ayından itibaren aktif hizmetine başlayacak. Hizmet öncesi ilk pilot uygulama ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleştiriliyor.
MTSO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ‘4 Adımda Nokta Atışı İhracat’ isimli pilot saha uygulamaları ile Mersin, Adana ve Tarsus’ta faaliyet gösteren 30’a yakın firmanın Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi olanaklarını kullanarak birebir nokta atışı ihracat yapmaları sağlanacak. Bu sayede hiç ihracat yapmayan firmaların ihracata yönlendirilmesi, ihracat potansiyeli bulunan firmaların ise kapasitelerini artırıp yeni pazarlara girmelerinin sağlanması hedefleniyor. Eylülden itibaren TBİM aracılığıyla hedef pazar analiz raporlarına, hedef müşterilere, rakip analizlerine, üretilen ürüne ilişkin uluslararası alanda uygulanan kotalara, açık ve sonuçlanan ihale bilgilerine ulaşılabileceği gibi birebir dış ticaret danışmanlığı ve eğitimi de MTSO TİBİM uzmanlarından alınabilecek.
PİLOT UYGULAMA BAŞLADI
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) hibe programı kapsamında MTSO Projeler Müdürlüğü tarafından yürütülen Adana, Mersin Bölgesi’nde yer alan firmaların rekabet edebilirliği için Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi kurulumu tamamlandı. Proje çerçevesinde hizmet verecek olan MTSO TBİM, pilot saha çalışmalarına başladı. Çalışma kapsamında ’4 Adımda Nokta Atışı İhracat’ programı düzenleniyor. Programa katılan yaklaşık 30 firma 3 ay sürecek eğitim ve bire bir danışmanlık programı çerçevesinde ’hedef pazar araştırması ile analiz’ ve ’potansiyel müşteri bilgisi ve rakip analizi’ yapacak. MTSO çatısı altında TBİM tarafından verilen eğitimler ve danışmanlık hizmeti sonunda katılımcı firmalar kendi faaliyet gösterdikleri sektörlere yönelik belirledikleri hedef pazarda, hedef müşteri bilgilerine ulaşarak nokta atışı ihracat gerçekleştirecek.
Bu eğitimin amacını, ’en kısa sürede, en kolay yolla, sürdürülebilir karlılığın sağlandığı pazarlara girişin sağlanması’ sözleriyle açıklayan TBİM uzmanları, bu amaca da istihbarat ile ulaşılabileceğini anlattı. Dünyada hiber rekabetin başladığını vurgulayan TBİM uzmanları, bu rekabete uyum sağlayamayan firmaların yok olacağını belirtti. Hiber rekabet ortamında ise ticari istihbaratın olmazsa olmaz kalemler arasında yer aldığını kaydeden TBİM uzmanları, "Günümüzde firmaların artık yaşamak için bu bilgi türüne ihtiyacı var. Firmaların artık bünyesinde istihbarat birimleri kurması kaçınılmaz. Pazarlar daraldı ve daralmaya da devam ediyor. Firmaların tümü mutlaka yurtdışına açılmak zorunda. İç pazarda karlar düştü ve düşmeye de devam ediyor. Dünyada 222 ülke var ve artık her firmanın dünyalı olması şart. Eğer bir ayağınız da dışarıda olursa içeride yaşanan krizlerden etkilenmezsiniz. Dış ticaretteki başarı da ticari bilgi ve istihbarata bağlı" ifadelerini kullandılar.
Finansal gücün artık tek başına stratejik üstünlük sağlamadığını, iyi bir istihbarata sahip küçük firmaların iş alma noktasında büyük firmaların önüne geçebileceğini vurgulayan TBİM uzmanları, finansal gücün istihbarat ile desteklenmesi gerektiğini söyledi. Başarı için üç kural olduğunu ve bu kuralları, ’kendini bil, rakibini bil, çalıştığın alanını bil’ sözleriyle açıklayan uzmanlar, sözlerini şöyle tamamladılar:
"Dünyada çok büyük bir veri var. ‘Big data’ denilen bu büyük veriden basit stratejiler oluşturmak ise zor. Bu basit stratejiler ancak istihbarat ile oluşabilir. Elimizdeki araçları doğru kullanarak bu büyük veriden ihtiyacımız olan küçük stratejileri oluşturmalıyız. Dünya artık ticari akışlara sektörel bakmıyor. Ürün bazlı yaklaşıyor. Artık kimse ofis mobilyası pazarlarını araştırmıyor. Döner koltuk satacaksa direk gidip döner koltuk pazarlarını araştırıyor. İşte ticari bilgi ve istihbarat da bu noktada devreye girip bizim nokta atışı ihracat yapmamızı destekliyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.