Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazakistan her türlü kötü senaryoya hazır

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ekonomik olarak ülkede yaşanabilecek her türlü kötü senaryoya hazır olduklarını söyledi. Ukrayna krizi sonrası ABD ve AB ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar sonucu düşen...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ekonomik olarak ülkede yaşanabilecek her türlü kötü senaryoya hazır olduklarını söyledi. Ukrayna krizi sonrası ABD ve AB ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar sonucu düşen petrol fiyatlarının Kazakistan ekonomisini de etkilediğine dikkat çeken Nursultan Nazarbayev, dünya petrol piyasasını yakından takip ettiklerini ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki her türlü düşüş senaryosuna hazırlıklı olduklarını vurgulayan Nazarbayev, fiyatların 40 dolara kadar düşmesi için dahi planlarının ve tedbirlerinin olduğunu belirtti.

Panik ve korkuya gerek olmadığına dikkat çeken Nursultan Nazarbayev, dolar kurundaki bir dalgalanmalar karşısında ülkesinin yeterli rezervlere sahip olduğunu kaydetti.

Döviz kurlarında her zaman dalgalanmalar olabileceğine vurgu yapan Kazak lider, bu tür dalgalanmalarla gerek ekonomiyi gerekse de halkı zarara sokacak fırsatçıları yakından takip ettiklerini ve haklarında hukuksal işlem yapılması için gerekli yasal düzenlemelerin bulunduğunu işaret etti.

Tespit edilmiş petrol rezervleriyle dünya sıralamasında ilk 15 ülke arasında bulunan Kazakistan'ın, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, 30 milyar varil petrolle dünya petrolünün yüzde 2'sine sahip olduğu ifade ediliyor. Bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu güne kadar petrol üretimini 3 kat artıran Kazakistan, 2013'te günlük 1,6 milyon varil petrol üretirken bu miktarın, 2014 yılı sonunda 83 milyon ton olması bekleniyor. 2013 yılında yüzde 6 oranında büyüyen Kazakistan, GSYİH’si 217 milyar dolara; kişi başı milli geliri ise 12 bin 800 dolara ulaşmıştı. Ülkede 2013 yılında sanayi üretiminde yüzde 2,3 oranında artış kaydedilmiş, işsizlik oranı yüzde 5,2 seviyesine ulaşmıştı.
2013 yılında Kazakistan’ın toplam dış borcu 2012’ye göre yüzde 8 artarak 148 milyar dolara ulaşmış; Merkez Bankası ve Ulusal Refah Fonu Samruk Kazına’da biriktirilen döviz ve altın rezervlerinin toplam tutarı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,7 artış göstererek 95,2 milyar dolara yükselmişti.

"SOVYETLER BİRLİĞİ’NİN YENİDEN KURULACAĞINI ANCAK BEYİNSİZLER DÜŞÜNEBİLİR"

Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında imzalanan Avrasya Gümrük Birliği ile ilgili iddialara cevap veren Cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Kurulan Gümrük Birliği’nin Sovyetler Birliği’nin yeniden canlandırılması ve kurulmasını amaçladığını ancak beyinsizler düşünebilir.” dedi.
Başkent Astana’da gazetecilerin sorularını cevaplandıran Nursultan Nazarbayev, Sovyetler Birliği’nin yeniden kurulmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek; oluşturulan birliğin ekonomik birlik olduğunun altını çizdi.

ABD ve AB ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların Kazakistan’ı doğrudan etkilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Nazarbayev, Rusya ile olan ekonomik işbirliğinin devam edeceğini belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.