Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstihdamda Rusya Korkusu

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Batı Akdeniz’de işsizlik rakamlarının Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2016 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2016 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Batı Akdeniz’de işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Çandır, Rusya ile yaşanan krizin işsizlik rakamlarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
"PAZAR SORUNU İŞSİZLİĞİ TETİKLER"
Rusya ile yaşanan krizin, lokomotifi tarım ve turizm olan Antalya ekonomisi üzerindeki etkilerine dikkat çeken Ali Çandır, bu etkinin işsizlik rakamlarını daha da artıracağı endişesi taşıdıklarını söyledi. BAGEV Başkanı Ali Çandır, "Turizm sektöründe faaliyet gösteren kimi işletmeler, 2016 yılında zorunlu olarak faaliyet durdurma ya da yavaşlatma durumunda olduklarını ifade etmekte. Eğer yeni pazarlar bulunmazsa turizm sektöründe ve bu sektörü besleyen tarım sektöründe istihdam edilen bireylerin bir kısmının 2016 yılında da işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Bu nedenle vakit kaybetmeden sektörlerin direncini artırıcı ve iyileştirici tedbirlerin alınması kaçınılmaz" değerlendirmesinde bulundu.
İşsizliğin ekonomik olduğu kadar sosyal olguları da barındırdığına dikkat çeken Ali Çandır, "Bu nedenle ekonomi politikası yapıcı ve uygulayıcıların reçetesinde mutlaka işsizlikle mücadelenin yer almasının gerektiğini düşünmekteyiz. Aksi takdirde 2016 sonunda başta tarım sektörü olmak üzere tüm sektörlerde 2015 gerçekleşmelerini arayacağız gibi görünmekte" dedi.
TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA
Antalya, Burdur ve Isparta’da 2015 yılında çalışan sayısının 14 bin kişi gerileyerek, 1 milyon 108 bin kişi olduğuna dikkat çeken Çandır, "Batı Akdeniz’de 2015 yılında 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı bir önceki yıla göre 16 bin kişi artarak 118 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı bir önceki yıla göre 1,3 puanlık artış ile yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşirken, aynı yıl tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,1’e ulaştı. Türkiye geneli 2015 işsizlik oranının yüzde 10,3 olduğu düşünüldüğünde, bölge oranının nispeten daha iyi görünüme sahip olduğu düşüncesi akıllara gelebilir, ancak şu da bir gerçeklik ki işsizlik sadece istatistiki rakamdan ibaret değildir" diye konuştu.
"BATI AKDENİZ TARIMDAN KAÇIYOR"
Batı Akdeniz Bölgesi genelinde 2015 yılında tarım sektöründe çalışan sayısının azaldığını vurgulayan Ali Çandır, tarımdaki kaçışa rağmen istihdam edilen her 4 kişiden 1’inin tarımda yer aldığına dikkat çekti.
Çandır, "Tarımı görmezden gelerek aslında geleceğimizi karartıyoruz. Bölgemizde tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 20 bin kişi arttı. Bölgede istihdam edilenlerin yüzde 25,1’i tarım, yüzde 14,9’u sanayi, yüzde 60’ı ise hizmetler sektöründe yer almakta ve bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2,6 puan azalırken, hizmet sektörünün 2,3 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,3 puan artmış durumda" diye konuştu.
İstihdamı sektörel bazda değerlendiren BAGEV Başkanı Ali Çandır, "Rakamlar gösteriyor ki, sanayi sektöründeki istihdam sabit kalırken tarım sektöründeki istihdam hizmet sektörüne kaymış durumda. Yani 2015 yılında tarımdan ve topraktan kopmalar yaşanmış. Antalya, Burdur, Isparta illerinde ülke genelinden daha yüksek ücret almalarına karşın bireyler tarımdan kaçmış ve tarımı terk etmiş" diye konuştu.
"3 BİN ÇİFTİ TOPRAĞI TERK ETTİ"
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Tarımsal İzleme Bülteni’ndeki verileri de değerlendiren Çandır, 2015 yılında Batı Akdeniz’de 3 bin 740 çiftçinin toprağı terk ettiğini kaydetti. Çandır, "Özellikle Antalya, Türkiye’de son 1 yıllık süre zarfında çiftçi sayısı en fazla gerileyen iller arasında yer almakta" dedi.
Uygulanacak politikalarla tarım topraklarının korunması, tarımdan kaçışın da önlenmesi gerektiğini vurgulayan Çandır, "Tarımsal istihdam, sanayi ve hizmetler sektörüne geçince ilk etapta önemli ölçüde katma değer yaratsa da sonrasında bu sabitleniyor ve orta gelir tuzağı ile işsizliğin kronikleşmesine yol açıyor. Bu nedenle istihdamı tarımda tutacak ve vasfını arttıracak, özellikle de eğitim ve teknoloji ağırlıklı politikaların bölgemizin olmazsa olmazları olduğunu, turizmde ise yeni pazarlara yönelmenin gelecek yıl yaşanması olası işsizliği hafifletebileceğini vurguluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.