Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul Düşünce Enstitüsü Başkanı Mustafa Şatıroğlu: "Libya, Türkiye’nin Afrika’ya açılım kapısı olabilir”

İstanbul Düşünce Enstitüsü Başkanı Mustafa Şatıroğlu, “Sisi Yönetimi’nin Türkiye’ye tavrı belli. Dolayısıyla Libya, Mısır’ın alternatifi olabilir, Türkiye, Afrika’ya açılımda Libya’yı üs olarak kullanabilir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2017 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2017 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

İstanbul Düşünce Enstitüsü Başkanı Mustafa Şatıroğlu, “Sisi Yönetimi’nin Türkiye’ye tavrı belli. Dolayısıyla Libya, Mısır’ın alternatifi olabilir, Türkiye, Afrika’ya açılımda Libya’yı üs olarak kullanabilir” dedi.

Türkiye’nin ilk düşünce kuruluş ASAM’da bugün “Türkiye-Libya İlişkileri ve Türkiye’nin Afrika Açılımı” başlıklı bir konferans veren İstanbul Düşünce Enstitüsü Başkanı Mustafa Şatıroğlu değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Şatıroğlu, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle olan münasebeti, Osmanlı öncesine dayanır. Yani Tolunoğulları’ndan başlayıp Osmanlı’yla birlikte devam eden, Osmanlının yıkılışı ile bir süre kesintiye uğrayan ve Cumhuriyet’le birlikte tekrar canlanmakta olan bir ilişkidir. Afrika’yla ilişkilerimiz içerisinde en önemli ve en stratejik derinliği olan bir ülke Libya’dır.

Sisi Yönetimi’ndeki Mısır’la ilişkilerimizin iyi olmadığı malumdur. Mısır, Afrika’nın kapısı olarak bilinir. Aynı durum Libya için de söylenir. Dolayısıyla Libya, Mısır’ın alternatifi olabilir, Türkiye, Afrika’ya açılımda Libya’yı üs olarak kullanabilir" dedi.

"Libya’dan davet var"

"Libyalı işadamları, sanayicileri, Türk iş adamlarıyla ortak iş yapmak istemekteler" diyen Mustafa Şatıroğlu, "Gittik, görüştük, onları İstanbul’a getirdik, ‘Gelin bütün kaynaklarımızı kullanın hepsi, sizindir yeter ki ortak işletmeler kuralım’ diyorlar bize. Hatta Türkiye’nin dış ticaret rejiminin Gümrük Birliği mevzuatından kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu onlar da çok iyi biliyorlar.‘Mısrata’da fabrikalar kuralım, burada mal üretelim, başta Afrika ve Arap ülkeleri olmak üzere dünyaya gümrüksüz mal satalım’ diyorlar" ifadelerini kullandı.

Libya ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine dikkat çeken İstanbul Düşünce Enstitüsü Başkanı Mustafa Şatıroğlu, şunları söyledi: "Libya, Arap Birliği ülkesidir. Ve biz maalesef Türkiye olarak Arap Birliği ülkelerine mal satamıyoruz. Çünkü yüzde 15-20 gümrük fonuyla karşı karşıya kalmaktayız. Oysa biz Libya’ da üretim yaparsak çevredeki Afrika ve Arap ülkelerine çok rahatlıkla mal satabiliriz.Özellikle İkitelli Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan hem sanayici hem de ticaretle ilgilenen girişimcilerimizi orada konumlandırmak ve ticareti bu sahalarda ve diğer ihtiyaç alanlarında geliştirmelerini sağlayacak imkânlara sahip olduğumuzu düşüyoruz. Mısrata, Libya’nın kuzeyinde bulunan önemli stratejik bir bölge. Mısrata’ya deniz yoluyla yapılacak ulaşım ve lojistik çalışmalar neticesinde burası Türkiye’nin Arap dünyasına ve Afrika’ya giriş kapısı olabilir. Mısrata’dan Sebha üzerinden güneye doğru, mesela Sudan’a, Cezayir’e uzanmak mümkün olacaktır.Ayrıca Mısrata Türk ağırlıklı ve Türk dostu bir şehirdir. Bu yüzden bizim orada herkesten daha çok şansa sahip olduğumuzu düşünüyorum”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.