Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kivi hasadı 10 Kasım'da

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, "Teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda en erken kivi hasat tarihi 10 Kasım olarak belirlendi. Üreticilerimiz ve alıcılar buna dikkat etsin." dedi.    Rize Kivi...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kivi hasadı 10 Kasım'da
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, "Teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda en erken kivi hasat tarihi 10 Kasım olarak belirlendi. Üreticilerimiz ve alıcılar buna dikkat etsin." dedi.

    Rize Kivi Üreticiler Birliği Salonu'nda kivinin hasat tarihinin belirlenmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Paliç, burada yaptığı konuşmada, her yıl düzenli olarak kivi toplanma tarihinin belirlenmesi için toplantı düzenlediklerini, kivi alıcılarıyla satıcılarını buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

    Samsun'dan Sarp'a kadar olan bölgeden kivi getirilerek ziraat mühendisleri tarafından şeker ölçümlerinin yapıldığını kaydeden Paliç, "Kivinin şeker oranı dalındayken yüzde 6.5'i geçmeli, yoksa kivi kalitesiz oluyor. Üreticilerimizin kivi toplama mevsimini bilmesi gerekiyor. Amacımız kaliteli kivi yetiştirmek, üretimimizi artırıp ülkemizin ihtiyacını karşılamak. Kivi bölgede ilaç kullanılmadan, doğal olarak yetiştiriliyor." diye konuştu.

    Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede kaliteli kivi üretiminin yapıldığını kaydeden Paliç, "Üretimde geçen yıl 15 bin ton kaliteli kivi üretimi gerçekleştirdik. Bunda hava şartları son derece etkili oldu. Bu yıl ise üretim azalırken kalite arttı. Bölge kalite ve üretim açısından son derece iyi bir yere sahip. Bölgemizde yeterli depolama alanı olmadığından üreticilerimiz endişeli. 50-60 bin ton kapasitelere çıkarabileceğimiz üretimi depolama ve satış sorunları nedeniyle artıramıyoruz. Kivi değerini bulursa bu üretim gerçekleşir. Eğer depolama alanları oluşturursak üreticimiz kivileri ucuz fiyattan elden çıkarma talaşına kapılmaz." şeklinde konuştu.

    Şeker ölçümlerinin tamamlanmasının ardından kivinin tam olgunluğa ulaşmadığının tespit edildiğini vurgulayan Paliç, şöyle devam etti: "Bazı bölgelerde şeker ölçümlerine göre olgunlaştığı görülse de kivi tam olarak şeker oranını tamamlamamış. Şeker oranı 5-6 arasında değişiyor. Teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda en erken kivi hasat tarihi 10 Kasım olarak belirlendi. Üreticilerimiz ve alıcılar buna dikkat etsin. Üreticiler alıcılarla buluşmadan anlaşmadan kiviyi dalından toplamasın, acele etmesin. Kivi dalında fazladan 10-15 gün bırakılabilir. Üreticilerimiz buna göre hareket etsin. Hava şartları kiviyi dalında bırakmaya son derece uygun."

    Bölgede üretilen kivilerin şeker ölçümü yapılarak hasat tarihleri ayrı ayrı belirlendi. Tarım İl Müdürlüğü ziraat mühendislerinin yaptığı ölçümlerde, kivinin şeker oranının yüzde 5-6 seviyelerinde olduğu belirlendi.

    Toplantıya, Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve bazı kivi yetiştiricileri ile alıcıları katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.