Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İSO Türkiye Ve İstanbul İmalat Pmı Mart 2016 Raporları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, Mart ayında kritik eşik değer olan 50,0’nin altına düşerek 49,2’ye geriledi ve imalat sektörünün faaliyet koşullarında geçen Ekim ayından bu yana ilk kez bozulma yaşandığını gösterdi....

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, Mart ayında kritik eşik değer olan 50,0’nin altına düşerek 49,2’ye geriledi ve imalat sektörünün faaliyet koşullarında geçen Ekim ayından bu yana ilk kez bozulma yaşandığını gösterdi. Üretim, yeni siparişler ve ihracat daraldı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2016 dönemi sonuçları açıklandı. Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, Mart ayında kritik eşik değer olan 50,0’nin altına düşerek 49,2’ye geriledi ve imalat sektörünün faaliyet koşullarında Ekim 2015’ten beri ilk kez bozulma yaşandığını gösterdi. Mart’ta gözlenen bozulma üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşten kaynaklandı. Türk imalatçılar tarafından alınan yeni iş hacmi son beş ay içinde ilk kez Mart ayında azaldı ancak yeni iş hacmindeki düşüş, ılımlı düzeyde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri üst üste üç ay olacak şekilde Mart ayında da azaldı.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine yönelik değerlendirmesinde, “Anket verileri, bahara girilirken üretimde, siparişlerde ve ihracatta düşüşlerin yanı sıra istihdamda durgunluğa işaret ediyor. Birçok firma talep koşullarının zayıf olduğunu belirtiyor. Ancak Mart ayındaki bozulma ılımlı düzeyde gerçekleşti ve enflasyonist baskılar azaldı. PMI endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde Ocak ayında gerçekleşen yıllık yüzde 5,6’lık büyüme hızının önümüzdeki aylarda düşebileceğine işaret etti” ifadelerini kullandı.
“İSTANBUL’DA BOZULMA VAR ANCAK YENİDEN BÜYÜME BAŞLAYABİLİR”
Şubat ayında 50,8 ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de Mart ayında 48,8’e gerileyerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında genel bir bozulma yaşandığına işaret etti. Aralık 2015 ve bu yılın Şubat ayında iyileşen faaliyet koşulları, üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki daralmanın etkisiyle yılın ilk çeyreğinin sonunda yeniden bozulma eğilimine geçti. Mart değeri, 2015 yılı ortalaması olan 48,4’ün üzerinde olmakla beraber bozulmanın Ekim 2015’ten beri gözlenen en yüksek hızda yaşandığını gösterdi. Anket verileri, hem girdi fiyatları hem de nihai ürün fiyatları enflasyonunda düşüş olduğunu da gösterdi.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu: “İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşulları Martta bozuldu. Ancak geçen yılın aralık ayından beri ortalaması 50,0 düzeyinde gerçekleşen PMI endeksi, 2015’in önemli bölümünde yaşanan bozulmaya kıyasla imalat sektöründe son dönemde genel olarak bir stabilizasyon sağlandığına işaret etti. Yeni iş hacminin nihai ürün stoklarına oranı imalat sektörünün önümüzdeki aylarda yeniden büyümeye başlayabileceğini gösteriyor”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.