Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırsaldaki Ekonomiye Kurs Desteği

Mersin’in Erdemli ilçesinde, ilkbaharda ağaçların filizlenmeye başladığı, telaştan uzak günlerde kırsal kesimde yaşayan kadınlar zamanlarını eğitimle geçiriyor.Erdemli’ye bağlı kırsal yerleşim yeri Üzümlü’de kadınlar asıl geçim...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kırsaldaki Ekonomiye Kurs Desteği
Mersin’in Erdemli ilçesinde, ilkbaharda ağaçların filizlenmeye başladığı, telaştan uzak günlerde kırsal kesimde yaşayan kadınlar zamanlarını eğitimle geçiriyor.
Erdemli’ye bağlı kırsal yerleşim yeri Üzümlü’de kadınlar asıl geçim kaynakları üzümü daha kaliteli yetiştirme gayretiyle ‘asma yetiştiriciliği’ kursuna katılıyor. Bununla da yetinmeyen kadınlar ‘kültür mantarcılığı’ kursuna da katılarak evlerinin altında bulunan atıl durumdaki depolarda mantar yetiştirerek ev ekonomisine katkıda bulunmak için çabalıyor.
Kırsalda açılan kursları yerinde takip eden Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Okur, vatandaşların ekonomik gelirlerine katkıda bulunacak kurslara önem verdiklerini söyledi. Okur, “Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak İŞKUR İl Müdürlüğü ve Üzümlü Mahalle Muhtarlığımız ile işbirliği içerisinde Üzümlü’de mantar yetiştiriciliği, zeytin yetiştiriciliği ve asma yetiştiriciliği kurslarımızı açtık. Kurslarımız verimli oldu. İlçe merkezimize en uzak mahallerimizden birisi olan Üzümlü’de özellikle bayanlarımızı boş olan vakitlerini en iyi şekilde değerlendirmeleri, aynı zamanda İŞKUR İl Müdürlüğümüzden günlük 20 lira yevmiye alarak, bizden de belge alarak sertifikalı bir tarım köylüsü oluşturmak amacıyla kursumuzu açtık. Şu anda da bunları uygulamalı olarak yerinde inceliyoruz” dedi.
Amaçlarına da değinen Okur, “Kaliteyi arttırmayı aile ve ülke ekonomisine en iyi katkıyı sunarak, tarımda kaliteyi artırmanın öncülüğünü yapmaktan da onur ve mutluluk duyuyoruz. Üretimde kalitenin artması piyasayı canlandıracaktır. Kilosu 1 liraya giden üzümümüz daha kaliteli yetiştirildiğinde bu kurslarımız sayesinde en az 2-2,5 liraya gidecek. Bu ise köylümüze ekonomik olarak güzel bir dönüş sağlayacaktır” diye konuştu.
Atadan kalma usullerle asma yetiştiriciliği yaptıklarını anlatan köylü kadınlardan Ümmühan Öztürk, “Ne kadar asma yetiştirsek de bizim çok eksiklerimiz vardı. Neyle besleyeceğimizi bile bilemiyorduk. Kaliteli yetiştirdiğimizde alıcılar tüccarlarımız geliyor, beğeniliyor ve satışı da iyi oluyor” dedi.
Üzümlü Muhtarı Mustafa Başbilen ise, “Kursa katılan kadınlarımız öğrendiklerini uyguluyorlar. Amacımız üretimde başarılı olarak güzel bir üretim yapmak, kaliteli üzümlerimizi ihracata hazırlamaktır” şeklinde konuştu.
SAĞLADIĞI EK GELİR MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİNE İLGİYİ ARTTIRIYOR
Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Okur, açılan mantar yetiştiriciliği kursuyla ev altlarındaki depolarda yetiştirilen ve kilosu 10-12 lira arasında fiyatlarla alıcı bulan mantar hasadını da yerinde inceledi.
Kırsalda ev altlarındaki atıl depolarda mantar yetiştiriciliğinin kurslarla yaygınlaştığını anlatan Okur, “İlçemizde kültür mantarcılığı yani ağaç mantarı yetiştiriciliğinin yapıldığı kursumuzu ilk kez Üzümlü’de açtık. Artık köyümüzde her evin altında mutlaka bir ağaç mantarı yetişecek. Bu da öncelikle kendi ekonomilerine daha sonra ilçemizin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacak” dedi.
Kurs usta öğreticisi Ziraat Mühendisi Sebile Boran ise her iki kursun da başarıyla sürdürüldüğünü ve yöre ekonomisi için büyük katkılar sunacağını belirtti.
Her iki kursa katılan toplam 40 kursiyerin amacı üretimde kaliteyi yakalayıp gelirlerini arttırmak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.