Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kar e-ticaret sektörüne yaradı

Geçtiğimiz hafta başlayan ve Salı gününe kadar etkisini sürdüren kar yağışı, e-ticaret sektöründeki satış rakamlarını ikiye katlamasını sağladı. ETİD Başkanı Hakan Orhun, "Kar yağışından dolayı dışarıya çıkmakta zorlanan vatandaşlar alışverişlerini internet üzerinden yaptı. Bu sebeple de rakamlardaki artışın bu kadar yüksek olmasının oldukça doğal" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2017 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2017 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Geçtiğimiz hafta başlayan ve Salı gününe kadar etkisini sürdüren kar yağışı, e-ticaret sektöründeki satış rakamlarını ikiye katlamasını sağladı. ETİD Başkanı Hakan Orhun, "Kar yağışından dolayı dışarıya çıkmakta zorlanan vatandaşlar alışverişlerini internet üzerinden yaptı. Bu sebeple de rakamlardaki artışın bu kadar yüksek olmasının oldukça doğal" dedi.

Geçtiğimiz haftasonu başlayan ve bütün Türkiye’yi etkisi altına alan kar, vatandaşların dışarı çıkmasına engel oldu. Dışarıya çıkamayan vatandaşlar alışverişlerini de internet üzerinden yaptı. Gıdadan, giyime kadar tüm ürünleri kapsayan e-ticaret sektöründe günlük satış rakamları kar yağışından dolayı ikiye katlanarak 200 milyar liraya çıktı. Konu ile ilgili açıklama yapan Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, "Kar yağışından dolayı dışarıya çıkmakta zorlanan vatandaşlar alışverişlerini internet üzerinden yaptı. Bu sebeple de rakamlardaki artışın bu kadar yüksek olmasının oldukça doğal" dedi.

"e-ticaret ve nakliye şirketleri için rüştlerini ispatlama dönemi"

Türkiye’de toplam perakende hacminin sadece yüzde 2’sinin e-ticaretten geldiğini belirten Orhun, "Kalan yüzde 98 kısım için bizim erteleyemeyeceğimiz gereksinimler bulunuyor. Olumsuz hava koşulları gibi sebeplerle, bu ihtiyaçlar için evden dışarı çıkamadığımız zamanlar e-ticaret yardımımıza koşuyor. Bu da yüzde 98’lik kısımdan e-ticarete kayışlar gerçekleştiriyor. Bu dönemler e-ticaret ve nakliye şirketleri için rüştlerini ispatlama dönemi. Bu dönemde bir çok kişi ilk deneyimlerini yasıyor ve basarili bir deneyim sonrası e-ticaret hayatlarının bir parçası oluyor. Bu nedenle artışın yüzde 100’un üzerinde olduğunu tahmin etmek toplam perakendenin sadece yüzde 2’lik kısmının e-ticarete kayması demek" ifadelerini kullandı.

Tüketicilerin bu hafta en fazla adetsel olarak, gıda, giyim ve tüketici elektroniği; cirosal olarak da tüketici elektroniği, giyim ve gıda ürünleri üzerine alışveriş yaptıklarını bildiren Orhun, olumsuz hava şartlarından dolayı kargo firmalarının teslimat konusunda yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili şunları söyledi: "Kargo firmalarının ellerinden geleni yaptıklarını biliyoruz ve buna onları zorluyoruz. Bir e-ticaret şirketi kaç günde teslimat sözü verdiyse o sözün arkasında durmalı. Bunun için de ETİD üyesi gibi sözünün arkasında duran şirketler özellikle bu donemde çok daha uygun bir tercih olmaktadır".

ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaret sektörünün 2016 yılında yüzde 30 civarında bir büyüme yakaladıklarını kaydederek, "Birçok sektör için çok iyi bir oran olarak kabul edilse de, sene başındaki beklentilerimizin altında kaldığımız için iyi bir yıl geçiremedik. Üstelik bu durum, ülkemizdeki toplam perakende içindeki yüzde 2’lik e-ticaret payının, hedefimiz olan yüzde 5-6’ya yükselmesini geciktiriyor. Sektörümüz birçok kere yaşadığımız gibi yüzde 50’nin üzerinde büyüme yakaladığı takdirde, 3-4 yıl içinde gelişmekte olan ülkelerin ortalaması olan perakende içindeki payını (yüzde 5) yakalayacaktır" şeklinde konuştu.

2017 için beklentimiz büyük beklentileri olduğunu vurgulayan Orhun, yüzde 50’nin üzerinde büyümeye ulaşmayı hedeflediklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Firmaların e-ticarete uzun vadeli bakması gerekiyor. Yatırım kararları ve beklentiler uzun vadeli planlar dahilinde yapılıp iyi bir şekilde yönetilirse, başarı mutlaka gelecektir. Ancak her olumsuz gelişmede ’biraz bekleyelim’ denilirse, rakipler karşısında geri kalınır. E-ticaret bir önceki yıl devletimiz tarafından da düzenlenmeye başlamıştı, halihazırda bu çalışmalar devam ediyor. ETİD olarak bu düzenlemelerle ilgili yoğun mesai harcamaktayız. Sektörümüz küresel normlara uygun düzenlemelerle birlikte çok daha hızlı büyüyecektir".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.