Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Jak Galinko: “Soykırım Kabulü Ticareti Etkilemez”

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Alman Parlamentosu’nun sözde ermeni soykırım tasarısını kabul etmesinin Türk-Alman ticari ilişkilerini etkilemeyeceğini belirterek, “1915 diyorlar 1945’i...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Alman Parlamentosu’nun sözde ermeni soykırım tasarısını kabul etmesinin Türk-Alman ticari ilişkilerini etkilemeyeceğini belirterek, “1915 diyorlar 1945’i unutmasınlar” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Türk deri sektörüne yenilikçi, yetenekli ve eğitimli tasarımcılar kazandırmak amacıyla düzenlenen ‘6. Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’ final gecesi defile ile sona erdi.
Deriyi lüks teması ile birleştiren, birbirinden renkli tasarımlar podyumda hayat buldu. La Vie-Nouville’de düzenlenen geceye İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Süleyman Tahiroğlu, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler ve birçok davetli katıldı.
"ÖĞRENCİLERİN TASARLADIKLARI AVRUPA"YA SUNULABİLECEK DÜZEYDE"
Düzenledikleri yarışma ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, farklı üniversitelerden bir deri ve bir tasarım öğrencilerinin harmanlayarak tasarımlarını oluşturduğuna dikkat çekti.
Ortaya çıkan tasarımların Avrupa müşterilerine sunulabilecek değerde olduğunu belirten Galiko, “Bu çocukların yaptıklarını deriyi kullanabildiğiniz çanta, ayakkabı, ceket yani her şeye rahatlıkla empoze edebilirsiniz. Yani Avrupa’ya, ya da başka bir müşteriye bunları satabilirsiniz. Bu tür bir çalışmalar Türk sanayicisi için çok önemlidir. Yarışmada birinci olanları da Ekonomi Bakanlığı 2 sene staja gönderiyor. İlk üçe ödüller var. Biz Ege İhracatçı Birlikleri olarak orada neler teşhir ediliyor görsünler ve ufukları genişlesin istiyoruz” dedi.
“AVRUPA ZOR DURUMDA, ARTIK MAL SATMAYA UĞRAŞIYORSUNUZ”
Deri ihracatında genele bakıldığında rakamların iç açıcı olmadığını belirten Gaiko, “Ana iki ülke vardı Rusya ve Irak. İkisinin düşmesi muhakkak ki ihracat için çok büyük bir eksik. Ancak Avrupa çok kötü durumda. Unutulmaması gereken bir şey var ki Türk ihracatının yüzde 50’si bir ara yüzde 60’ı şu an belki yüzde 48’i Avrupa ülkelerine yapılıyor. Ama orada da sıkıntı var. Avrupa’daki hiçbir ülke ne kamu maliyetlerinde ne de işsizlik oranlarında eski oranlarını yakalayamıyor. Satın alma gücü yüksek olmaktan çıktı. Şimdi oralara mal satmaya uğraşıyorsunuz” diye konuştu.
“KALKIP DA 1915’İ KONUŞUYORLAR 1945’İ UNUTMASINLAR”
Bir Alman olarak Alman Federal Meclisi’nin oylayarak kabul ettiği sözde ermeni soykırım tasarısının geçmesine de üzüldüğünü belirten Jak Galiko, “Çok komik. Doğrudan doğruya kişisel kanım. Almanya ile ilgili konuşmam söz konusu olamaz ismimden dolayı. Kalkıp da 1915’i konuşuyorlar 1945’i unutmasınlar” dedi.
“SOYKIRIM KABULÜ TÜRKİYE TİCARETİNİ ETKİLEMEZ”
Almanya’nın, Ermeni soykırım kararının Türkiye’nin ekonomisini ve ticaretini etkilemeyeceğini öngören Galiko, şöyle devam etti: “Kalkıp da Sayın Cumhurbaşkanım ‘Ben bir daha Almanya’ya mal göndermem, almam’ gibi mantık dışı hiçbir şey yapmaz. Muhakkak ki iki ülke arasında mutlaka kısıtlamalar olur. Ancak bu ticareti etkilemez. Bu ticaret değil üst seviyedeki bir politikadır, sanayicilerin üstünde bir şey. Öyle bir oyuna ne onlar ne biz girmeyiz.”
BİRİNCİYE YURT DIŞINDA 2 YIL EĞİTİM
Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması’nda birinciye 10 bin TL, ikinciye 6 bin TL ve üçüncüye 4 bin TL’lik ödül verildi. Ayrıca yarışmada dereceye giren 1 tasarımcıya da Ekonomi Bakanlığının destekleri kapsamında yurt dışındaki önemli tasarım okullarından birinde 2 yıl süre ile eğitim hakkı tanındı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.