Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kasım ayı dış ticaret verileri açıklandı

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat, yüzde 0.95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar, ithalat, yüzde 16.07 artarak 21 milyar 158 milyon dolar, dış ticaret hacmi, yüzde 8.05 artarak 37 milyar 246 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76 oldu.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2020 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2020 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kasım ayı dış ticaret verileri açıklandı

Ticaret Bakanlığı tarafından Kasım ayı dış ticaret, ticaret, esnaf ve kooperatif verilerine ilişkin yapılan açıklamada, “Önemli ihracat pazarlarımızda pandemide yaşanan ikinci dalga, Avrupa Birliği ekonomisindeki daralma ve takvim etkisi Kasım ayı ihracatımız üzerinde etkili olmuştur. Bu kapsamda, ihracatımız Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0.95 oranında azalarak 16 milyar 88 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı ayda ithalatımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.07 artışla 21 milyar 158 milyon dolar olmuştur. Kasım ayında dış ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.05 artarak 37 milyar 246 milyon dolar olmuş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76 olarak gerçekleşmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından dış ticaret verilerine yönelik yapılan açıklamada, “Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 3. çeyrek büyüme rakamları pandemi döneminden çıkışın önemli bir işareti olan V-tipi toparlanmayı teyit etmektedir. Ayrıca, söz konusu büyüme rakamı Türkiye ekonomisinin pandemiden çıkışta diğer ülkelere göre pozitif ayrıştığını da göstermektedir. Bunun yanında yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 0.5 gelerek pozitif büyüme trendine girerek toparlanmanın başarı ile devam etmekte olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, ülkemiz ekonomisi, 3. çeyrek büyüme değeri olan yüzde 6.7 ile verisi açıklanan (17 ülke) G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olarak söz konusu ayrışmayı pekiştirmektedir” ifadelerine yer verildi.

DIŞ TİCARETTE MİLLİ PARA BİRİMİ

Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, dış ticarette Türk Lirasının kullanıldığı vurgulanarak, “Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yerli ve milli para birimimizin dış ticaretteki kullanımını artırmaya devam ediyoruz. Kasım ayında milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 180 olurken aynı dönemde 109 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirilmiştir. 2020 yılının Kasım ayında Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 17 milyar 347 milyon TL olarak gerçekleşmiş olup, bunun 5 milyar 600 milyon TL’lik kısmı ihracat, 11 milyar 747 milyon TL’lik kısmı ithalat olmuştur” ifadeleri kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.