Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İspanyol firmaları Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar nedeniyle Türkiye’ye yöneldi

Avrupa sivil patlayıcı sektörü lideri İspanyol Maxam Europe SA Genel Müdürü Herman Morales, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkesindeki iş adamlarının Avrupalı firmalarla yaptıkları anlaşmaları iptal ederek, Türk şirketleriyle ortak yatırımlara...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İspanyol firmaları Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar nedeniyle Türkiye’ye yöneldi
Avrupa sivil patlayıcı sektörü lideri İspanyol Maxam Europe SA Genel Müdürü Herman Morales, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkesindeki iş adamlarının Avrupalı firmalarla yaptıkları anlaşmaları iptal ederek, Türk şirketleriyle ortak yatırımlara yöneldiğini belirtti.

Malatya Aktif İşadamları Derneği(MAKİAD) tarafından düzenlenen ülke tanıtım toplantısına katılan Herman Moreles, küresel bir firma olarak büyümedeki başarılarındaki en önemli unsurun doğru ortaklık tercihleri olduğunu belirtti. Malatya’da Anadolu Nitro firmasıyla yaptıkları 8 milyon Euroluk yatırımın da böyle bir tercih olduğuna işaret eden Moreles, yeni bir ülkede yatırım yaparken yabancı bir şirket olarak bilinmeyen birçok nokta olduğuna dikkat çekti. İlişkilerini güven üzerine inşa etmeye çalıştıklarına değinen Morales, “Teknoloji veya tecrübeye sahip olabilirsiniz, ancak en önemli şey doğru kişiyle doğru bir ortaklık kurmaktır. Çünkü iş ilişkilerimizi kontrat üzerinde değil de güven üzerine inşa ediyoruz. Bu yola başlarken sürecin zorluğunu bilmek gerekiyor. İyi zamanlar ve kötü zamanlar elbetteki olacaktır. İyi zamanlar da işi yürütmek kolaydır, ama kötü zamanlarda yürütebilmemiz için güvene ihtiyacımız vardır. Böyle durumlarda yanımızda doğru ortağı bilmek en önemli anahtar noktadır.” sözlerinin altını çizdi.

İspanyol iş adamlarının ekonomik bunalım nedeniyle Avrupa’daki anlaşmalarını iptal ederek Türkiye’ye yöneldiklerini anlatan Morales, Türk iş adamlarını vatandaşı iş adamlarıyla ortaklıklar yapmaya ve ülkesine yatırım yapmaya davet etti. İspanya’da yatırım yapmak için çok fazla alternatif olduğunu söyleyen Morales, “Bu yüzden sizi Türkiye'den İspanya'ya yatırım yapmanızı öneriyorum ve cesaretlendiriyorum.” ifadesini kullandı.

İspanya-Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri Ayhan Erik de İspanya’daki yatırım avantajlarını anlattı. İspanya'nın dünyanın en büyük 13. ekonomisine sahip bir ülke olduğunu dile getiren Erik, 2010’daki ekonomik krizde büyüme gösteren tek AB ülkesi olduğunu ifade etti. Erik, şöyle devam etti: “Yine yatırım için hedef olarak gösterilen 7. sıradaki ülkedir. Yaklaşık 47 milyon nüfusu olan monarşi parlamenter sistemi ile yönetilen bir ülkedir. 13 bin yabancı yatırmacıya sahip ülkede sadece ve sadece 76 tane Türk yatırımcı firma var. İspanya, Latin Amerika ülkelerinin birçoğunun babası konumunda ve bu ülkeler ile direkt olarak ürün ihraç etmektedir. Ekonomisi istikrarlı olan bir ülkedir. Türkiye’deki gibi çek senet ile alışveriş yok, kesinlikle yok, peşin yapılıyor bütün ithalatlar ihracatlar. Bilimsel ürünler bazında ispanya dünyada 9. sırada ve dünyadaki bilimsel araştırmaların ve bilimsel ürünlerin yüzde 2,5'u İspanya'da yapılmaktadır. İspanya tarım yönünden çok iyi bir ülkedir. Arazi yılda üç defa verim vermektedir. Tarım son sistem teknolojik ürünler ile yapılmaktadır. Buna bağlı olarak da inşaat sektörü çok gelişmiştir. Ülke enerji üretiminde de çok iyi bir potansiyele sahip; rüzgar enerjisi, elektrik enerjisi, hidroelektrik enerji gibi. Ülkenin bir diğer cazip yönü ise ülkede hiç Türk kültürüne ait restoran veya Türk yemeği kültürü sunan hiçbir yer yok. Örneğin bir dönerci oraya yatırım yapsa inanın burada kazandığının on katını kazanır. Ülke insanı lükse, sağlığına ve bakımına çok düşkün, ama bunları Avrupa ülkelerinden temin ediyorlar. Türk ürünleri ülkede inanın yok satıyor. Çünkü yıllardır Avrupa ülkeleri bu ülkede ikinci kalite ürün satmış ve her zaman zarar ettirmiş.” Erik, 2010 krizinde Avrupa ülkelerinin İspanyolların gözünde ciddi bir prestij kaybına uğradığını vurguyarak “Alternatif ortak arayışına girdiler. Bu da Türk için ciddi bir kazanç olmalı.” dedi.

MAKİAD Başkanı Suat Sarın ise ülke tanıtım toplantısı kapsamında düzenlenen toplantıyla İspanya’yı tanıma fırsatı bulduklarını dile getirdi. Derneğin 20. kuruluş yıl dönümünde Malatya’nın ticaret hacmini artıracak programlar düzenlediklerini söyleyen Sarın, bu programlardan birine böylece imza attıklarını kaydetti. MAKİAD Başkanı Sarın, Herman Morales’e, Genç MAKİAD Başkanı Bekir Karabekmez ise Ayhan Erik’ e kayısısı hediye etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.