Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaplan: AK Parti döneminde müteahhitler hak edişi 'sarı zarfla' almaya başladı

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, müteahhitlerden bazılarının hak edişlerini devletten alamazken, bazılarının ise bürokratları araya koyarak aldığını ileri sürdü. Kaplan, “AK Parti hükümetleri döneminde sarı zarf dönemi başladı....

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, müteahhitlerden bazılarının hak edişlerini devletten alamazken, bazılarının ise bürokratları araya koyarak aldığını ileri sürdü. Kaplan, “AK Parti hükümetleri döneminde sarı zarf dönemi başladı. Müteahhitler, sarı zarfla bürokrasiye gider, hak edişlerini alır. O da kazanır o da kazanır. Buna kazan kazan, politikası denir. Hükümetin bütçeye hakim olan politikası bu.” dedi.

HDP’li Kaplan Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, bütçe görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı. Sayıştay’ın raporlarının Meclis’e tam sunulmadığını vurgulayan Kaplan, Sayıştay’ı eleştirdi. Bütçenin denetim hakkının ortadan kaldırıldığını, bunun Sayıştay denetim raporları ile ortada konulduğunu ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:

"MİT ile ilgili 4 sayfa rapor var. Bu raporsa, buna rapor deniliyorsa, kusura bakılmasın. Bunlar rapor nedir bilinmiyor. Denetim Kurulu görüşünde, 'TBMM’ le bildirilecek bir husus bulunmadığını belirtip yargılamaya ilişkin husus olursa da gönderilecektir’ deniliyor. İçişleri Bakanlığı ile ilgili raporda 4 sayfa. Çok rahat rapor yazmak, kes yapıştır. Buna da ‘rapor’ diyorsunuz. Meclise sunulacak bir şey bulamamışlar. Yargılamalara ilişkin bir durum varsa, onu da bulup gönderecekler. Jandarma Komutanlığında biraz daha fazla rapor sayfa sayısı; 8 sayfa. Çözüm Sürecine girdik. 2014 yılına kadar çatışmasızlık öngörülmüştü. Operasyonlar yok. Geri çektirme dönemi başlamış. Jandarma, bakıyoruz Örnek Van İli Jandarma komutanlığı 1 milyar 473 milyon 273 yolcu taşıma teçhizat bakımı gibi kalemler var. Çatışma yıllarında ne varsa, rakamlar devam ediyor. 2013-2014’te çatışma olmayınca operasyon oluyor mu? Özel hareketçiler her gün operasyonda imiş gibi ‘Operasyon Tazminat’ alıyorlar. Biz Çözüm Süreci için burada, elimizi taşın altına koyarken, hükümet kendi emrindeki polisine gitmiş para ödemiş. Bu hükümetin vicdanı yok."

"MALİYE'NİN İZİNİ OLMADAN BAZI TAŞINMAZLAR BAŞKA KURUMLARA VERİLDİ"

Kaplan, Maliye Bakanlığı’nın izni dahilinde olmamak kaydı ile bazı taşınmazların bazı kurumlara verildiğini, polislere seyyar görev tazminatı verildiğini ve vatandaşın akçesinin hoyratça kullanıldığını dile getirerek, "Hükümetin güvenlik yasalarının bunun için çıkardı." dedi.

Özgür Suriye Ordusu’na verilen destekle ilgili bütçede bir rakam olmadığını bildiren Kaplan, “Bu da yok. Yoksa Katar’dan para mı aldın? Başka yerden kara para mı alıyorsunuz? Başka yerlerden kara para muslukları mı var? Denetlendiğimiz bütçenin hali bu.” ifadelerini kullandı.

Bu yılki Orta Vadeli Program Hedefinin tutmadığına da dikkat çeken Kaplan, bütçe de verilen açığın kapatılması için özelleştirmelerin tam gaz devam edeceğini de kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 60’I AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA”

Bütçenin en vahim tarafının asgari ücret olduğunu ve rakamın 891 TL ile sınırlı kaldığını aktaran Kaplan, "4 kişilik ailenin yoksulluk rakamı; 3 bin 736 TL. Yani 891 TL ile 20 milyon yurttaşımız yoksulluk sınırın altında yaşıyor. Çalışmaları zaten ayrı tutuyoruz. Açlık sınırı; 1.190 TL’dir. 15 milyon kişi bu rakamın altında. Toplamda 35 milyon. Türkiye’nin yüzde 60’ı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Türkiye’nin milli gelirinin kaymağını da yüzde 1’lik kesim yiyor. Bu saltanat sürsün diye bütçeyi böyle yapıyorlar. Çünkü adil bölüşüm yok. Vergi adaleti yok. Muhalife her gün vergi kontrolü, ceza, denetim var. İş yapmasını engelliyor. Yandaşına da beleşten milyarları aktarıyor. Onlarda havuza para aktarıyor. Bu ak değil kap karadır. Akçeli işlere de kap karadır.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.