Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırsal yerleşim yerlerindeki 2G hizmetlerinin 4,5G’ye yükseltilmesi sözleşmesi imzalandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ULAK baz istasyonlarının artık kullanılabilir hale geldiğini belirterek, “ULAK baz istasyonunun kullanımıyla birlikte biz bu kırsala 4,5G kalitesinde hizmet götürmeyi sağlamış olacağız ancak bununla da yetinmiyoruz. Yine kırsalda bin 472 yeni yer tespit ettik, ki bunların da bu anlamda ihtiyacı var, ihale sürecini başlattık” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2017 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2017 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ULAK baz istasyonlarının artık kullanılabilir hale geldiğini belirterek, “ULAK baz istasyonunun kullanımıyla birlikte biz bu kırsala 4,5G kalitesinde hizmet götürmeyi sağlamış olacağız ancak bununla da yetinmiyoruz. Yine kırsalda bin 472 yeni yer tespit ettik, ki bunların da bu anlamda ihtiyacı var, ihale sürecini başlattık” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakanlıkta Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Turkcell arasında Evrensel Hizmet Fonu kapsamında gerçekleştirilen ‘Kırsal Yerleşim Yerlerindeki 2G Hizmetlerinin 4,5G’ye Yükseltilmesi Sözleşmesi’ imza törenine katıldı. Bakan Arslan, yaptığı konuşmada Evrensel Hizmet Fonu kapsamında yapılan işbirliğinin sözleşmesinin imzalanacağını belirterek, “Sektörün serbestleşmesinden sonra özellikle kırsal alandaki haberleşme imkanlarının bütün insanlarımıza eriştirilmesi, oradaki insanlarımızın bu imkandan mahrum kalmaması adına kentsel bölgelerde hangi hizmet veriliyorsa bunun aynı oranda, aynı kalitede ve kapasitede kırsala da erişmesi, oradaki insanlarımıza da erişmesi çok öncelikle öngördüğümüz ve Sayın Başbakanımızın bakanlığı döneminde de gerçekleştirdiğimiz bir projeydi. Bu projede tamamen kamu kaynağı kullanıldı ve coğrafi bölge farkı gözetmeksizin gerçekleştirdiğimiz bu projede o günün en son teknolojilerini insanlarımızın hizmetine sunduk. 2013 yılında GSM kapsama alanlarının genişletilmesi ve o güne kadar kapsama girmemiş olan nüfusu 500’ün altında olan bin 799 noktaya biz bu hizmeti götürmek adına bir proje geliştirdik ve bu proje kapsamında da o gün bir ihale yaptık, ihaleyi Turkcell almıştı ve bu proje gerçekleştirildi. Tabii bu bin 799 noktaya 2G’nin gidebileceği, 3G’nin gidebileceği şekilde hizmet götürdük ancak bugün artık istiyoruz ki 4,5G’ye geçtiğimiz ve yaklaşık 10 aylık bu periyotta bugün 40 milyonun üzerinde insanın 4,5G’yi kullanabilir hale geldiği ve bunların 19 milyonunun da aktif olarak kullandığı bir ortamda bu hizmeti yine kırsalda bin 799 noktaya götürmüş olalım. Bununla ilgili Turkcell’le Evrensel Hizmet Fonu kapsamında yaptığımız anlaşma gereği bu bin 799 noktaya 4,5G kalitesinde hizmeti götürmüş olacağız. Ayrıca oradaki insanların eğer telefonları yani kullandıkları cihazlar ve sim kartları 4,5G’ye uygun değilse dahi 2G veya 3G ile ilgili hizmet alanların hizmet kalitesi çok daha yükselecek, hız çok daha yükselecek, onlar da en azından bu anlamda 4,5G’nin nimetlerinden yararlanmış olacaklar” ifadelerini kullandı.

“Savunma Sanayi Müsteşarlığımız bu konuda 68 milyon dolarlık bir kaynak sağladı”

“Bu hizmeti götürürken yaptığımız çok önemli bir şey var” diyen Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2G kalitesindeki hizmetin ülkemizin ücra noktalarına, taşraya, kırsala 4,5G kalitesinde götürülmesini sağlarken de Türk mühendislerince Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın koordinasyonunda geliştirilen, milli imkan ve kaynaklarla geliştirilen ULAK Baz İstasyonları Projesi’ni burada kullanmayı şart koştuk. Bu ULAK’la ilgili geldiğimiz noktanın da bir göstergesi olarak çok önemli. Savunma Sanayi Müsteşarlığımız bu konuda 68 milyon dolarlık bir kaynak sağladı. Bu kaynakla da çok başarılı bir proje yerli ve milli olarak, ULAK baz istasyonları artık kullanılabilir hale geldi. ULAK baz istasyonunun kullanımıyla birlikte biz bu kırsala 4,5G kalitesinde hizmet götürmeyi sağlamış olacağız ancak bununla da yetinmiyoruz. Yine kırsalda bin 472 yeni yer tespit ettik, ki bunların da bu anlamda ihtiyacı var, ihale sürecini başlattık. GSM operatörlerimizin burada her zamanki gibi sadece ticari olarak bakma değil, sosyal sorumluluk çerçevesinde bize yapacakları katkıyla bu hizmeti de insanlarımıza götürmeyi, 4,5G kalitesindeki hizmeti oralara da götürmeyi çok önemsiyoruz.”

“5G’ye geçtiğimiz zaman onun alt yapısını da yüksek oranda yerli ve milli olarak geliştirmiş olacağız”

ULAK başta olmak üzere bu sektörde 2020’de geçilmek istenen 5G ile ilgili de hazırlıklarının devam ettiğini kaydeden Bakan Arslan, “Gerek kamu olarak biz, gerek Savunma Sanayi Müsteşarlığımız ve onun bağlı kuruluşları, gerekse GSM operatörlerimiz de kendi alanlarında bu yerli ve milli olma öngörüsü çerçevesinde ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalar kapsamında da biz 5G’nin de gereklerini artık etap etap yerine getiriyoruz. İnşallah 2020’de 5G’ye geçtiğimiz zaman onun alt yapısını da yüksek oranda yerli ve milli olarak geliştirmiş olacağız. ULAK’ı bu anlamda çok önemsiyoruz ve yine bin 472 noktaya ULAK’ın erişiminin ihalesi de 13 Mart 2017’de yapılmış olacak. Orada da yine şart koştuğumuz ULAK baz istasyonlarının kullanılması konusuydu. Bu sektör, bilişim ve iletişim sektörü teknolojinin elbette ki çok yoğun kullanıldığı sosyal hayatı, ticari hayatı, ülkenin kalkınmasını kolaylaştıran bir sektör ancak biz başka ülkelerin yaptığı ürünleri alıp kullanıp onların peşinden giden değil artık kendi yerli ve milli ürünlerini geliştiren, bunları bu sektörde kullanan ve bununla da yetinmeyip bu sektörde geliştirdiği Ar-Ge’ler çerçevesinde geliştirdiği projeleri de ihraç edebilen, ürünleri de ihraç edebilen bir ülke haline gelmek istiyoruz, bu konuda bakanlık olarak üzerimize düşeni kamu kaynağı aktarmak adına üzerimize her ne düşüyorsa bunu yapıyoruz. GSM operatörlerimize ve sektördeki özel sektörün paydaşlarına da bu konuda çok iş düşüyor, onlar da bu işbirliğini geliştirmek, buradan sonuçlar almak adına işbirliğine her zaman açıklar” şeklinde konuştu.

“Doğrusu elleri mahkum”

Bakan Arslan, sözleşmenin imzalanmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Arslan, bir gazetecinin “ULAK antenlerini bu yıl şebekede görebilecek miyiz? Bu konuda bir tarih var mı? Şebekede aktif olarak ne zaman kullanılmaya başlayacak?” sorusu üzerine, “Zaten bu proje hemen uygulamaya geçecek bir proje, bu projeyle ilgili artık ilave bir çalışma yapılmayacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın destekleriyle konsorsiyumun geliştirdiği ULAK baz istasyonları artık kullanılabilir hale gelmiş durumda ve biliyorum ki Turkcell bununla ilgili de siparişlerini geçti. 250 adet sipariş geçildi ve bunların kurulumu ile birlikte hem sipariş sayısı artacak hem Savunma Sanayi Müsteşarlığı da ULAK’la ilgili geliştirme adına daha çalışmalar devam ediyor bildiğimi kadarıyla. Bu sayı artacak 250 ile kalmayacak. Çünkü hem bin 799 nokta, hem ilave bin 452 noktada yeni ihaleyi kim kazanırsa kazansın yine ULAK baz istasyonlarını kullanacak. Çünkü çıktığımız bu yolda ortaya koyduğumuz bir hedef var, yerlilik ve millilik. Bu sektörü geliştirmek, bu sektör üzerinden dışarıdan alan değil dışarıya ihraç eden olmak istiyoruz. Diğer operatörler de sipariş vermeye başladılar. Bugün bu projeyi konuştuğumuz için bu proje kapsamındaki siparişleri konuşuyoruz ama diğer operatörler de siparişleri verdiler, doğrusu biraz da elleri mahkum. Yani bu sektörü beraber kalkındıracaksak ve bu projeyi beraber ortak bir öngörüyle ortaya koyduysak herkes destek verecek. Elleri mahkumdan kastım budur. Herkes destek verecek, hangi operatörümüz neyi geliştirirse geliştirsin, hangi özel sektör tarafı neyi geliştirirse geliştirsin birlikte kullanırsak eğer birlikte kalkınırız. Turkcell marifetiyle bin 799 noktayı baz istasyonlarını 4,5G seviyesine getirdiğimizde diğer operatörlerin kullanıcıları da yararlanacak, sadece Turkcell kullanıcıları değil” cevabını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.