Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kar Ahşap Paletçileri Vurdu

Zorlu Kış Şartlari Sebebiyle Ormanlarda Zamanında Kesim Yapılmaması Ahşap Sektöründe Hammadde Sıkıntısına Yol Açtı. Ahşap Palet Sektörü Temsilcileri, Ogm Yetkilileriyle Görüşerek, Ağaç Fiyatlarının Aşırı Yükseldiğini, Hammadde Temininde De Zorluk Çektiklerini Belirtip, Destek İstedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2015 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2015 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kar Ahşap Paletçileri Vurdu
Zorlu kış şartları sebebiyle ormanlarda zamanında kesim yapılmaması ahşap sektöründe hammadde sıkıntısına yol açtı. Ahşap palet sektörü temsilcileri, OGM yetkilileriyle görüşerek, ağaç fiyatlarının aşırı yükseldiğini, hammadde temininde de zorluk çektiklerini belirtip, destek istedi.
Kış mevsiminde yoğun kar yağması ormanlarda zamanı gelen ağaçların kesimini geciktirince ahşap sektöründe üretim durma noktasına geldi. Orman depolarındaki stokların tükenmesiyle şubat ayından itibaren ağaç fiyatlarının aşırı artmaya başladığını söyleyen Tüm Ahşap Ambalaj Palet Sanayici İşadamları Derneği (TAPSİAD) ve Avrupa Palet Üreticileri Derneği (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, yaşadıkları sıkıntıları Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yetkilileriyle paylaştı.
TAPSİAD Başkan Yardımcısı ve TEPAL Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Özgen ile birlikte OGM Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin ve İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz’le TOBB İstanbul hizmet binasında görüşen Balcıoğlu, “Yerli ağaçta fiyat artışı yüzde 30’a dayandı ve dolardaki yükseliş ithal ağaçların fiyatını da arttı. Buna ilaveten pahalı bile olsa hammadde bulamıyoruz. Şu anda ahşap sektörünün tamamında üretim durma noktasına geldi” dedi.
TAHSİS VE SABİT FİYAT İSTEDİLER
Ürün taşımacılığında kullanılan ahşap paletlerin yüzde 60’ın ihraç ürünleriyle yurt dışına gittiğini söyleyen Akın Balcıoğlu, sektördeki hammadde sıkıntının Türkiye’nin ihracatına da olumsuz yansıdığını vurguladı. Sıkıntının gelecek yıllarda da devam etmemesi için OGM’den bazı beklentileri olduğunu söyleyen Balcıoğlu, “Sektör temsilcileri olarak belirli kriterleri yerine getiren ahşap palet üreticilerine ormanlardan tahsisli ağaç verilmesini bekliyoruz. 20 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Yönetmeliği’ndeki değişiklik bunu mümkün hale getirdi. Yönetmeliğin alt maddeleri şekillenirken OGM’den sektörümüzün istifade edeceği düzenlemeler bekliyoruz” dedi.
Akın Balcıoğlu, hammadde sıkıntısı başlayınca ağaç fiyatlarının da aşırı yükselmesinin sektörlerine büyük zarar verdiğine de dikkat çekti. Balcıoğlu, “Müşterilerimize yılbaşında anlaşmalar yaptık. Ağaç fiyatları yüzde 30 artınca zarar etmeye başladık. Artan maliyetlerimizi satış fiyatlarına yansıtamadığımız için zarar ediyoruz. OGM’nin ağaç fiyatlarının bir yılda enflasyon üzerinde artmaması için de önlemler almasını istiyoruz. Aksi halde üyelerimiz bu zarara daha fazla tahammül edemezler” diye konuştu.
“TALEPLERİNİZİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”
OGM Genel Müdürü Yardımcısı Ali Şahin, ahşap palet sektörünün ülke ekonomisi için taşıdığı önemini bildiklerini söyledi. Ormanlarının en verimli şekilde değerlendirilmesini istediklerini, bunu yaparken sektörlerin özellikle de ihracatçı sektörlerin taleplerinin de göz önüne alındığını vurgulayan Şahin, “Bunun için 1930’lu yıllardan kalan Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Yönetmeliği’nde değişikliğe gittik. Maksadımız mamul madde yapan üreticilerin piyasadaki olumsuzluklardan asgari seviyede etkilenmesidir. Ankara’ya dönünce sizi OGM’ye davet edeceğiz. Sıkıntılarınızı orada yapacağımız toplantıda ele alırız” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.