Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İZTO Başkanı Demirtaş’tan katma değer vurgusu

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, mayıs ayında ihracatın yüzde 9.6 artmasının sevindirici olduğunu belirterek, “Ama yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ihracatındaki payı sadece yüzde 3.3, toplamdaki payı...

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, mayıs ayında ihracatın yüzde 9.6 artmasının sevindirici olduğunu belirterek, “Ama yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ihracatındaki payı sadece yüzde 3.3, toplamdaki payı daha da düşük. Mutlaka daha fazla katma değerli ürünler üretip, ihraç etmemiz gerekiyor” dedi. Demirtaş, İzmir’in ihracat artış ortalamasının Türkiye ortalaması altında kalmasına da dikkat çekerek, bunun düzeltilmesi için çeşitli destekler gerektiğini söyledi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı dış ticaret verilerine mayıs ayında ülkemizin ihracatının yüzde 9.6 arttığını, ithalatının ise yüzde 3.8 azaldığını söyledi. Dış ticaret açığının yüzde 25,5 azalıp, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 62’den yüzde 70,6’ya yükselmesinin sevindirici olduğunu belirten Demirtaş, “Ülkemizin 5 aylık ihracatı ise 58,8 milyar dolar. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise ihracatımız 61,4 milyar dolar. Yani mayıs ayındaki artışa rağmen hala geçtiğimiz yılı yakalayamadık. Kıpırdanma sevindirici ama yeterli değil” dedi.
En fazla ihracat İngiltere’ye
Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzde 25,1 arttığını belirten Demirtaş, mayıs ayında yapılan 12,1 milyar dolarlık ihracat içinde en fazla ihracatın 1,2 milyar dolar ile İngiltere olduğunu söyledi. Bu ülkeyi Almanya, İran ve İtalya’nın izlediğini belirten Demirtaş, “İngiltere’nin ihracatımız içinde bu kadar önemli bir rol alıyor olması bu ülkede AB’den ayrılma referandumunda evet kararının çıkması ile birlikte yaşanan gelişmeleri yakından izlememiz gerektiğini gösteriyor” dedi.
"Yüksek teknoloji yine çok düşük"
İzmir’in ihracatının da mayıs ayında yüzde 5,4 artarak 3,5 milyar olduğunu belirten Demirtaş, ihracattaki sevindirici kıpırdanmaya karşın, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının düşüklüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin imalat sanayi ihracatı içinde yüksek teknoloji ürünlerin payının sadece yüzde 3,3 olduğuna dikkat çeken Demirtaş şunları söyledi:
“Bu oranı toplam rakama oranladığımızda toplam ihracatımız içindeki payımızın çok daha düşük olduğu görülecektir. Tonlarca ürün satmamız, Çin veya Güney Kore’nin sattıkları bir teknolojik ürüne bedel. 1 ton demirin bedeli ile I-Phone 6 alamıyorsunuz. Bu döngüyü değiştirmeliyiz. Bunun için de girişimcilere, teknoparklara ve OSB’lere daha fazla önem verilmeli. Türkiye’nin yoğun ithalat yaptığı ürünleri ihraç edebilen, yüksek katma değerli ürün üreten, teknolojik yeniliklere imza atan, yüksek teknolojiyi kullanabilen ve ihraç eden nitelikli ihracatçılara yeşil pasaport verilmeli. Dış ticaretimizde önemli bir yer tutan İngiltere, Almanya, Rusya, Çin, İran, ABD, İsrail gibi ülkelere özel önem verilmeli, bu ülkelere daha fazla dış ticaret yapabilmenin yolları aranmalı, ihtiyaçları olan mallar belirlenerek, bu ürünlerim ticareti artırılmalı. Kentimizdeki ihracat artışının ortalamasının da Türkiye ortalamasının altında kaldığını görüyoruz. Bunun için İzmir merkezli fuarların sayısı artmalı, liman inşaatları ve bağlantı yolları, lojistik sahaları en kısa sürede hazır hale getirilmeli. İzmir’den yurt dışında ana aktarma merkezlerine doğrudan bağlantı sağlanmalı, EXİMBANK, Ekonomi Bakanlığı gibi teşvikler daha da arttırılmalı.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.