Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalkınma Bakanı Elvan’dan girişimci destekleme merkezlerine ilişkin açıklama

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, girişimci destekleme merkezlerinin kurulacağını belirterek, "Bunlardan bir tanesi sadece kadınlara yönelik olacak, genç kızlarımıza yönelik olacak bir tanesi. Her bölge için ayrı kuracağız. 8 merkezimiz var,...

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2016 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2016 11:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, girişimci destekleme merkezlerinin kurulacağını belirterek, "Bunlardan bir tanesi sadece kadınlara yönelik olacak, genç kızlarımıza yönelik olacak bir tanesi. Her bölge için ayrı kuracağız. 8 merkezimiz var, bu merkezlerin her birinde bu merkezleri kuracağız" dedi.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Doğu ve Güneydoğu için açıklanan ekonomi paketine ilişkin, "Terörle mücadele süreci devam ederken, ki bunların kökünün kazınması yönünde ciddi bir mücadelemiz söz konusu, bir taraftan da bu gençlerin, kadınların iş sahibi olabilmeleri, aş sahibi olabilmeleri için kapsamlı bir program hazırladık, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerimize yönelik cazibe merkezleri programını başlatıyoruz. 5 ayrı bölge oluşturduk, alt bölge oluşturduk, bunlardan bir tanesi Kars merkezli olmak üzere Ardahan, Iğdır, Ağrı illerini kapsıyor. Diğeri Van merkezli olmak üzere Muş, Bitlis, Hakkari illerini kapsıyor. Bir diğeri Elazığ ve Malatya merkezli olmak üzere Bingöl, Tunceli illerini, hatta Adıyaman ilini kapsayan bir cazibe merkezimiz. Bir başka cazibe merkezimiz, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin merkezli olmak üzere Batman, Siirt ve Şırnak illerimizi de kapsayan bir yapı. 23 ilimizi kapsıyor ve bu illere yönelik açıkçası ta işin başından, yani yatırımın başlangıç aşamasından üretime, üretim aşamasından ihracatına, pazarlanmasına kadar olan tüm süreçleri içeren komple bir paket iş dünyamıza sunuyoruz. Özellikle kamu kesimi için bizim öngörmüş olduğumuz işte 2020 yılı sonuna kadar 62 milyar liralık bir yatırım öngörüyoruz" dedi.
"Dört yıllık bir süreçte. Burada aşağı yukarı 19 milyar liralık Ulaştırma Bakanlığımızın bir yatırımı söz konusu olacak" diyen Elvan, "17 milyar liralık Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yatırımları olacak, yine 4,5 milyar liralık Sağlık Bakanlığımızın yatırımları olacak, bunların hepsinin detayını çalıştık, hani yıl ne kadarlık yatırım gerçekleştireceğiz, bunların kararını verdik, hangi illere yapılacak ve ne tür bir katkı sağlayacak, bunlar kamu tarafı itibarıyla detaylı olarak plan, program, her şeyi yapılmış hazır durumda şu anda. Zaten daha önceki dönemlerde de bu bölgelere yapmış olduğumuz kamu yatırımlarında çok ciddi artışlar sağlamış idik. Bakınız, biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin toplam kamu yatırımlarından aldığı pay sadece yüzde 7’ydi, şu anda şu anki bizim artış programımız, paket programımızı dahil etmesek bile, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kamu yatırımlarından aldığı pay toplam yatırımlar içerisinde, tabi toplam kamu yatırımları içerisinde yüzde 7’den yüzde 14’e çıktı, ki bu da artacak. Biliyorsunuz" şeklinde konuştu.
Yatırımla ilgili bölüm dışında yine bazı desteklerin olacağına dikkati çeken Elvan, "Girişimci destekleme merkezlerimiz olacak, fuar merkezleri yapacağız yine bu bölgelere, cazibe merkezlerinin olduğu illere bunları yapacağız, il merkezine yapacağız" dedi.
Elvan, açıklamasında şunları kaydetti: "Bu bölgede genç işsiz oranı oldukça yüksek, kadın işsiz oranı yüksek. Biz, üniversiteyi bitirmiş veya üniversiteye devam eden bir gencimizi düşünün, kendi işini kurmak istiyor, ne yapacağız kendi işini kurmak isteyene? Bu girişimci destekleme merkezimize gelecek, bu merkeze diyecek ki, ben kendi iş yerimi kurmak istiyorum, kendim iş arayan değil işveren konumuna gelmek istiyorum diyecek. Bu çerçevede öncelikle bu kurmuş olduğumuz girişimci destekleme merkezinde önce kendisini bir eğitim programına alacağız, eğitim programına aldıktan sonra bu gencimizi oraya yerleştireceğiz."
Girişimci destekleme merkezlerinin kurulacağını anlatan Elvan, "Bunlardan bir tanesi sadece kadınlara yönelik olacak, genç kızlarımıza yönelik olacak bir tanesi. Her bölge için ayrı kuracağız. 8 merkezimiz var, bu merkezlerin her birinde bu merkezleri kuracağız. Dolayısıyla gençlerimizin istihdamına yönelik bir taraftan yatırım yaparken, diğer taraftan da girişimci yetiştirme yönünde yoğun bir çaba içerisinde olacağız. Biz hemen çalışmaya başladık, dün Kalkınma Bankamız, ilgili arkadaşlarımızla kapsamlı uzun bir toplantı yaptık. Şu anda Kalkınma Bankası bu yönde çalışmalarını sürdürüyor, orada güçlü bir ekip oluşturacağız, yine Bakanlığımızda da güçlü bir ekip oluşturuyoruz. Bunların belki bu sübvansiyonlara yönelik işte faiz desteği vesaire, birtakım Bakanlar Kurulu kararları alınması gerekiyor, bununla ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.