Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İtalyanlar fındık konusunda geri adım attı

Ak Parti Giresun Milletvekili Ve Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cemal Öztürk, " İtalyanlar Fındık Konusunda Özrü Diledi Ve O Açıklamayı Önemsemediklerini Söyledi" Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İtalyanlar fındık konusunda geri adım attı
İtalyan Tarımcılar Derneği’nin Türk fındığını "En tehlikeli ithal gıda maddeleri" listesinde yer vermesi tepkilere neden olurken, AK Parti Giresun Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Cemal Öztürk, yapılan bu duyurunun İtalyanlar tarafından kabul görmediğini söyledi.
Giresun’da düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Öztürk, her sene yapılan ve bu sene İspanya’da gerçekleştirilen Türkiye, Avrupa Birliği fındık toplantısına katıldığını belirtti.
İspanya’da yapılan bu değerlendirme toplantısında, önemli istişarelerde bulunduğunu kaydeden Öztürk, “Fındıkla ilgili spekülatif şeyler duyuyoruz. Bu güne kadar fındığı hep fiyat bazı olarak tartışa geldik. Fiyatların düşmesi veya istikrarsızlığı ve doğrudur. Özellikle son günlerde bir fiyat istikrarsızlığı var ki, sezona 15 lira civarında başlayan fiyatlar yaklaşık yüzde 25’lik düşüşle 12 liraya hatta 11,5 liraya kadar inmişti, bugünlerde yükseleceğini ben bekliyorum çünkü TUİK Kurumu fındıkla ilgili, rekolte tahminlerini yeniden revize etti. İlk açıkladığı rakamlara göre, bugünkü açıkladığı rakamlar arasında yüzde 35’lik bir düşüş var. İlk açıkladığı rakam sanırım 640 bin tondu ama revize etiği rakam 420 bin ton. Tarım Bakanlığı da 468 bin tonluk bir rekolte tespit etmişti sanıyorum Tarım Bakanlığı da bu tespitlerini yeniden gözden geçirip yeniden bir rekolte ilan etmek zorunda kalacak çünkü TUİK’in rakamları yüzde 35 bir düşüşü gösteriyor. Bu demektir ki dünyanın talebini karşılayacak seviyede Türkiye’de bu sene fındık yok. Doğal olarak fiyatlar önümüzde ki günlerde kendiliğinden yeniden arz talebe göre yükselişe geçecek ve yükselecek” dedi.
Türkiye’nin fındık üretimine devam edeceğini ve devletin desteğinin süreceğini vurgulayan Öztürk, “Avrupa Birliği’ndeki o toplantıda Türk yetkililere, orada bulunan Fransız, İtalyan, İspanyol ve Almanlar’ın temsilcilerine şunu söyledim; Türkiye fındık üretmeye devam edecek, hükümet olarak, devlet olarak biz fındık müstahsilimizi destekliyoruz. Piyasadaki bu oynaklıklar devam ederse son 7 yıldır uygulanan politikalara da Türk hükümeti tarafından gözden geçirilmek zorunda kalınır “ifadelerini kullandı.
“İtalyanlar açıklamaya itibar göstermiyor, özür dilediler”
Toplantıda İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti’in Türk fındığının en tehlikeli listesine almasıyla ilgili olarak ise Türkiye’nin son derece rahatsız olduğunu ifade eden Öztürk sözlerine şöyle devam etti:
“Son aylarda, son haftalarda İtalya’daki sabitte olsa bir fındık üreticisi bir kooperatifin açıklamaları Türkiye’de son derece olumsuz şekilde karşılandı. Gerçi değerlendirmede İtalyanlar bunu önemsemediğini Türk fındığının kalitesinden asla şüphelerinin olmadığını, İtalya’nın Türkiye’den fındık alamaya devam edeceğini, bu açıklamayı yapanların çok sorumsuz kurumlar olduğunu orada özür dileyerek anlattılar. Dediler ki, ‘Bu bizi bağlamaz, biz Türk fındığının kalitesinden şüphemiz yok.’ Türk ihracatçılarını tebrik etmek lazım. Türkiye bu aflatoksin konusunda son yıllarda gerçekten titiz davranıyor. Hem bir ihracatçı birliklerimiz hem bizzat kendileri dolayısıyla bizim abdestimizden şüphemiz yok. Fındığımızın kalitesi tüm kurumlarca tescillenmiştir. O İtalyan çiftçi kurumunun ise bir kasaba kooperatifi olduğunu söylediler. Beyanatlarının da Türkiye’de basın tarafından özellikle gündeme getirilmesinde de bütün Avrupalı alıcıların rahatsızlık duyduğunu de orada bizzat gördük. Netice olarak Türkiye fındık üretmeye devam edece özellikle de Giresun fındık üretmeye devam edecek biz hükümet olarak devlet olarak müstahsilimizin, çiftçimizin arkasındayız“ şeklinde konuştu.
Fındık’ta alan bazı destekte 2017 bütçesinde de yer aldığını belirten Öztürk, “Sürdürülecek olan destekte dekar başına 170 lira gibi bir destek uygun görülüyor. Fındık üzerinde oynama yapanlarda mutlaka bunun karşılığını da devlet olarak göreceklerdir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.