Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kahraman: “Fındık sezonu sorunlarla başladı”

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, 2016 Fındık Sezonunun Büyük Umutlarla Başladığını, Ancak Yıllardır Değişmeyen Bazı Sorunlarının Çözümü İçin Artık Harekete Geçilmesi Gerektiğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2016 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2016 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kahraman: “Fındık sezonu sorunlarla başladı”
Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, 2016 fındık sezonunun büyük umutlarla başladığını ancak yıllardır değişmeyen bazı sorunlarının çözümü için artık harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Fındık üretiminin emeği ve umudu yoğun bir süreç olduğunu, Karadeniz’in sarp yamaçlarında doğaya inat bir kapışmayla yapılan hasadın sadece üreticiler açısından değil tüm Karadeniz’deki her bir birey için umut niteliğini taşıdığını belirten Kahraman, bu yıl fındıkta spekülasyonların önüne geçmek için rekoltenin tek merkezden açıklandığına dikkat çekti. Rekolte tahmininin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 468 bin ton kabuklu olarak tahmin edildiğini ifade eden Kahraman, küllenme hastalığının kalite ve verimliliğe darbe vurduğunu belirtti. Kahraman, “Üretim aşamasındaki sorunlar ciddiye alınmak durumundadır. Bugün küllenme adıyla anılan zararlı yüzünden kalite ve verimlilik ciddi anlamada zarar görürken orta ve uzun vadede fındık bahçeleri kurumakta ve telafisi mümkün olmayan bir noktaya doğru gidilmektedir. Fındık bahçelerindeki zararlı hastalıklara ilişkin etkin ve sürekli zirai mücadele edilmesi gerekliliği artık tüm kesimlerin mutabakatla kabul ettiği bir konudur” dedi.
”Klasik AB pazarından çıkamadık”
Klasik AB pazarına bağımlılığın devam ettiğini de belirten Kahraman, şu görüşlere yer verdi: “Oysa daha yeni ve büyük pazarlara erişebilme ve bu pazarlara katma değeri yüksek ürünler satmak gibi çok arzu ettiğimiz bir sonuç yaşamalıydık. Ar-Ge ve Ür-Ge‘ye dayalı, tam rekabet şartlarında atıl kapasite hastalığından kurtulmayı başarmış bir sektör hayal etmekteyiz. Bu anlamda yatırımcıların önünü açacak ve tedirginlik bırakmayacak uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu konuda yapısal anlamda çeşitli adımlar atılmakta olup, orta vadede bu iyileştirmelerin sektörümüze yansıyacağını umuyoruz.”
“Fındığın üretim ve ticaretini yapanlar standart olmalıdır”
Haksız ve eksik rekabet şartlarının devam ettiğini de ifade eden Kahraman, fındık üretimi ve ticaretini yapanların belirlenmiş asgari bir takım şartları taşıması ve bu şartların sürdürebilir olması gerektiğine dikkat çekti. Kahraman, “Üretim için asgari işletme büyüklüğü, bilimsel üretim ve hasat metotları söz konusu olmalıyken fındık ticaretini yapanların da belli standartlara sahip olması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak da oldukça ciddi yapısal çalışmaların olduğunu bilmekte ve uygulamada karşılığını hemen bulmasını ummaktayız” diye konuştu.
“Sektör temsilcileri popülizm yapmamalıdır”
Kahraman açıklamasını şöyle tamamladı: “Fındık bizim için vazgeçilmesi ve alternatifleri düşünülmesi imkansız bir üründür. Fındık bu coğrafya için ekolojik olarak en uygun bitki olmasının yanında, üretim ve ticareti büyük oranda örf ve adet haline gelmiş bir yaşam şeklidir. Bu algı içerisinde sektörün her aşamada tam kurumsallığa ve kimliğe kavuşması artık kaçınılmazdır. Sektör temsilcilerinin popülizm içinde değil sorumluluk içinde davranmaları gerektiğini her fırsatta söyledik. Birlikte akıl ve iş üretmek zorundayız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.