Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KARDEMİR Basınla İftarda Bir Araya Geldi

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, Çin’in Türkiye pazarına girmesinin KARDEMİR’i etkilediğini belirterek, demir-çelik sektörünün zor bir dönemden geçtiğini söyledi.“ SEKTÖR ZOR...

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2015 01:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2015 01:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, Çin’in Türkiye pazarına girmesinin KARDEMİR’i etkilediğini belirterek, demir-çelik sektörünün zor bir dönemden geçtiğini söyledi.
“ SEKTÖR ZOR DÖNEMDEN GEÇMEKTE”
KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz ve Genel Müdür yardımcıları Karabük ve Zonguldak basını ile iftar yemeğinde bir araya geldi. Çevrikköprü Kadıefendi tesislerinde verilen iftar yemeği sonrası açıklamalarda bulunan KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, demir çelik sektörünün dünya ve Türkiye’de daralan ekonomik gelişmelerden dolayı zor dönemden geçtiğini belirterek, “ Ülkemizde Çin faktörü öne çıkmakta. Çin son 10-12 yılda büyük bir büyüme gösterdi. Dünyada üretilmekte olan yaklaşık 1,6 milyar ton seviyesindeki çeliğin yarısını üretebilir ve tüketebilir durumdaydı. Ancak Çin büyümesini yavaşlattı ve kapasitesinin bir bölümünü de artan miktarlarda ihracata yöneltmeye başladı. Hal böyle olunca hem Türkiye pazarına girmeye başladılar, hem de bizim ihraç pazarlarımızda da etkilerini görmeye başladık" dedi.
“ÇELİK ÜRETİCİLERİNİN REKABET ETMESİ OLDUKÇA ZOR”
Yılmaz, Çin’in Türkiye piyasasına girmesinin KARDEMİR’i de olumsuz etkilediğini kaydederek, "Biz kütük, nervürlü inşaat çeliği, katma değeri yüksek ray ve profil üretiyoruz. Devam etmekte olan çok kıymetli bir yatırımımız var. Kangal haddehanemiz devam ediyor. O da devreye girdiğinde kıymetli bir ürüne dönüşecek. Bugün konuşurken kütük baz alındığında bugün Çin’den kütük teslim 300 dolar, yerinde teslim 330 dolar fiyatlarla Çin dışarıya malzemeyi ucuz fiyatlarla indiriyor. Şuanda Türkiye’de bu fiyatlarla, bizim maliyetlerimizi dikkate aldığımızda tüm çelik üreticilerinin rekabet etmesi oldukça zor. Hayat devam ediyor ve biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz" diye kaydetti.
“EN ÖNEMLİ PROJEMİZ FİLYOS LİMANI”
KARDEMİR’i gelecekte Türkiye’de ve dünyada en iyi yere taşıyacak olan en önemli projenin Filyos Liman Projesi olduğunu da kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
"Bu projenin hayata geçmemesi KARDEMİR açısından son derece büyük bir zafiyete dönüşmüştür. KARDEMİR üretimini artırıyor. Geçmişte daha düşük üretim seviyelerinde yurt içinden cevheri DDY ile getirebiliyorken, artan üretimin ihtiyacı olan cevher ve kömürün tamamını ithal etmek zorunda. Bu da fabrikanın liman bağımlılığını arttırıyor. KARDEMİR’de yapmakta olduğumuz yatırımlar ve ekleyeceğimiz yeni yatırımlar bizi 3 milyon tona taşıyabilir. İthale dayalı ve liman ihtiyacı nedeniyle maliyetlerimizin düşmesi için hepimizin mücadele etmesi gereken alan, biran an önce Filyos’ta liman ya da liman alternatifini hayata geçirmek olmalı. Bu konuda geçmişte yapılmış çalışmalar var ve bunları tekrar masaya koyduk. Yeni alternatifler üzerinde çalışmaya başladık. 2 milyon tona ulaşılması entegre demir-çelik tesisleri açısından önemli bir iş. 150 bin ton kapasiteyle üretime başlayan KARDEMİR’in inşallah bu yıl sonunda 2 milyon tonlara ulaştığını görüyor olacağız. Çok parlak bir dönem değil, tam tersine sektör biraz sıkıntılı bir dönemde geçiyor. Bundan herkes bir şekilde payını alıyor. Ark ocaklı çelik fabrikalarının durumu zaten malum. Hurda fiyatlarının aşağıya gitmesiyle ayakta kalabilirler. Biz Türkiye demir-çelik sektörü topyekun kalkınsın. Türkiye büyüsün ki çelik tüketilsin. Yani büyüme tamamen çelik tüketimiyle paraleldir. Büyüme yavaşladığı zaman çelik tüketimi azalır. Umuyorum bir an önce istikrarlı bir ortama kavuşulur, projeler devam eder, yeni projeler başlar çelik sektörü de bundan nasibini alır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.