Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsrail Maslahatgüzarından Çukurovalı işadamlarını tarımda işbirliğine davet

İsrail Maslahatgüzarı Amira Oron, iki ülke arasında başta tarım olmak üzere işbirliği yapılabilecek çok sayıda sektörün varlığına dikkat çekti. Oron, bu yöndeki mevcut potansiyelin değerlendirilmesiyle ticari ilişkilerin önemli oranda...

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2015 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2015 14:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İsrail Maslahatgüzarından Çukurovalı işadamlarını tarımda işbirliğine davet
İsrail Maslahatgüzarı Amira Oron, iki ülke arasında başta tarım olmak üzere işbirliği yapılabilecek çok sayıda sektörün varlığına dikkat çekti. Oron, bu yöndeki mevcut potansiyelin değerlendirilmesiyle ticari ilişkilerin önemli oranda artış gösterebileceğini söyledi.

İncelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'da, Ticari Ataşe Joseph Abraham ile Adana Ticaret Odası’nı (ATO) ziyaret eden İsrail Maslahatgüzarı Amira Oron, ATO Başkanı Atila Menevşe’yle iki ülke arasındaki ticaret ve işbirliği imkanlarının nasıl artırılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Oron, göreve atandığından bu yana ilk ziyaretini Adana’ya gerçekleştirdiğini vurguladı. Türkiye’nin ülkeleri için avantajlarını bildiklerini ve bunları değerlendirdiklerini dile getiren Oron, “Özellikle Çukurova’nın bereketli topraklarında önemli işbirliklerine imza atabiliriz. İsrail’de 28-30 Nisan tarihlerinde tarımdaki son teknolojik yeniliklerin sergileneceği Tarım Teknolojileri Fuarı’nın hazırlıklarını sürdürüyoruz. Bu fuara sektördeki tüm Türk firmalarının katılımlarını arzu ediyor ve onlara davette bulunuyoruz.” dedi.

Ticari Ataşe Joseph Abraham da, İsrail-Türkiye ticaretinin her geçen yıl artış gösterdiğini; geçtiğimiz yıl 5.6 milyar dolar seviyesinde bulunan iki ülke ticaretini 8 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Abraham, “Karşılıklı ticaretin gerçekleştiği sektörlerin birbirleri ile rekabet etmeyen, birbirlerini tamamlayıcı sektörler olmaları iki ülke arasındaki ticaretin daha ileri boyutlara taşınabileceğinin göstergesidir. Bu anlamda İsrail olarak Adanalı firmalara kapımız her zaman açık. İsrail firmalarıyla işbirliği için Türk firmalarını ülkemize bekliyoruz. Vize konusunda sıkıntı yaşayan Türk iş adamlarının bize başvurmaları halinde her türlü kolaylığı sağlayacağımızı da vurgulamak isterim.” diye konuştu.

‘İSRAİL’E İHRACATTA YÜZDE 11.34 ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ’

Ziyaret sırasında konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, Türkiye’nin ağırlıklı olarak kimyasal ve petrol maddeleri olmak üzere İsrail’in en büyük ihracat pazarlarından birisi konumunda bulunduğunu hatırlattı. Bu ülkeye 2014 yılında ihracatta yüzde 11.34 artış gerçekleştiğini aktaran Menevşe, İsrail’e geçen yıl Adana’dan yapılan toplam ihracatın ise 24,5 milyon dolar dolayında olduğunu belirtti.

Adana’nın Ortadoğu'ya açılan en yakın ve en güvenilir kapı konumunda yer aldığına değinen Menevşe, İpek ve Baharat yolları üzerinde 2 bin yıllık bir ticaret merkezi olan Adana’nın tarihin her döneminde Avrupa ve Ortadoğu ticaretinde bu misyonunu sürdürdüğünü anlattı. Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü: “İsrail için bu konumun önemli olacağını ve alternatif pazarlara açılmada Adana'nın tecrübe ve potansiyeliyle en iyi ortak olacağını değerlendirmekteyiz. ATO olarak biz bu noktada üzerimize düşen her türlü göreve hazırız. Coğrafi ve ekonomik yakınlığımıza ve büyük potansiyelimize rağmen ülkemizde İsrail yatırımlarının yeterli olmadığını görüyoruz. Ülkelerimiz arasında yatırım ve ticareti kolaylaştıran birçok anlaşma olmasına rağmen, gerek İsrail’de Türk yatırımları, gerekse ülkemizdeki İsrail yatırımları potansiyellerinin oldukça altındadır. Adana Avrupa'nın yatırım potansiyeli en yüksek illerinden biri olmasının yanı sıra Ortadoğu ve İsrail’in önemli yatırım merkezi olmayı hedeflemektedir. Bu noktada önümüzde kat edilmesi gereken oldukça fazla yol ve ortak kazanca dönüştürebileceğimiz büyük bir potansiyel olduğunu belirtmek isteriz.”

Adana yatırım fırsatları bakımından Türkiye içerisinde İsrailli girişimciler için en uygun bölge olduğuna işaret eden Atila Menevşe, bölgede halen bazı İsrail firmalarının özellikle tarım sektöründe faaliyet gösterdiğini ve Çukurova tarımındaki verimliliğin artırılmasına katkıda bulunduğunu bildirdi. Önümüzdeki süreçte özellikle sera tarımının geliştirilebilmesine yönelik önemli bir potansiyelin oluşacağına inandıklarını açıklayan Menevşe, “Biz ATO olarak İsrail’den Adana'ya gelecek her iş adamını ve yatırımcıyı desteklemeye hazırız. İsrailli yatırımcıların Adana'yı ve fırsatlarını değerlendirmesini ve her türlü soruları için Odamıza başvurmalarını rica ediyoruz. Birlikte kazanmak için işbirliğimizi arttırmaya dönük girişimlere en kısa zamanda başlamalı ve ticaret hacmimizi hak ettiği noktalara taşımalıyız.”

Maslahatgüzar Amira Oron’dan, İsrail'in Türk işadamlarına uyguladığı vize sürecini kolaylaştırmasını da isteyen Menevşe, bu yöndeki gelişmelerin Türk işadamlarının İsrail’de büyük yatırımlara imza atmasını sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.