Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaoelin, inşaat ve seramikten sonra tarımda da kullanılmaya başlandı

İnşaat sektöründe kullanılan ve seramik sanayiinin önemli ham maddesi olan kaolin, yansıtıcı özelliği ile tarım sektöründe de kullanılmaya başlandı.Türkiye’nin kaolin rezervlerinin büyük bir kısmına sahip olan Balıkesir’in Sındırgı...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2016 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kaoelin, inşaat ve seramikten sonra tarımda da kullanılmaya başlandı
İnşaat sektöründe kullanılan ve seramik sanayiinin önemli ham maddesi olan kaolin, yansıtıcı özelliği ile tarım sektöründe de kullanılmaya başlandı.
Türkiye’nin kaolin rezervlerinin büyük bir kısmına sahip olan Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, kaolin tarım sektöründe de kullanılmaya başlandı. Sındırgı’da kaliteli kaolin yataklarının bulunduğunu belirten Utelka madencilik firmasının sahibi Mustafa Karanfil, kaolin kilinin tarım alanında kullanımının artış gösterdiğini, tarım alanında kullanılması için toz haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Ülke genelinde kaolin rezervinin yüzde 90’ının Sındırgı ilçesinde bulunduğunu belirten Mustafa Karanfil, kullanım alanının yüzde 60’ının çimento, yüzde 30’unun seramik ve yüzde 10’unun da cam, kağıt ve diğer sektörlerde olduğunu söyledi.
Mustafa Karanfil, “İlk başta çanak çömlek yapımında, yaygın olarak yüksek kalitede parlak kâğıtların üretimi, boya, plastik eşya, suni kauçuk, ilaç, gübre, mürekkep, kozmetik ürünlerinin üretiminin yanı sıra petrol sektöründe kullanılan katalizlerin yapımında da kaolinden yararlanılır. Ülkemizin en önemli kaolin yatakları Sındırgı-Düvertepe yöresindedir. Burada çeşitli kalitelerde yaklaşık 70 milyon ton muhtemel rezerv bulunmaktadır. Bunun da yaklaşık 25 milyon tonu işletilebilir, görünür rezervdir. Türkiye’de seramik sanayiinde kullanılan kaolin üretiminin büyük bir kısmı Sındırgı’dan karşılanmaktadır’’ dedi.
Kaolinin tarımda da kullanılmaya başlandığını kaydeden Mustafa Karanfil, "Güneş yanıklarına karşı kesin çözüm getirir, bitki yaprağını ve meyvesini bünyesindeki alkali (K2O) ile besler, bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini arttırır, bitki yaprağını ve meyveyi zeytin sineği, kırmızı örümcek gibi zararlılardan ve bakterilerden korur. Tavuk çiftliklerinde ‘tavuk altlığı’ olarak da kullanılır. Ayrıca asmaların dip kısmına güneş ışınları ulaşamaz. Alt kısmına atılan kaolin, güneş ışınlarını yansıtarak altta kalan asma yapraklarına fayda sağlar. Asma gibi yaprakları yoğun diğer bitkilerde de kullanılabilir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.